Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 03, 2013

Η επίδειξη-πρόκληση στην Καλαμάτα και οι ανεπίδεκτοι μαθήσεως Ιεράρχες μας!


KALAMATA1

Έχουμε πεί κατ´ επανάληψη, κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί και να χαρακτηρισθούμε για εμμονές , ότι η σημερινή εποχή της ανέχειας και των συσσιτίων, πρέπει να αλλάξει άρδην, τον τρόπο που κινούνται και ταξιδεύουν από Μητρόπολη σε Μητρόπολη και από πανηγύρι σε πανηγύρι οι Αρχιερείς μας!
Αλλά όσο τα γράφουμε και τα λέμε, τόσο αυξάνεται αυτή η νέα...τάση!
Αφορμή για το σχόλιο αυτό, αποτέλεσε η εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα και η συμμετοχή εννέα(!!!), Ιεραρχών σε αυτή, τόσο στον εσπερινό, όσο και στη θεία λειτουργία και στη λιτανεία στους δρόμους της Καλαμάτας!
Δηλαδή λίγο ακόμη και θα είχαμε απαρτία για να συνέλθει έστω και ατύπως στην Καλαμάτα(!), η ΔΙΣ- τον Πρόεδρο όμως ποιός θα έκανε;;
Ενθυμούμαι την εορτή αυτή, μέχρι και το 2005, όπου ο αείμνηστος Γέρων Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης, σπάνια είχε προσκεκλημένους άλλους Αρχιερείς !Αλλά και αν είχε δεν ήταν πέραν των τριών!
Δε νομίζω ότι παραπονέθηκε ποτέ η Παναγία γιαυτό, ούτε οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν λιγότερο λαμπερές ή είχαν μικρότερη συμμετοχή του λαού πού θρησκεύεται- και όχι μόνον!
Αντιθέτως! Ακόμη και τα δύσκολα χρόνια, μετά τους σεισμούς - κυρίως τότε- που η πόλη ήταν τραυματισμένη,ο λαός πονεμένος, ο ναός σχεδόν ετοιμόρροπος και ο σοφός, ταπεινός και ενάρετος Γέρων Μεσσηνίας Χρυσόστομος Θέμελης, έμενε σε αντίσκηνο, τότε η συμμετοχή του κόσμου ήταν ακόμη πιο αθρόα, μαζική και ενεργής!
Τώρα με τα τόσα προβλήματα ο λαός μας προσφεύγει και πάλι στην Εκκλησία μας για να πάρει κουράγιο και να αντέξει!
Η συμμετοχή εννέα Ιεραρχών, ενδεδυμένων τα χρυσοποίκιλτα άμφιά τους και εστεμένων με την.. αυτοκρατορική μίτρα (κατά τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο), συνιστά ένα γεγονός που από μόνο του αποτελεί πρόκληση για τα μάτια του απλού κόσμου, που αυτή την περίοδο υποφέρει και έχει ακουμπήσει την πάσα ελπίδα του στην Παναγία μας και το Χριστό μας!
Εννέα Αρχιερείς, σε μία τοπική εορτή, έστω και πολιούχου, να λιτανεύουν στους δρόμους της πόλεως με άπασα την αρχιερατική τους αμφίεση, δημιουργούν - ελπίζω χωρίς να το επιδιώκουν-κακή εντύπωση στον κόσμο και ευτελίζουν το αρχιερατικό αξίωμα!
Η εορτή της Υπαπαντής,αφού έπρεπε σώνει και καλά να εορταστεί τόσο πληθωρικά,θα μπορούσαν να παραστούν πέραν του οικείου Ιεράρχου και ένας ή δύο ακόμη!!
Έτσι κι αλλιώς,πέραν των τριών πρώτων στα πρεσβεία Ιεραρχών, οι υπόλοιποι έχουν υποβαθμισμένο ρόλο στη θεία λειτουργία και αρκούνται σε κάποιες εκφωνήσεις ή στο εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε!
Επομένως προς τί αυτή η επίδειξη πλούτου;;
Τί εξυπηρετεί και εις τί αποβλέπει;;
Την απάντηση, μας την έδωσε Γέρων Ιεράρχης, πολύ σημαντικός ,που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τα φώτα δημοσιότητας,αηδιασμένος από την " καμαρίλα" και το παρασκήνιο :
-- Σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόβλημα δεν το έχουν αυτοί που αποδέχονται την πρόσκληση αλλά αυτοί πού καλούν! Ρίξε μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν να δεις ποιοί είναι αυτοί που συνήθως καλούν με αυτό τον πληθωρικό τρόπο και θα καταλάβεις πολλά!

Έχει απόλυτο δίκαιο ο σοφός Γέρων Ιεράρχης!
Αλλά δεν αρκεί!
Πρέπει να πάρουν επιτέλους το μήνυμα και οι...ανεπίδεκτοι μαθήσεως Ιεράρχες μας και να κάνουν ..."όπισθεν ολοταχώς !".
Τώρα! Αύριο θα είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...