Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Μαΐου 12, 2015

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ασεβής προβολή των εκκλησιαστικών δρώμενων - Πλήρης εκκοσμίκευση και κατάλυση κάθε Ιερότητας, διαφημίζονται ως "προβολή" της Ορθοδοξίας μας!



Εδώ και καιρό - και συγκεκριμένα από τον περασμένο Οκτώβριο οπότε δημοσίευσα το άρθρο με τίτλο "Ασέβεια και κατάλυση κάθε Ιερότητας από τα «εκκλησιαστικά πρακτορεία», με δεκάδες φωτογραφίες μέσα από την Αγία Τράπεζα και τον Ναό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας!!!" - μου τηλεφωνούν πολλοί, ιδιαίτερα Ιερωμένοι, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους για την απίστευτη κατάσταση που έχει παγιωθεί πλέον σε πολλές Εκκλησίες και Μοναστήρια.

Αγανακτισμένοι, μου ζητούν να επανέλθω στο θέμα "γιατί οι πιστοί έχουν εξαγριωθεί, βλέποντας από τη μια την σχεδόν παντελή έλλειψη ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου κι από την άλλη τα διαρκή Συλλείτουργα και κοσμικού τύπου φιέστες εντός των Ορθοδόξων Ιερών Ναών!" "Γράψε κάτι", καταλήγουν, "για να ξέρει ο κόσμος πως υπάρχουν πολλοί που δεν τα αποδέχονται αυτά, για να μην μας παίρνει όλους η κατηφόρα"...!
Θα μπορούσα λοιπόν να αρκεστώ στις παραπάνω διαπιστώσεις, που αποτελούν και την ουσία του προβλήματος της ΑΚΡΑΤΗΣ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ της Εκκλησίας μας. Όμως, τα γεγονότα της "εκκλησιαστικής επικαιρότητας" (όρος εντελώς αδόκιμος, που αν τον άκουγαν οι παλαιοί Δεσποτάδες, Ηγουμένοι, μέχρι και Διάκοι, θα μας κοιτούσαν απορημένοι σα να μιλάμε...κινέζικα!), τρέχουν, οπότε είναι απαραίτητος ο σχολιασμός των εξής:

- Το τριήμερο που μας πέρασε, διοργανώθηκε στην Αττική το πολυδιαφημισμένο "1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής". Σίγουρα ο τίτλος του προκαλεί το ενδιαφέρον και υπόσχεται πολλά. Δυστυχώς όμως, η εν λόγω εκδήλωση εξελίχθηκε σε "γαϊτανάκι" δημοσίων σχέσεων και υπερπροβολής ανθρώπων και πραγμάτων άσχετων τόσο με την Ορθοδοξία όσο και με το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην συμμετέχει σε αυτό. Βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία άποψη της αίθουσας του συνεδρίου, με πολλά άδεια καθίσματα (ΠΗΓΗ: ΕΔΩ).
Και πώς να μην γίνει αυτό, όταν στο συγκεκριμένο συνέδριο έγινε λόγος για το "Ορθόδοξο Διαδίκτυο" και ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ οι εκπρόσωποι Ορθόδοξων Ιστοσελίδων! Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία! Είναι σαν να κάνεις εκδήλωση π.χ για το Άγιον Όρος και να μην υπάρχει ούτε ένας Αγιορείτης Μοναχός παρών! 

Σεβαστές οι εισηγήσεις όλων, Ιερωμένων και μη, αλλά το θέμα εδώ ήταν να συζητηθεί η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. Κι αν το πρώτο ζήτημα καλύπτεται γενικώς από Κληρικούς όλων των βαθμίδων, για τα ψηφιακά μέσα (δηλαδή τις Ιστοσελίδες) ποιοι θα μιλήσουν, αν όχι οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια αγωνίζονται γι' αυτές με επιτυχία, με αποτέλεσμα στο Ελληνικό Διαδίκτυο να υπάρχουν πολλές μικρές ή μεγάλες "οάσεις" Ορθόδοξης Πνευματικότητας;!

Απόντες λοιπόν όσοι παλεύουν καθημερινά να γράψουν κάτι που θα ωφελήσει πιστούς και μη. Αντίθετα, παρόντες άνθρωποι παντελώς άσχετοι τόσο με την Ορθοδοξία όσο και με τα ψηφιακά μέσα, που διαχειρίζονται κάποια από τα λεγόμενα "εκκλησιαστικά πρακτορεία": Δηλαδή σελίδες που δεν τους νοιάζει η ψυχική ωφέλεια των αναγνωστών, αλλά μονάχα η υπερπροβολή (κατόπιν αδράς αμοιβής, φυσικά) συγκεκριμένων προσώπων και εκδηλώσεων, που φτάνουν μέχρι και την κομματική προπαγάνδα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ) !

Ε λοιπόν, όχι, κύριοι διοργανωτές του συνεδρίου: Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτά τα πρόσωπα, που μυρίστηκαν...φαί (=χρήμα) στην προβολή δημοσίων σχέσεων εκκλησιαστικών παραγόντων κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν σήμερα δεκάδες (!!!) τέτοια "πρακτορεία ειδήσεων", με θέματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν πιστό, ούτε φυσικά ποιμαίνουν τον Λαό του Θεού!

- Από την άλλη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαφημιστικού τύπου καταχωρήσεις στα ίδια "εκκλησιαστικά πρακτορεία" από συγκεκριμένα πρόσωπα, που ενδιαφέρονται για την προβολή των "δραστηριοτήτων" τους, ξεχνώντας πως αυτές δεν έχουν ουδεμία σχέση με την Ορθόδοξη πο'ιμανση και ιεραποστολή.

Δείτε λοιπόν μια χαρακτηριστή φωτογραφία, από εγκαίνια Ιεράς Μονής. Ο φωτογράφος απαθανατίζει τη σκηνή (!!!) ευρισκόμενος εντός της Αγίας Τραπέζης. Βέβαια, αυτό δεν αρκεί στους παρευρισκομένους, αφού πίσω αριστερά βλέπουμε ρασοφόρο να κραδαίνει το κινητό και να βγάζει κι αυτός φωτογραφία το...event!!! (ΠΗΓΗ: ΕΔΩ)
Κι αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ορθοδοξία των Αγίων Πατέρων; Τι συνάφεια υπάρχει μεταξύ τέτοιων επικοινωνιακών "σόου" με την κατανυκτικότητα, την απλότητα και τον ησυχασμό που ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ειδικά στα Μοναστήρια μας;

Ο γράφων, φυσικά, δεν είναι αναμάρτητος. Όμως, στο συγκεκριμένο θέμα, έχει κατασταλαγμένη άποψη και λόγω εργασίας! Όταν λοιπόν, προσκυνώντας και φωτογραφίζοντας για τις ανάγκες των βιβλίων μου δεκάδες Ιερές Μονές της Πατρίδας μας, συζήτησα το ζήτημα με τους μοναχούς, δεν βρέθηκε ούτε ένας να μου πει πως ναι, είναι σωστό να απαθανατίζονται τέτοιες ΙΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ από οποιονδήποτε! "Αφήστε και τίποτα κρυφό, βρε παιδιά, έτσι θα έρθει ο κόσμος στην Εκκλησία; Τι είμαστε, σινεμά ή θέατρο;", μου έλεγε χαρακτηριστικά ηλικιωμένος Ηγούμενος απομακρυσμένης Μονής.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται η επικοινωνιακή...καταιγίδα της "εκκλησιαστικής ενημέρωσης" θα συνεχιστεί, αφού ο πειρασμός της υπερπροβολής είναι τεράστιος, για κληρικούς και λαϊκούς. Εμείς, διαφωνούμε κάθετα με αυτή την ΕΚΤΡΟΠΗ της εκκλησιαστικής τάξης και επαναλαμβάνουμε όσα είχαμε γράψει μήνες πριν για το θέμα:

Πατέρες, τι νόημα έχει όλη αυτή η υπερπροβολή των ιερών και των οσίων μας; Γιατί αφήσατε το μικρόβιο της εκκοσμίκευσης και της ματαιόδοξης προβολής να μπει και μέσα στους Ιερούς Ναούς μας; Δεν προβληματίζεστε, Σεβασμιώτατοι ή Καθηγούμενοι που συνήθως οι Εκκλησίες μας είναι ΑΔΕΙΕΣ από πιστούς, αλλά εσείς θέλετε σώνει και καλά να φωτογραφηθείτε (!!!) λες και είστε τίποτα...σταρ;!

Λυπάμαι, αλλά είναι αδιανόητο για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό να βλέπει τέτοιες εικόνες! Και καλά όσοι τις προβάλουν στις σελίδες τους, ίσως να έχει...ψωμί η υπόθεση! Εσείς όμως, Πατέρες; Δεν βλέπετε πως έτσι κατασκανδαλίζονται πιστοί και άπιστοι; Ότι η ζημιά που γίνεται στο Ποίμνιο είναι πολύ μεγαλύτερη από την «ωφέλεια» που λαμβάνετε εσείς, μέσω της προσωπικής σας προβολής; Στο κάτω - κάτω, γι' αυτό ιερουργείτε; Για να σας φωτογραφήσουν τα «πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων»;

Να συμμορφωθούμε, λοιπόν. Όλοι μας! Και να καταλάβουμε επιτέλους πως η Εκκλησία δεν είναι ούτε τόπος επίδειξης και δημοσίων σχέσεων, ούτε κάποιο «θέατρο» όπου παίζεται κάποια...διασκεδαστική παράσταση! Αλλά Θεού Κατοικητήριον και Οίκος της Αγίας Τριάδος, όπου όλα πρέπει να γίνονται προς δόξαν του Κυρίου...και όχι των ανθρώπων...!
Το είδαμε  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...