Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουλίου 23, 2011

ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ

Η Παλαιομάνινα όπως και τα άλλα χωριά Aρμάνων (Armanji) ή Ριμένων (Rrimenji) της Ακαρνανίας δημιουργήθηκαν μετά από τη μόνιμη εγκατάσταση λατινοφώνων νομαδο-κτηνοτρόφων περίπου το 1860, σε μια περιοχή που χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν για τα χειμαδιά τους. Τα έξι χωριά βρίσκονται πολύ κοντά στον Αχελώο ποταμό και στο μοναδικό για την Ελλάδα Δρυμώνα (βελανιδοδάσος) Ξηρομέρου. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι έχει και η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Ριμένοι της Ακαρνανίας η οποία είναι ένα μίγμα λατινικών και αρχαιοελληνικών λέξεων που διατηρήθηκε αναλλοίωτη για περισσότερο από 2000 χρόνια. Επιπλέον έχουν καταγραφεί στην καθημερινότητα των Ριμένων έθιμα με ιδιαίτερη σημειολογία και προφανείς αρχαιοελληνικές καταβολές που τείνουν όμως να εξαλειφθούν. Επιπλέον η Παλαιομάνινα έχει την τύχη να βρίσκεται σε χώρο με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων αφού ακόμα και σήμερα σώζονται τείχη από το 70 αιών και μιας μεταγενέστερης αρχαίας
οχυρωματικής πόλης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ανασκαφές που
βρίσκονται σε εξέλιξη. (Από το http://paleomanina.blogspot.com/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...