Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Πολιούχος της Σπάρτης - (Φώτο)

 


Με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, αλλά και με την συμμετοχή σύμπαντος του κλήρου και πλήθους πιστού λαού της πόλεως της Σπάρτης, της περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεώς και των γειτονικών νομών, εορτάστηκε την 26η Νοεμβρίου 2011, η μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Λακεδαίμονος, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε».
Ειδικότερα, την παραμονή της εορτής Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου και στο πέρασμά του από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κόρινθο, καταλήγοντας στη περιάκουστη Σπάρτη κηρύσσοντας την μετάνοια, στην βαθιά πίστη του και στο παράδειγμά του ως μιμητού του Κυρίου μας, προτρέποντας τους πιστούς να το ακολουθήσουν και αυτοί στη ζωή τους.
Το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2011, της ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Ευχαριστίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος και ομίλησε με κύριο θέμα την προσωπικότητα του Οσίου, την διαφορετικότητά του από τους άλλους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και την μετάνοια, που απετέλεσε το κύριο θέμα της διδασκαλίας του, προτρέποντας τους ανθρώπους της εποχής μας να μετανοήσουν και να αποστραφούν την αμαρτία από τη ζωή τους.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις επισφραγίστηκαν με την λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Οσίου στους δρόμους της πόλεως.
Μετά το τέλος της Ιεράς Λιτανείας, στην οποία συμμετείχαν και τα σχολεία και των τριών βαθμίδων της πόλεως, άγημα του στρατού και η αξιόλογη φιλαρμονική του δήμου, ο Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή του πολιούχου μας, καθώς και τους εκπροσώπους των αρχών της πόλεως, του νομού και της περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και όλους τους ευσεβείς πιστούς, που παρέστησαν με υποδειγματικό τρόπο στον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου μας, δίδοντας ταυτοχρόνως και ολιγόλογο, αλλά σημαντικό μήνυμα, ότι:
«Καταγράφουμε με τη ζωή μας πολλές ενδείξεις σεβασμού και αγάπης προς τον Άγιο, αλλά εκείνος ζητά και απόδειξη της αγάπης μας. Και η απόδειξη είναι μία: η εφαρμογή της διδασκαλίας του και του παραγγέλματός του περί μετάνοιας».
Φωτογραφίες: Δημήτριος Αλατσάς
osios-nikon
osios-nikon1
osios-nikon2
osios-nikon3
osios-nikon4
osios-nikon5
osios-nikon6
osios-nikon7
osios-nikon8
osios-nikon9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...