Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2013

Εκκλησιαστική πρωτοχρονιά Του Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κ. Αμπανάβα


Η Μητέρα μας Εκκλησία υποδέχεται σήμερα 1η Σεπτεμβρίου του Σωτηρίου Έτους 2013 και σύμπασα η Ορθόδοξη Οικουμένη το Νέον «ενιαυτόν της Χρηστότητος Κυρίου». Η εκκλησιαστική μας Πρωτοχρο­νιά εγκαινιάζεται εις το Ιερόν Κέντρο της Ορθοδοξίας το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον και το Πασχάλιον του 2014 αρχίζει να εκτυλίσσεται. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ στο Ιερό Πατριαρχικόν Ναό του Αγίου Γεωργίου στο μαρτυρικό Φανάρι θα τελέσει Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία και στο τέλος της φορώντας τον Πατριαρχικόν Του μανδύα το Ιερόν Επιτραχήλιον και το Άγιον Ωμοφοριόν Του θα υπογράψει τον τόμον της Β΄ Ινδικτιώνος που μας εισάγει κατά την παράδοση των Ο΄ (εβδομήκοντα) ερμηνευτών της Παλαιάς Διαθήκης στο έτος 8522 από κτίσεως κόσμου ενώ κατά τους Εβραίους εισερχόμεθα στο έτος 5673. Ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι Άγιοι Συνοδικοί Αρχιερείς κατά την τάξιν των πρεσβείων. 
Αλλά και φέτος για άλλη μια φορά ο πρωτουργός του αναλογίου και μύστης της ψαλτικής τέχνης Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κυρ-Λεωνίδας Αστέρης θα μας συνεγείρει και θα μας θυμίσει την αίγλην της γνήσιας Βυζαντινής ψαλμωδίας ερμηνεύοντας σε Ήχον Πλάγιον του Τετάρτου το Ιδιόμελον των Αγίων: «Ο αρήτω σοφία συστησάμενος τα σύμπαντα Λόγε Χριστέ ο Θεός ο καιρούς και χρόνους ημίν προθέμενος τα έργα των χειρών σου ευλογήσον το δε πιστόν Βασιλέα εν τη δυνάμει σου εύφρανον διδούς αυτώ κατά βαρβάρων την ισχύν πιμόνος αγαθός και φιλάνθρωπος». Γέννημα της Πόλης και άξιο τέκνο της, τούτος ο Μουσουργός για τρεις δεκαετίες ως Πρωτοψάλτης στο Πατριαρχικό αναλόγιο ξεχειλίζει σε κάθε Θεία Λειτουργία την φλογισμένη με πίστη ψυχή του την αγάπη του για την βυζαντινή μουσική μπροστά στον Πρώτο της Ορθοδοξίας τον Οικουμε­νικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και στις εικόνες των Αγίων της Ρωμιοσύνης του Πατριαρχικού Ναού. Φιλόθεος ορκισμένος του φαναριώτικου ύφους με την αγγελική του φωνή αρχίζει να ανεβαίνει κάθε νέα αρχή του εκκλησιαστικού έτους την δική του κλίμακα της ταπεινής βιωτής τους βαδίζοντας στον ήχο της αναστά­σιμης καμπάνας του μαρτυρικού Φαναρίου. 
Ο Οικουμενικός μας Πατέρας στην σοφή και εμπνευσμένη Πατριαρχική Εγκύκλιό Του της 1ης Σεπτεμβρίου 2009 προφητικά ανέφερε για την κρίση που διέρχεται σήμερα ολόκληρη η διεθνής Κοινότητα και το Ελληνικόν έθνος μας... «Η αντιμετώπισις της παρούσης κρίσεως έχει αποκαλύψει τας αξίας των ολίγων οι οποίοι διαμορφώνουν τας τύχας της κοινωνίας μας. Εκείνων οι οποίοι δύνανται να εξεύρουν χρηματικά ποσά πέραν πάσης φαντασίας δια την στήριξιν του χρηματοοικονομικού συστήματος το οποίον τους επρόδωσεν, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να διαθέσουν ούτε το ελάχιστον κλάσμα των ποσών αυτών δια την θεραπείαν της οικτράς καταστάσεως εις την οποίαν έχει περιέλθει η κτίσις, εξ αιτίας αυτών ακριβώς των αξιών των, η διά την σίτισιν των πεινώντων του κόσμου ή δια την εξασφάλισιν ποσίμου ύδατος εις τους διψώντας του κόσμου, θύματα και αυτούς των ιδίων αξιών. Εις το πρόσωπον εκάστου πεινασμένου παιδιού αναγράφεται εν ερώτημα δι’ ημάς και δεν πρέπει να αποστρέψωμεν το βλέμμα δια να αποφύγωμεν την απάντησιν. Διατί συνέβη αυτό; Είναι πρόβλημα ανθρωπίνης ανικανότητος ή ανθρωπίνης βουλήσεως;…»
Όλα αυτά όσο συμβολικά ή και περίτεχνα και αν λογίζονται στις μέρες μας δείχνουν μια βαθειά εξάρτηση από την χρηστότητα του Κυρίου που μας καταξίωσε «λυσιτελώς περαιώσα του χρόνου περίοδον» και μας εισοδεύει με ευλογία και υγιεία στο «εφεστός έτος». Επικαλούμεθα την αντίληψη του Δεσπότου του Παντός στον ενιαύσιο κύκλο με βαθιά την πεποίθηση πως επάνω από τους παλαιούς και νέους καιρούς και τις γενεές των ανθρώπων που τους καλωσορίζουν και τους ζουν παραμένει η κινητική αιωνιότητα αυτή που παρέχει στους επί της γης «ουρανόθεν καιρούς καρποφόρους και υετούς». Ο πολύκυκλος χρόνος στεφανούται με ευλογίες από τον πληρούντα τα σύμπαντα όταν εμείς ζητούμε τα «άνω» και ακολουθούμε άμεπτον πορεία κατά Χριστόν ζωής. Κάθε χρόνος που φεύγει έχει γράψει στην Ιστορία της σελίδες του. Ο καινούργιος εκκλη­σιαστικός χρόνος ανοίγει ευρύτερους ορίζοντες για όλους εμάς τους ανάξιους λειτουρ­γούς του, σε νέα επιτεύγματα ευσεβείας, χαριτώ­σεως, φωτεινής μαρτυρίας καλών έργων αγάπης και συνοχής πάντων ημών των αφοσιωμένων και πιστών τέκνων του Πάνσεπτου Οικουμενικού Κέντρου της Ορθοδοξίας προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και της προσωπικής σωτηρίας ενός έκαστου Αμήν.
Φώτο αρχείου: Η Α.Θ.Π. υπογράφει την νέαν Ινδικτιώνα εις το Κώδικα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας (φώτο, Νικολάου Μαγγίνα)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...