Βρίσκεται κάποιος σε ύψος δόξης; Όλοι παριστάνουν τον φίλο του. Κάποιο συμφέρον έχουν. Και αν δεν ικανοποιήσουν κάποια κοσμική φιλοδοξία τους και δεν αποκομίσουν υλικό κέρδος, ικανοποιούν όμως τον εγωισμό τους, ότι τάχα βρίσκονται δίπλα σε κάποιο υψηλό πρόσωπο!
Μόλις το άλλοτε υψηλό πρόσωπο βρεθῆ πεσμένο από την εφήμερη κοσμική δόξα, ένας –ένας τον εγκαταλείπουν. Κανένας δεν τον ξέρει. Όλοι τραβάνε το δρόμο τους κι εκείνος το δρόμο της μοναξιάς του!
● Το διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά στην τράπουλα της πολιτικής, λίγο πριν τις εκλογές. Είδαμε κόμμα να συρρικνώνεται. Και πολλά στελέχη του τα είδαμε να προσφέρουν φιλία και συμπαράστασι σε άλλο κόμμα. Το συμφέρον αυτό απαιτεί. Άλλωστε πάντοτε ισχύει το «Ζεῖ χύτρα, ζῆ φιλία».
Στον απόστολο Παύλο βέβαια δεν ήταν το υλικό ἤ πολιτικό ἤ και εκκλησιαστικό συμφέρον, που άρπαζε συνεργάτες τοῦ χθές από την αγκάλη της φιλίας, και τους έκανε λιποτάκτες και προδότες. Κυρίως ήταν η δειλία. «Ἵνα μή τῷ σταυρῷ (τοῦ Χριστοῦ καί τοῦ Παύλου) διώκονται»(Γαλ.στ΄12).
● Εδῶ έχει το μεγαλεῖο της η αληθινή φιλία και αγάπη.
Φίλος σου:
□ Εκείνος, που στον πόνο σε θυμάται.
□ Εκείνος, που μέσα στη φυλακή σε επισκέπτεται.
□ Εκείνος, που στην αδοξία σου είναι δίπλα σου.
□ Εκείνος, που σου χαμογελάει με στοργή την ώρα που όλοι σε φτύνουν.
□ Εκείνος είν΄ ο φίλος σου, αυτός και ο συγγενής σου.
● Γιατί εγκατέλειψαν τον απόστολο Παύλο στις δύσκολες στιγμές, και μάλιστα λίγο προ του μαρτυρίου του;
Φαίνεται και από σχετικό λόγο του μεγάλου Αποστόλου στη δευτέρα προς Τιμόθεον επιστολή, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα των θεοπνεύστων τραγουδιών του (επιστολών του). Μιλάει για το συνεργάτη του Δημᾶ και λέει: «Μέ ἐγκατέλιπεν ἀγαπήσας τόν νῦν αἰῶνα» (δ΄10).
Ο «νῦν αἰών», η αγάπη του κόσμου τούτου, του παρόντος και παρερχομένου, η αγάπη των ανθρώπων, η σκοπιμότητα του σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια στο μαρτύριο του αύριο.
● Το χαρακτηριστικό στην περίπτωσι του Παύλου είναι, πως ούτε απογοητεύεται από την εγκατάλειψι και στενών ακόμη συνεργατών, αλλ’ ούτε και καταριέται τους φίλους και συνεργούς που τον εγκατέλειψαν.
● Ο Παύλος ζούσε με την αληθινή φιλία, την αγάπη του Χριστού. Λέει ο ἱερός Χρυσόστομος: «Οὐδέν ἴσον εἰς δόξης λόγον καί παρρησίας τοῦ φιλεῖσθαι παρά τοῦ Θεοῦ καί τοῦ φιλεῖν αὐτόν τόν ἀγαπῶντα»(Ε.Π.Ε.16β,634). Μετάφρασις: Τίποτε ίσο σε ουράνια δόξα από το ν’ αγαπώμεθα από τον Θεό και ν’ αγαπάμε τον Θεό, όπως μας αγαπά.
● Θάρρος και παρρησία για την εξαγγελία απερίτμητης της αλήθειας του Ευαγγελίου, «οὐ βλέποντες εἰς πρόσωπον ἀνθρώπου» (Ματθ.κβ΄16).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά