Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2011

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ



undefined
Άρχιζε πάντα απ' το Θεό και πάντα τελείωνε μαζί τουΒίου το κέρδος είν' αυτό: τη μέρα σου καλά να τελειώνειςΓνώριζε όλα τα καλά έργα των δικαίωνΔεινόν το να πεινάει κανείς, μα φοβερότερος ο πλούτος ο παράνομοςΕυεργετείς; Μάθε λοιπόν πως το Θεό μιμείσαι.Ζήτα απ' το Θεό να σου είναι σπλαχνικός, σαν όμως εύσπλαχνος είσαι και εσύΗ σάρκα η ανθρώπινη να συγκρατείται πρέπει και να δαμάζεται γεράΘυμό χαλίνωνε, μη πέσεις έξω από τη λογικήΊσια ψηλά το βλέμμα σου, στη γλώσσα να 'χεις μέτροΚλειδί στ' αυτιά να βρίσκεται, το γέλιο σου να 'ναι σεμνόΛυχνάρι να πορεύεται η λογική μπροστά από κάθε σου έργοΜη σου γλυστράει κάτω απ' ότι φαίνεται, εκείνο που υπάρχειΝα ερευνάς τα πάντα με το νου, όμως να πράττεις όσα επιτρέπονταιΞένος πως είσαι, μάθε το καλά. Γι' αυτό τίμα τους ξένουςΌταν στη γαλήνη ταξιδεύεις, τότε να θυμάσαι τη φουρτούναΠάντα να δέχεσαι ευχάριστα, όσα από το Θεό προέρχονταιΡαβδί να σε χτυπά του δίκαιου καλύτερα, παρά ο κακός να σε τιμάΣτις θύρες των σοφών να πηγαινοέρχεσαι, μακρυά απ' τις θύρες των πλουσίωνΤο μικρό, μικρό δεν είναι όταν σε κάτι μέγα οδηγείΎβριν χαλίνωνε, μακρυά απ' την έπαρση μέγας σοφός να γίνειςΦυλάξου συ απ' το πέσιμο, σαν όμως άλλος πέσει, μη γελάςΧάρισμα το να σε φθονούν, αίσχος και μέγα, να φθονείς εσύΨυχή που στο Θεό προσφέρεται, είναι η καλύτερη θυσίαΩ, ποιος θα τα φυλάξει όλα αυτά; Αυτός και θα σωθεί!
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...