Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ

 








Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΣΜΟ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================
Από μια ηχογραφημένη ομιλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου για τον Γέροντά του - τον οσιακής μνήμης - π. Ιάκωβο Τσαλίκη αποσπώ, ένα τμήμα - όχι κατά λέξη αλλά από μνήμη - που αναφέρεται στην αίρεση του Νεοβαρλααμισμού.
Μικρό παιδάκι ο μακαριστός Γέροντας διάβαζε αρρώστους και θεραπεύονταν, μας πληροφορεί ο Σεβασμιότατος Μόρφου. Μέχρι και ιερέας τον κάλεσε να διαβάσει την λεχώνα πρεσβυτέρα του!!!
Από τα πολλά όμως άκρως ενδιαφέροντα που ανέφερε στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μόρφου θα περιορίσουμε το ενδιαφέρον μας στην πληροφορία ότι ο Αγιος Γέροντας ως παιδάκι διάβαζε τους αρρώστους από φυλλάδα η οποία ΔΕΝ περιείχε ευχές εις ασθενούντας αλλά στα εγκαίνια ναών, κτλ.!!!
Με άλλα λόγια άλλες ευχές διάβαζε ο άγιος Γέροντας και άλλα ζητούσε με την προσευχή του. And guess what? Ο Θεός τον άκουε και ο μικρός Ιάκωβος έβγαλε φήμη θαυματουργού ήδη από την εφηβική ηλικία.
Απορία: Οταν οι Νεοβαρλααμίτες (ο π. Βασίλειος Θερμός ή ο παπα-Κώστας Μπέης λ.χ.) διαβάζουν την “ευχή εις ασθενούντας” πόσοι ασθενείς θεραπεύονται παρόλον ότι διαβάζουν τις ειδικές ευχές; Πόσα θαύματα τελούνται παρόλον ότι κατανοούν την Ελληνική γλώσσα σε όλες της τις μορφές από την Ομηρική μέχρι την Παπαδιαμάντεια, και από την Εμπεδόκλεια μέχρι την “δεν συμμαζευόμαστε” λόγω Βαρβακείου και βαθείας ενασχόλησης με τα αρχαιοελληνικά Γράμματα;
Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία ΜΟΝΟΝ ασκητικές αναγεννήσεις γνωρίζει”, όπως μας δίδαξε ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, τον οποίο εν τη πανθαυμάστω αυτών θεολογική αφασία οι Νεοβαρλααμίτες επικαλούνται ως συνήγορο των νεωτερισμών τους!!! Τέτοια ακρισία!
Αντί να κυτάξουμε να αποκτήσουμε με τη χάρη του Θεού λίγη ταπείνωση και “καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην” το μυαλό μας είναι συνεχώς προσκολλημένο πώς θα αλλάξουμε τους θεσμούς και το ήθος της Εκκλησίας. Αλλους τους ενοχλούν τα τέμπλα, άλλους η γλώσσα της λατρείας, άλλους η Βυζαντινή ψαλμωδία, άλλους το “μοναστηριακό τυπικό”, άλλους τα ράσα των κληρικών, και άλλους ότι ο εξαποδώ τους φωτίσει (γράφε σκοτίσει) για να αναστατώσουν με τους νεωτερισμούς τους την Εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...