Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2011

Απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία. Αφαιρείται από το ερωτηματολόγιο η ερώτηση: «Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε».

Απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία

Αφαιρείται από το ερωτηματολόγιο η ερώτηση: «Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε». Τη θέση της παίρνει η ερώτηση: «Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε». Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία μετατρέπονται εν μία νυχτί από εθνική μειονότητα σε εθνοπολιτισμική ομάδα.

Η αλβανική Κυβέρνηση, μόλις μια εβδομάδα από τις δηλώσεις του πρωθυ-πουργού Berisha, προέβη σε αλλαγές στο ερωτηματολόγιο απογραφής του Οκτωβρίου. Δήλωσε, μάλιστα, πως το έντυπο αυτό είναι το τελικό.
Φαίνεται πως ο κ. Berisha και η Κυβέρνησή του, φοβούνται την απογραφή ή ευρισκόμενοι υπό την ασφυκτική πίεση των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, ευθυγραμμίστηκαν με εκείνους και συνέταξαν και κρατούν μυστικό νέο «Ερωτηματολόγιο Απογραφής», αρκετά διαφορετικό από το προηγούμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας Shqip (25 Ιουλίου 2011), στη θέση του όρου«εθνικότητα» έχει εισαχθεί νέο όρος. Στο νέο Ερωτηματολόγιο Απογραφής, που διέρρευσε, αντικαθιστάται η ερώτηση για τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας. Τη θέση παίρνει η ερώτηση: «Σε ποια εθνοπολιτισμική ομάδα ανήκετε». Η ερώτηση αυτή, πάντα σύμφωνα με τη εφημερίδα Shqip, βρίσκεται στην υπ’ αριθ. 39 παράγραφο του ερωτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία μετατρέπονται εν μία νυχτί από εθνική μειονότητα, (βασική ως συστατικό στοιχείο στην ίδρυση του αλβανικού Κράτους), σε εθνοπολιτισμική ομάδα.
Μάλιστα οι Αλβανοί πολίτες, μεταξύ αυτών και τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αλλά και άλλων μειονοτήτων, καλούνται προαιρετικά, να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή.
Η συγκεκριμένη ερώτηση, όπως γράφει η Shqip, βρίσκεται στη σελίδα 32 του «Ερωτηματολογίου για την απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών του 2011».
Το τελευταίο αυτό κείμενο – ερωτηματολόγιο της απογραφής, που όπως δη-λώνουν θα αποτελέσει και το τελικό έντυπο της απογραφής, είναι όχι μόνο εντελώς διαφορετικό από τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει η αρμόδιοι για την απογραφή Αλβανοί αξιωματούχοι, αλλά και πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρτ και το πρώτο σχέδιο του εντύπου απογραφής που, με τις οδηγίες της Ε.Ε., είχε δημοσιεύσει η αλβανική Κυβέρνηση.
Στο αρχικό σχέδιο του ερωτηματολογίου για την απογραφή, που είχε προσκομίσει ο ίδιος ο υπουργός Genc Pollo, αρμόδιος για την απογραφή, και είχε δημοσιεύσει η INSTAT (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας), η ερώτηση περί εθνικότητας, ήταν ξεκάθαρη, «Σε ποια εθνική ομάδα ανήκετε;». Στο δεύτερο σχέδιο του εντύπου για την απογραφή, το οποίο δήλωναν τότε ως τελικό, υπήρξαν τροποποιήσεις σε σχέση με τις ερωτήσεις για την εθνικότητα, τη γλώσσα και θρήσκευμα. Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις για τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας είχαν ως εξής:
Πρώτο ερωτηματολόγιο (κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010):
* Ποια είναι η εθνική ομάδα στην οποία ανήκετε;
Αλβανική – Ελληνική – Μακεδονική – Ρομά – Μαυροβούνια – Βλάχικη – Αιγύπτια – Προτιμώ να μην απαντήσω – Άλλη
* Ποια είναι η θρησκευτική σας πίστη;
Μουσουλμάνος – Σουνίτης – Μπεκτασή – Χριστιανός Ορθόδοξος – Χριστιανός Καθολικός –Καμία θρησκευτική πίστη – Προτιμώ να μην απαντήσω – Άλλη
* Ποια είναι η μητρική σας γλώσσα;
Αλβανική – Ελληνική – Μακεδονική – Σερβική – Γλώσσα των ρομά – Αρουμούνικα (βλάχικα) – Άλλη
Δεύτερο ερωτηματολόγιο (κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2010):
* Ποια είναι η εθνική ομάδα στην οποία ανήκετε;
Αλβανική – Άλλη – Προτιμώ να μην απαντήσω
( Η απάντηση είναι προαιρετική).
* Πιστεύετε στο Θεό;
Ναι – Όχι – Προτιμώ να μην απαντήσω
(Η απάντηση είναι προαιρετική)
* Σε περίπτωση που πιστεύετε, ανήκετε σε κάποιο θρήσκευμα;
Ναι – Όχι -Προτιμώ να μην απαντήσω
* Ποια είναι η μητρική σας γλώσσα;
Αλβανική – Άλλη
Συγκρίνοντάς το πρώτο και το δεύτερο ερωτηματολόγιο βλέπουμε καθαρά τις διαφορές που υπήρξαν στις ερωτήσεις για την εθνικότητα, τη γλώσσα και το θρήσκευμα. Είναι ξεκάθαρο πως από την αρχή η αλβανική κυβέρνηση είχε στα σχέδιά της την κατάρτιση ενός ερωτηματολογίου που δεν θα άφηνε με κανένα τρόπο τη διε-νέργεια μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ειλικρινούς απογραφής. Αυτό έρχεται να το πετύχει τώρα, με το νέο έντυπο απογραφής που έχει καταρτίσει και που διέρρευσε στο αλβανικό Τύπο.
Τι σημαίνουν, όμως, στην πράξη αυτές οι αλλαγές, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας Shqip;
Καταρχήν θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αλλαγές που έγιναν στο έντυπο της απογραφής και προπάντων η εισαγωγή στο ερωτηματολόγιο του όρου «Εθνοπολι-τισμική ομάδα», δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να προσδώσουν την έννοια της εθνικότητας.
Με την κίνηση αυτή, η αλβανική κυβέρνηση προσβλέπει στην κατάργηση του όρου «Ελληνική εθνικότητα» και απώτερο σκοπό έχει την μη εξαγωγή σωστών συ-μπερασμάτων περί του αριθμητικού μεγέθους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και γενικότερα του Ελληνισμού στην Αλβανία. Αυτό ισχύει όχι μόνον για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, αλλά και άλλες εθνικές μειονότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αλβανία.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής αλβανοί πολίτες που ανήκουν στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, χάνουν πια το μέχρι τώρα στάτους τους και μετατρέπονται σε μέλη εθνοπολισμικής ομάδας.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής αλβανοί πολίτες, που δεν τους αναγνώριζε την εθνικότητά τους μέχρι τώρα, αυθαίρετα, η Αλβανία, (Χιμάρας, Κορυ-τσάς, Πρεμετής, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και αλλού), παραμένουν στην ίδια μοίρα.
Οι Βλάχοι που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ελληνικής καταγωγής, δεν μπορούν να δηλώσουν τίποτα άλλο παρά μόνον ότι ανήκουν στην «εθνοπολιτισμική ομάδα των Βλάχων» όπως σήμερα τους αναγνωρίζει η Αλβανία. Έτσι με την ερώτη-ση αυτή, οι Βλάχοι θα δηλώσουν ως εθνοπολιτισμική ομάδα «Βλάχικη», πράγμα που αποκλείει την πιθανότητα να δηλώσουν ως εθνικότητα την ελληνική.
Με το ερωτηματολόγιο αυτό, η αλβανική Κυβέρνηση αποφεύγει και επισήμως τον μεγαλύτερο φόβο των αλβανικών Κυβερνήσεων, το να ξεφύγουν οι αριθμοί των μελών των εθνικών μειονοτήτων και προπάντων αυτός της Εθνικής Ελληνικής Μειο-νότητας και γενικότερα του Ελληνισμού στην Αλβανία.
Μετά την απογραφή, η Αλβανία θα μιλάει για κάποιες χιλιάδες μέλη εθνοπολιτισμικών ομάδων, Έλληνες, Βλάχους, Σέρβους, Μαυροβούνιους και άλλες ομάδες
Αλλαγές υπήρξαν και στο ερώτημα για το θρήσκευμα. Η ερώτηση στο προη-γούμενο ερωτηματολόγιο ήταν «Πιστεύεται στο Θεό;», τώρα, στο νέο έντυπο, στο σημείο 40, αναφέρεται με το παρακάτω τρόπο:
«Μήπως ανήκετε σε οποιαδήποτε θρησκεία;
1. Εάν ναι, προσδιορίστε
2. Δεν ανήκω σε καμία θρησκεία, αλλά είμαι πιστός,
3. Δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία και δεν είμαι πιστός,
4. Προτιμώ να μην απαντήσω»,
Χωρίς αλλαγές παρέμεινε το ερώτημα αναφορικά με την μητρική γλώσσα, το οποίο στο δεύτερο ερωτηματολόγιο αλλά και στο σημερινό όπως διαμορφώθηκε, θα έχει τη μορφή: «Ποια είναι η μητρική σας γλώσσα; Αλβανικά ή Άλλη (να διευκρινιστεί)» και βρίσκεται στην υπ’ αριθ. 38 παράγραφο του Ερωτηματολογίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της απογραφής, η κατάργηση του πρώτου εντύπου απογραφής, οι αλλαγές στο νόμο περί απογραφής πληθυσμού, η αφαίρεση της ερώτησης για την εθνικότητα από το τελευταίο ερωτηματολόγιο, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι η αλβανική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Berisha, δεν έχει καμία διάθεση για διενέργεια αληθινής, δημοκρατικής, ελεύθερης και απογραφής βάση ευρωπαϊκών στάνταρ.
Οι πρόσφατες δηλώσεις και υποσχέσεις του πρωθυπουργού Sali Berisha, για μια ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς απογραφή με δήλωση την εθνικότητας, αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά κάλπικες και ως στόχο είχαν να κατευνάσουν τις μειο-νότητες και, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» της Ευρωπαϊκή κοινότητα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι απλοί Βορειοηπειρώτες, διαμαρτύρονται έντονα για τις μηχανορραφίες της αλβανικής Κυβέρνησης στο θέμα της απογραφής. Οι επίσημοι εκπρόσωποι, όμως, της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία δεν έχουν ακόμη αντιδράσει και πάρουν θέση. Οι πολιτικοί φορείς της Μειονότητας (Ομόνοια, ΚΕΑΔ, MEGA) δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση για το πώς θα ήθελαν να διεξαχθεί η απογραφή, όταν άλλες εθνικές ή πολιτιστικές μειονό-τητες στην Αλβανία έχουν ήδη πάρει θέση προτείνοντας αλλαγές στο ερωτηματολό-γιο αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής. Ακόμη, οι άλλες μειονοτικές ομάδες έχουν κάνει σαφές στην αλβανική Κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που δεν ει-σακουστούν και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα απέχουν από την απογραφή.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ομάδα Βορειοηπειρωτών σχεδιάζουν προσφυγή και καταγγελία της αλβανικής Κυβέρνησης στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για όλα τα θέματα της απογραφής που κατά βάθος, με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει, σημαίνουν καταπάτηση των ανθρωπίνων και μειο-νοτικών δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από την αλβανική Κυβέρ-νηση. Ενοχλημένοι είναι οι απλοί Βορειοηπειρώτες ακόμη και με την απουσία αντί-δρασης εκ μέρος της ελληνικής Κυβέρνησης για τα όσα συμβαίνουν στην Αλβανία και που έχουν άμεση σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των Βορειοηπειρωτικών Σωματείων στην Ελλάδα, οι επιλογές για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, υπό αυτές τις συνθήκες είναι συγκεκριμένες. Να ζητήσει από την αλβανική Κυβέρνηση την αναβολή της απογραφής πληθυσμού έως ότου κυβέρνηση, εθνικές μειονότητες και εθνοπολιτισμικές ομάδες στην Αλβανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, παρουσία Ευρωπαίων αξιωμα-τούχων, και να βρουν κοινή γλώσσα στο θέμα του ερωτηματολογίου αλλά και της δι-αδικασίας.
Σε περίπτωση, που η αλβανική Κυβέρνηση δεν δεχθεί την αναβολή, τις προ-τάσεις και τις αλλαγές στο έντυπο απογραφής αλλά και στον τρόπο που θα διεξαχθεί η απογραφή, τότε ο μόνος δρόμος για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα είναι η οργανωμένη αποχή από την διαδικασία της απογραφής και ταυτοχρόνως η προσφυγή και καταγγελία της Αλβανίας στα Ευρωπαϊκά όργανα, δηλώνουν εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Σωματείων,.
Τοξοβόλος

Politis-gr - Αλβανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

Η Ευρώπη ακυρώνει τα Χριστούγεννα!

Tα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που γιορτάζουμε όχι ως άτομα ούτε ως έθνος, αλλά ως ανθρώπινη οικογένεια [Ronald Reagan] Ένα σχεδόν σπαρακτ...