Σε ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks (και υπάρχει στο www.pressproject.gr) περιγράφονται με σαφήνεια τα όσα συζήτησαν ψιθυριστά πίσω από κλειστές πόρτες ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα με κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη για τον μοιχεπιβάτη αρχιεπίσκοπο Θαβωρίου Θεόφιλο. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν και σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας στις 18 Μαΐου 2007 ο τότε Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις προσκλήθηκε στο ΥΠΕΞ από τον τότε γενικό γραμματέα Χαράλαμπο Ροκανά κατόπιν εντολής της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη για να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά:
α. στον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ώστε να μην υπογράψει την άρση αναγνώρισης του μοιχεπιβάτη αρχιεπισκόπου Θαβωρίου Θεόφιλου και
β. στην τότε ισραηλινή κυβέρνηση Όλμερτ ώστε να τερματιστεί η διετής μη αναγνώρισή του.Πιο αναλυτικά:
Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Ταξινομημένο από: ΠΡΕΣΒΗ CHARLES RIES. ΛΟΓΟΙ 1.4 (Β) ΚΑΙ (D).
1. (U) Αυτή είναι αίτηση για δράση για το Department. Βλ. παράγραφο 8.
2. (C) ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Στις 18, ο Γενικός Γραμματέας MFA Χαράλαμπος Ροκανάς ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στην απομάκρυνση του κινδύνου κρίσης για την ηγεσία στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ακολούθησε της αποφάσεως της 12ης Μαΐου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιορδανίας να αποσύρει την αναγνώριση του Πατριάρχη του Θεόφιλου Γ’. Ο Ροκανάς είπε ότι, ενώ ο άμεσος λόγος για την απόφαση της Ιορδανίας ήταν η απροθυμία του Θεόφιλου να διορίσει έναν ευνοούμενο ως επίσκοπο και την αποτυχία του να ανακτήσει τη γη της ανατολικής Ιερουσαλήμ που πουλήθηκε στους Ισραηλινούς από τον προκάτοχό του, πίσω από την απόφαση αυτή υπήρχαν ποικίλα άνομα συμφέροντα, που περιλαμβάνουν τη real-estate δύναμη του Ιορδανού Πρίγκηπα Gazi, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη Χαμάς. Ο Ροκανάς αιτήθηκε στις ΗΠΑ να ζητήσουν σιωπηλά στο Βασιλιά Adullah να μην κυρώσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να ζητήσει από τους Ισραηλινούς να τερματίσουν τη διετή μη-αναγνώριση του Θεόφιλου. Ο Ροκανάς μνημόνευσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο να διατηρηθεί η αυτονομία και η θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ανακόπτοντας την αυξανόμενη ηγεμονία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διατηρώντας τη βάση της Χαμάς εκτός.
ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ
ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
3. (C) Στις 18 Μαΐου, ο Πρέσβης προσκλήθηκε στο MFA από το Γενικό Γραμματέα Ροκανά κατόπιν εντολής της Υπουργού Εξωτερικών Μπακογιάννη για την αίτηση βοήθειας από τις ΗΠΑ για την επίλυση του κινδύνου κρίσης για την ηγεσία στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ακολούθησε της αποφάσεως της 12ης Μαΐου του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιορδανίας να αποσύρει την αναγνώριση του Πατριάρχη του Θεόφιλου Γ’. Ο Ροκανάς περιέγραψε μία πολύπλοκη εικόνα ανταγωνιζόμενων θρησκευτικών, εθνικών και οικονομικών συμφερόντων που συνέβαλαν στην κρίση. Ο φαινομενικός λόγος για την Ιορδανική απόφαση άρσης της αναγνώρισης ήταν η απροθυμία του Θεόφιλου να ακολουθήσει μία προηγούμενη δέσμευση το διορίσει περισσότερους Άραβες επισκόπους. Ο Ροκανάς είπε ότι ο Θεόφιλος είχε “εκβιαστεί” για να κάνει αυτή τη δέσμευση, αλλά και ότι, παρόλα αυτά, ήταν πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Είχε, μάλιστα, ήδη διορίσει έναν Άραβα ιερέα, αν και ένας άλλος είχε πρόσφατα πεθάνει. Ο Θεόφιλος, ωστόσο, έθετε όριο στον προβιβασμό του Άραβα Ορθόδοξου Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου στη θέση του επισκόπου, όπως επιθυμούσαν κάποιοι ισχυροί Ιορδανοί. Ένας ακόμα άμεσος λόγος για την Ιορδανική απόφαση, σύμφωνα με το Ροκανά, ήταν ο θυμός μεταξύ των Ιορδανών εξ αιτίας της αποτυχίας του Θεόφιλου να ανακτήσει τα εδάφη στην ανατολική Ιερουσαλήμ που πωλήθηκαν στους Ισραηλινούς από τον προηγούμενο Πατριάρχη Ειρηναίο. Ο Ειρηναίος συνεχίζει να απολαμβάνει την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ, το οποίο ο Ροκανάς είπε ότι έκανε ακόμη πιο πολύπλοκη την κατάσταση και περισσότερο αδύναμη τη θέση του Θεόφιλου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Ισραηλινή θέση θα μπορούσε να αντιστραφεί, ωστόσο, ύστερα από την αναμενόμενη δικαστική απόφαση της 21ης Μαΐου από το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο όσον αφορά στην αίτηση του Θεόφιλου να πετύχει την αναγνώριση από την Ισραηλινή κυβέρνηση.
ΤΕΛΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΗΣ
ΑΝΟΜΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
4. (C) Πίσω από αυτούς τους άμεσους λόγους για την απόφαση της Ιορδανίας, ωστόσο, ο Ροκανάς παρέθεσε έναν αριθμό από άλλες περισσότερο δόλιες αιτίες. Η μία ήταν ο Ιορδανός Πρίγκηπας Gazi bin Muhammad, ο οποίος είχε διοριστεί από το Βασιλιά Abdullah για να χειριστεί τις θρησκευτικές υποθέσεις, αν και υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Θεόφιλος στερείτο προσόντων. Ο Ροκανάς είπε ότι ο Gazi ήθελε να εκμεταλλευτεί θρησκευτικούς τόπους (εκκλησίες;) για προσωπικό όφελος, τονίζοντας τα σχέδιά του να αναπτύξει ως μία επί πληρωμή τουριστική ατραξιόν την περιοχή του Ιορδάνη Ποταμού όπου κάποιοι πιστεύουν ότι βαπτίστηκε ο Ιησούς. Ο Θεόφιλος αρνήθηκε να γίνει μέρος μιας τέτοιας εκμετάλλευσης και “δεν είχε κανένα ενδιαφέρον στην εμπορευματοποίηση”.
5. (C) Ο Ροκανάς υπονόησε ότι ο Gazi, με τη σειρά του, για να γίνει αρεστός στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για υποστήριξη. Ο Ροκανάς τόνισε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε πρόσφατα την Ιορδανία, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η στάση της Ιορδανίας απέναντι στο Θεόφιλο έγινε πιο σκληρή μετά την επίσκεψη του Πούτιν. Ο Ροκανάς είπε ότι ο GoG (σ.σ. εννοεί άραγε “Κυβερνήτης της Ελλάδας” – Governor of Greece;) φοβόταν ότι ο Gazi ευθυγραμμιζόταν με τα Ρωσικά συμφέροντα για την αποδυνάμωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πάνω απ’ όλα αυτά, η Παλαιστινιακή Χαμάς ενέτεινε την αγωνία με το δημόσιο κάλεσμά της στην Παλαιστινιακή Αρχή για άρση της αναγνώρισης του Θεόφιλου, ο οποίος πίστευαν ότι ήταν απρόσεκτος στο ότι δεν έδρασε πιο μαχητικά για να ανατρέψει τις Ισραηλινές πωλήσεις γη που εγκρίθηκαν από τον Ειρηναίο.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
6. (C) Ο Ροκανάς είπε ότι ο GoG πίστευε ότι το κλειδί για την απομάκρυνση της κρίσης ήταν να πείσει το Βασιλιά Abdullah να μην κυρώσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι Έλληνες είχαν προσεγγίσει τους Ιορδανούς, λέγοντάς τους ότι η απόφαση ήταν άκαιρη και ενάντια στον Ιορδανικό νόμο, ο οποίος εξουσιοδοτούσε το Υπουργικό Συμβούλιο να κυρώσει αποφάσεις μόνο της Ορθοδόξου Συνόδου, όχι να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην Εκκλησία καθεαυτή. Ο GoG πίστευε ότι ο Βασιλιάς θα υποστήριζε το Θεόφιλο εάν καταλάβαινε την κατάσταση, αλλά η πρόσβαση σε αυτόν είχε μπλοκαριστεί από τον Πρίγκηπα Gazi και τον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ιορδανίας Muhammad Dhahabi, ο οποίος “είναι πιο ισχυρός από τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας”. Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα ταξίδευε στην Ιορδανία στη διάρκεια του ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή τον Ιούνιο, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε συμφωνήσει συνάντηση με το Βασιλιά. Ο αδερφός του Βασιλιά επισκεπτόταν την Ολυμπία αυτή την Κυριακή, και ο Ροκανάς θα προσπαθούσε να συζητήσει την κατάσταση μαζί του.
7. (S) Ο Ροκανάς ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ εξ αιτίας την πρόσβασης που πίστευαν ότι είχαμε με το Βασιλιά. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η Πρεσβεία μας στο Αμμάν είχε ειδική πρόσβαση στον αρχηγό Πληροφοριών της Ιορδανίας Dhahabi. Οι Έλληνες δε ζητούσαν από εμάς να εξασφαλίσουμε σε αυτούς ή το Θεόφιλο ακρόαση με το Βασιλιά. Περισσότερο, ήθελαν από εμάς να συζητήσουμε την κατάσταση με το Βασιλιά σιωπηλά. Ζήτησαν επίσης από εμάς να συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς την αποτυχία τους να αναγνωρίσουν το Θεόφιλο, ο οποίος δεν ήταν σύμφωνος με τα συμφέροντά τους όλο και περισσότερο, δεδομένης της αυξανόμενης αντίθεσης των Αράβων στον Πατριάρχη. Το ερώτημα για τις ΗΠΑ ήταν αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας και του σεβασμού της αυτονομίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ. Το Πατριαρχείο ήταν ένα από τα λίγα ιδρύματα που στέκεται με τα δύο πόδια στη διαίρεση Αράβων-Ισραήλ της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής όχθης, πρόσθεσε. Ο Ροκανάς είπε ότι οι ΗΠΑ επίσης είχαν ενδιαφέρον στην αναχαίτιση της αυξανόμενης τάσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για ηγεμονία και διατηρώντας τη βάση της Χαμάς εκτός της κατάστασης.
Τέλος ελληνικής μετάφρασης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά