Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Μαΐου 06, 2015

αντιρατσιστική ιεραποστολή…


Οι αρχαίοι λαοί ήταν ρατσιστές.
Απόδειξη ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ήταν δούλοι.
Οι Έλληνες χαρακτήριζαν τους μη Έλληνες βάρβαρους.
Ο περιούσιος λαός του Ισραήλ κατέτασσε τους εθνικούς στην κατηγορία των σκυλιών. Αλλά και τους, κατά κάποιον τρόπο, ομοεθνείς τους Σαμαρείτες, επειδή είχαν υποστεί ξενικές επιμιξίες, τους θεωρούσαν κατωτέρους και μιάσματα.
Ιδιαίτερα κατώτερες θεωρούσαν τις γυναίκες. Τόσο, που οι άνδρες δόξαζαν το Θεό, επειδή δεν γεννήθηκαν γυναίκες. Απαγορευόταν μάλιστα να μιλάει κάποιος καθοδόν ακόμη και με τη σύζυγό του, η οποία μάλιστα έπρεπε ν’ ακολουθεί και μάλιστα σε απόσταση αρκετών μέτρων…
Αντίθετα ο Χριστός προβάλλει σαν υπόδειγμα καλής συμπεριφοράς τον καλό Σαμαρείτη. Και εξαίρει το παράδειγμα του Σαμαρείτη, που μόνος απ’ τους δέκα λεπρούς, που θεράπευσε, επέστρεψε να τον ευχαριστήσει. Κι ακόμη, είναι αξιοπρόσεχτο το ότι, για ν’ αποκαλύψει την υψηλότερη βαθμίδα της διδασκαλίας του, επιλέγει μια γυναίκα Σαμαρείτισσα και μάλιστα πολύ αμαρτωλή.
Στο περιστατικό αυτό αναφέρεται και το σχετικό με την ευκαιρία της Κυριακής της Σαμαρείτιδα, που θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Παράλληλα κοινοποιώ και την ηλεκτρονική διεύθυνση των σχετικών με τους αγίους Ιωάννη το Θεολόγο και Άγιο Χριστόφορο κηρυγμάτων:
1. Του Αγίου Ιωάννου:

και του Αγίου Χριστοφόρου:

Και όπως πάντα την ηλεκτρονική διεύθυνση του συνόλου των «απαγορευμένων» απ’ τον Σ/το Μητροπολίτη Αιτ/νίας κηρυγμάτων μου:
Ευχαριστώ για την ακρόαση
παπα-Ηλίας
https://papailiasyfantis.wordpress.com
e mail: papailias6391@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...