Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2013

Αρχ. Γερβασίου Παρασκευοπουλου:«Αγιασμός και σωτηρία είναι το Θείον κήρυγμα...»


«ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΑΣ ΕΔΙΔΑΣΚΕΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ»

ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙ, ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΝ...


Ναι! Καθίσας ο Κύριος, εδίδασκεν από του πλοίου τους όχλους, διότι ο λαός υπέφερεν από λιμόν λόγου Θεού, διότι ήσαν εκλελυμένοι, ελλείψει πνευματικής τροφής. "ήσαν - ως λέγει χαρακτηριστικώς έτερος Ευαγγελιστής- εκλελυμένοι και απερριμμένοι ωσεί πρόβατα, μη έχοντα ποιμένα". Πράγματι, πάντοτε, ως και επί των ημερών μας, δια τον "χυδην" λαόν σπανίως λαμβάνεται πρόνοια και φροντίς, όπως και ούτον τρέφεται δια καταλλήλου και υγιούς πνευματικής τροφής, αφού και ούτος είναι ουχί σαρξ και αίμα , αλλά και κυρίως πνεύμα. τω λόγω τούτο ο Σωτήρ ημών, ως κύριόν Του μέλημα και πρώτιστον καθήκον εθεώρει το κηρύσσειν και διδάσκειν ιδία και μάλιστα τους όχλους "τα ρήματα της αιωνίου ζωής" ίνα δια τούτων διαφωτίζεται, καθαρίζεται και αγιάζεται ο λαός. τούτων ούτως εχόντων, φέρε ίδωμεν, εξετάσωμεν και μελετήσωμεν πώς ο άνθρωπος και ιδία ο χριστιανός διαφωτίζεται, καθαρίζεται και αγιάζεται μόνον δια του Θείου κηρύγματος, του λόγου του Θεού.

Διαφωτίζεται! εάν επάναγκες κρίνεται ίνα είς πάσαν στιγμήν του βίου και καθ εκάστην ημέραν και πολλάκις της ημέρας διαφωτίζεται ο πας άνθρωπος -πρόχειρον δε τούτου παράδειγμα έστωσαν τα κατά διαφόρους ώρας της ημέρας δια των ραδιοφωνικών σταθμών ανακοινούμενα : ειδήσεις, ανακοινωνθέντα, εξαγγέλματα ή μηνύματα καθώς και αλλεπάλληλοι εκδόσεις των εφημερίδων κλπ και πάντα ταύτα και πολλά όμοια προς διαφώτισιν του κοινού - πόσο μαλλον αναγκαίος είναι ο διαφωτισμός του λογικού ανθρώπου επί πνευματικών ζητημάτων, κατά των οποίων νυχθημερόν, συνεχώς και αδιαλείπτως βάλλει όχι μόνον ο κόσμος της αμαρτίας, αλλά και μάλιστα ο ασταθής λογισμός και ο διά του λογισμού τεχνικώτατα και επιτηδειότατα και δολερώτατα δρων και εργαζόμενος διάβολος, ο πονηρός δαίμων;....δύναται λέγω,  η Εκκλησία να αδρανή, αφού ο Αρχηγός της και Δομήτωρ αυτής είναι " το φως το αληθινόν, το φωτίζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον"; Βεβαίως όχι.

Καθαρίζει! Καθαρίζει πάντα άνθρωπον η Θεία διδασκαλία, διότι αυτή διαλύει τας πλάνας, ξεσκοτίζει το νουν, θερμαίνει και καθαίρει την καρδίαν , ποιεί τους ανθρώπους νηφαλίους. Εξευγενίζει και απλοποιεί τον οικογενειακόν βίον, εξημερώνει την κοινωνικήν ζωήν, εμφυσά το ζωογόνον πνεύμα της φιλαλληλίας και ευποιϊας μεταξύ των ανθρώπων. κατακοσμεί τα ήθη, ενισχύει τους ηθικούς θεσμούς και στερεώνει...Μη πλανώμεθα: Ηθική και κοινωνική πρόοδος άνευ θρησκείας καθαράς, δεν είναι δυνατή. Θρησκευτική δε ζωή και αμίαντος, άνευ Θείου κηρύγματος είναι αδύνατος.

Αγιάζει ο λόγος του Θεού πάντα άνθρωπον επιγνώσκοντα τον ίδιον αυτού προορισμόν. Αγιάζει τον χριστιανόν δια των Θείων Μυστηρίων, ερμηνευομένων δια της Θείας διδασκαλίας. Αγιάζει τον άνθρωπον ο λόγος του Θεού, διότι κατά τη διδασκαλίαν του Κυρίου " τα ρήματα α εγώ λαλώ πνεύμα εστι και ζωή εστιν", άρα αγιασμός και σωτηρία είναι το Θείον κήρυγμα....το Θείον κήρυγμα και ο λόγος του  Θεού είναι πλέον χρήσιμα και αναγκαία ή ο επιούσιος άρτος της εφημέρου ζωής.

Απόσπασμα από το βιβλιο :ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΜΕΛΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΩΝ... Αρχ. Γερβασίου Χαρ.Παρασκευοπουλου


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...