Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2011

Ο Μεσογαίας σε ρόλο «εθνάρχη»! Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπειά μας, είπε, σηκώνοντας το λάβαρο...

Ο Μεσογαίας σε ρόλο «εθνάρχη»! Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπειά μας, είπε, σηκώνοντας το λάβαρο...

Πώς δικαιολογούν οι άσπονδοι φίλοι του τη στροφή του Μητροπολίτη
Γιατί έχει αναλάβει συστηματικά το ρόλο του προστάτη του λαού

Τον ρόλο του προστάτη των δικαίων του λαού άρχισε να διεκδικεί, λένε οι άσπονδοι φίλοι του, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, για να εγγράψει «υποθήκη» για το αρχιερατικό του μέλλον.
Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός ιεράρχης που κάνει κινήσεις για την επόμενη μέρα, όταν και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και άλλοι αρχιερείς ρίχνουν «γέφυρες» σε εκείνους που κάποτε αποδοκίμαζαν, κάνουν συμμαχίες με τους παλιούς τους αντιπάλους και λένε «λόγια αγάπης» ο ένας για τον άλλο. Όμως, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έχει επιλέξει έναν διαφορετικό ρόλο για τον εαυτό του. Γνωρίζοντας ίσως πως εντός της ιεραρχίας δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες, για πολλούς και διάφορους λόγους -άλλοι, λέγεται, τον ζηλεύουν για τις περγαμηνές του, άλλοι θεωρούν τη φήμη του υπερδιογκωμένη-, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας έχει κρατήσει για τον εαυτό του, υποστηρίζουν οι μελλοντικοί του... συνυποψήφιοι, τον ρόλο του προστάτη του λαού. Λόγια που ενθουσιάζουν το κοινό, συνεπαίρνουν τους πιστούς και κάνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία να ανακαλέσουν στη μνήμη τους αυτόν τον ιεράρχη, που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή την τακτική, λένε άνθρωποι της Εκκλησίας, ακολουθεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, έχοντας μία τάση εξωστρέφειας και μία διάθεση να απευθυνθεί στους εκτός Εκκλησίας ανθρώπους.



Με αυτήν τη λογική έκανε, λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες, τη δημόσια αποκήρυξη του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, μία -αν μη τι άλλο- λαοφιλής πράξη, όταν δεσμεύτηκε πως, αν κόψουν σε κάποιον από το ποίμνιό του το ρεύμα, θα σβήσει σε... αντίποινα τους πολυελαίους στους ναούς της Μητρόπολής του! Έπειτα σιώπησε για μερικές εβδομάδες και, όταν κατακάθισε ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός, επανήλθε ακόμη πιο δυναμικά, προσβλέποντας σε ρόλο «εθνάρχη», λένε οι άσπονδοι φίλοι του. Εικόνα που απέχει πάρα πολύ από τη φήμη ενός επιστημονικά κατηρτισμένου, ταπεινού και ήπιου ιεράρχη. Σε σύναξη ιερέων της Μητρόπολης Νεάπολης Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Μεσογαίας τα είπε έξω από τα δόντια. Τα έβαλε με την υπέρμετρη φορολόγηση του λαού, χαρακτηρίζοντάς την «τρέλα από ένα πανικόβλητο κράτος».

Επιμένοντας σε μια γραμμή που ικανοποιεί τον λαό, ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε και στην εθνική μας αξιοπρέπεια. «Εκχωρήθηκαν τα διεκδικητικά δικαιώματά μας σε μία νύχτα. Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπειά μας. Δεν είναι λογικό να κάθεσαι και να δίνεις ό,τι σου ζητούν, άρα η πολιτική της χώρας μας στον τομέα αυτό ήταν χωρίς εξυπνάδα. Μας ειρωνεύονται ακόμα και οι Αλβανοί, που μας καλούν πλέον να πάμε να δουλέψουμε εκεί!» είπε ο κ. Νικόλαος. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του και για την εθνική κυριαρχία της χώρας, με βάση τις πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα, με όπλο τις οικονομικές δυσκολίες, όπως είπε. «Ούτε η ΑΟΖ ανακηρύσσεται, ενώ και το Καστελλόριζο πλέον κινδυνεύει», υποστήριξε. Εν μέρει «δικαιολόγησε» και τις μούντζες κατά των επισήμων στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας πως συμβόλιζε τον λαό που μουντζώνει το κράτος, αρνούμενος να εκχωρήσει δικαιώματα σε αυτούς που θα έπρεπε να τον υπηρετούν.

Αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο κ. Νικόλαος έστειλε και επιστολή στον Ευ. Βενιζέλο, ευχαριστώντας τον για την κατανόηση που δείχνει στην αδυναμία των ευπαθών ομάδων να πληρώσουν το τέλος ακινήτων. Αφού τον παρακάλεσε να μη διστάσει να προχωρήσει με τόλμη σε ανακουφιστικά μέτρα για τους πολίτες, πριν γνωρίσουν την κοινωνική συντριβή, τόνισε πως η φωνή του δεν είναι πολιτική, ούτε κρύβει ιδιοτέλεια. «Είναι λαϊκός αναστεναγμός και κραυγή κοινωνικής απελπισίας», είπε, και πρόσφερε 50.000 ευρώ από έναν πρόχειρο έρανο στη Μητρόπολή του να τα αξιοποιήσουν όπως ο υπουργός υποδείξει, σε μία συμβολική κίνηση, καθώς, είπε ο κ. Νικόλαος, δεν χρειάζονται αποσπασματικές, αλλά συντονισμένες από το κράτος κινήσεις βοήθειας προς τους αδύναμους.

Ο υπουργός Οικονομικών μόλις μετά δύο ώρες απάντησε στον Μητροπολίτη, ευχαριστώντας τον για την «υποδειγματική, από πλευράς εκκλησιαστικού, αλλά και κοινωνικού και πολιτειακού, ήθους, επιστολή και πρωτοβουλία», δεσμευόμενος πως θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παραινέσεις του Μητροπολίτη. Μετά τα περί «τρέλας» που είπε, όμως, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας για την οικονομική πολιτική της χώρας, μάλλον δεν θα έχει την ίδια άποψη ο υπουργός για τον Σεβασμιώτατο...

http://www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...