Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Αυγούστου 02, 2015

Προς το παρόν... εκτός το ΔΝΤ


alt

«...μόλις γίνει πολιτειακή ανωμαλία αμέσως θα τραβήξει πίσω το κεφάλαιο... Το παγκόσμιο κεφάλαιο. Το διεθνές κεφάλαιο! Διότι είναι εβραϊκό!»

Οι κυρίες Ρόθτσιλντ και Λαγκάρντ τα πίνουν...

Κρασί ή αίμα;
Προς το παρόν... εκτός το ΔΝΤ

πηγηαντιγραφή


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας σε αυτή τη φάση, κοινοποίησε το εκτελεστικό του συμβούλιο προχθές αργά το βράδυ, ναρκοθετώντας τις προσδοκίες μιας άμεσης συμφωνίας με τους πιστωτές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times -το οποίο επικαλείται τετρασέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» περίληψη της προχθεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου του Ταμείου-, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι κακές επιδόσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε μια τρίτη διάσωση της Ελλάδας.
Τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε δύο από τα τέσσερα κριτήρια που αυτό θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μεγαλύτερες του κανονικού διασώσεις χωρών. Με βάση αυτά τα κριτήρια, η χώρα-αποδέκτρια της διάσωσης πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη «θεσμική και την πολιτική ικανότητα» εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ότι «υπάρχει υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα».
Σύμφωνα πάντα με το εμπιστευτικό έγγραφο, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα «συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πακέτο διάσωσης «είναι συμβατό με όσα έχει το Ταμείο κατά νου», όμως «δεν μπορούν να έλθουν σε μια συμφωνία (σε τεχνικό επίπεδο) σε αυτή τη φάση».
Το ΔΝΤ διεμήνυσε ακόμη ότι προτίθεται να αποφασίσει τη συμμετοχή του σε ένα «δεύτερο στάδιο» και μόνο αφότου η Ελλάδα «συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων», ενώ οι πιστωτές της ευρωζώνης «συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους».
Το εμπιστευτικό έγγραφο αναδεικνύει με σαφήνεια τη διάσταση θέσεων που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η μεν Ελλάδα θέλει να αποφασίσει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο, οι δε Ευρωπαίοι θέλουν να διαπραγματευτούν για το ζήτημα του χρέους μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, επειδή θέλουν πρώτα την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», συμπληρώνοντας ότι «οι διαφορές μεταξύ του σκεπτικού του ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και αυτού που οι Ευρωπαίοι επί του παρόντος συζητούν είναι πολύ μεγάλες».
Τα όσα ανέφερε το δημοσίευμα των F.T. επιβεβαίωσε χθες αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters. Ο εν λόγω αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι: α. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα βιώσιμο πλάνο προκειμένου να δανειοδοτηθεί από το ΔΝΤ, β. Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις απ’ όλες τις πλευρές, γ. Το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα χωρίς εχέγγυο την ελάφρυνση του χρέους της, δ. Η εμπλοκή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις θα είναι πλήρης, ε. Το Ταμείο μπορεί να χορηγήσει πιστώσεις μόνο αν οι προϋποθέσεις που θέτει υιοθετηθούν.
Αναφερόμενες στο δημοσίευμα των Financial Times πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν -και επί της ουσίας επιβεβαίωσαν- ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.
Ανέφεραν ακόμη ότι το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις και ότι η θέση του για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή - δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό. Σε προχθεσινή της διαδικτυακή συνέντευξη η γενική διευθύντρια του Ταμείου είχε ενδεικτικά χαρακτηρίσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναπόφευκτη.
Δυσκολεύουν τα πράγματα
Η χθεσινή αποκάλυψη των θέσεων του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο ελληνικό πρόγραμμα αναμφίβολα περιπλέκει τα πράγματα. Βερολίνο και άλλοι Ευρωπαίοι πιστωτές αντιστάθηκαν σθεναρά σε κάθε πρόταση διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε το ΔΝΤ… παράλληλα» με τους Ευρωπαίους στις διαπραγματεύσεις.
Αντ’ αυτού βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να πρέπει να πείσει το δύσπιστο γερμανικό Κοινοβούλιο μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς να έχει καν τη συγκατάθεση του ΔΝΤ.
Ας σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις πιστωτών και Αθήνας, που ήδη ξεκίνησαν, φιλοδοξούσαν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας πριν από την 20ή Αυγούστου, έτσι ώστε να εκταμιευτεί από το νέο πακέτο το ποσό που θα καλύψει την αποπληρωμή δόσης 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ με προθεσμία που εκπνέει.

Και στο βάθος πρόγραμμα-γέφυρα

Η κυβέρνηση, με ανακοίνωση των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, διατείνεται ότι το Ταμείο «συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις. Η θέση -αναφέρουν- του ΔΝΤ για βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες είναι οι αναφορές της κυρίας Λαγκάρντ στο θέμα αυτό».
Πάντως αν ισχύει το δημοσίευμα των Financial Times, σημαίνει ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από την 20ή Αυγούστου είναι μάλλον αδύνατη. Tο ΔΝΤ θεωρητικά θα συμμετάσχει στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το συνολικό ποσόν των 24 δισ.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει για κούρεμα του χρέους, με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας, συνεπάγονται ότι πιθανώς θα ισχύσει το σενάριο του προγράμματος- γέφυρα, ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 20 Αυγούστου. Η κίνηση του ΔΝΤ, πάντα εφόσον ισχύει, αποτελεί «εκβιασμό» κυρίως προς τη Γερμανία, αλλά καθιστά την Ελλάδα «παράπλευρη απώλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...