Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Αυγούστου 02, 2011

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου κατά τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Al-Salaamu ‘Aleikum, Εἰρήνη ὑμῖν! I greet you all in Peace.
Η έννοια της Ειρήνης δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια λέξη με την οποία εκφράζουμε το χαιρετισμό μας. Ούτε πάλι σε μια λέξη, που υποδηλώνει την απουσία πολέμου. Τούτο γιατί η έννοια της ειρήνης, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή λέξη: Δηλώνει την παρουσία του Θεού μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αποτελεί βασική αξία σε όλες τις θρησκείες και φτάνει όλους εκείνους τους ανθρώπους, που την αναζητούν, σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους παραδόσεις και πεποιθήσεις τους.
Δυστυχώς, όμως, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η ειρήνη δεν κυριαρχεί. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες, φρικτών πράξεων βίας που σπέρνουν το θάνατο, τον τρόμο και τον πόνο στους ανθρώπους. Γινόμαστε, επίσης, μάρτυρες θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και διακρίσεων. Αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας να εργαζόμαστε για την ειρήνη, η οποία είναι απόρροια της ευθύνης μας έναντι και του Θεού γιατί όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν κατ΄ εικόνα Του, συγκεντρωθήκαμε, σήμερα, οι Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά, πέρα από απλές ρητορικές εκφράσεις. Είμαστε εδώ για να ενσαρκώσουμε τις ηθικές αξίες μας σε πράξεις, που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ειρήνης στην περιοχή.
Οι εναλλακτικοί τρόποι, που απορρίπτουν τη βία και τον πόλεμο πρέπει συνεχώς και επίμονα να επιδιώκονται. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, στον ιερό τόπο της Κοιλάδας του Ιορδάνη, για να δημιουργήσουμε ένα Ορθόδοξο Συμβούλιο, μέσα στο οποίο οι Εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, θα μπορούν να έχουν συναντήσεις και συζητήσεις, αναζητώντας απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τη Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η δέσμευσή μας για μεγαλύτερη και καλύτερη κατανόηση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο ανάμεσα στους Χριστιανούς. Είναι, επίσης, ευθύνη μας, να αναπτύξουμε αρμονικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τις κοινές αξίες της αγάπης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης, όπως αυτά τόσο εύστοχα και ωραία διαγράφονται στην Αγία Γραφή: «Ἀγαπῶμεν ἀλλήλους, ὅτι ἡ ἀγάπη ἐκ τοῦ θεοῦ ἐστι, καὶ πᾶς ὁ ἀγαπῶν ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται καὶ γινώσκει τὸν Θεόν. ὁ μὴ ἀγαπῶν οὐκ ἔγνω τὸν Θεόν, ὅτι ὁ θεὸς ἀγάπη ἐστίν» (α’, Ιω. δ’, 7). Απευθύνουμε, λοιπόν, τους χαιρετισμούς μας προς ολόκληρο το Μουσουλμανικό κόσμο, αυτή την ξεχωριστή ημέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, κατά τον οποίο δίνεται στους πιστούς χρόνος για περίσκεψη, για πίστη και λατρεία του Θεού καθώς και η ευκαιρία για πνευματική κάθαρση και φώτιση.
Η Εκκλησία της Κύπρου, παραμένει πιστή στις πεποιθήσεις και τις ιδέες της αγάπης, της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Δέσμευσή μας είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών θρησκειών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Για την Εκκλησία της Κύπρου, ο διάλογος με Τουρκοκύπριους μουσουλμάνους στην ίδια μας την πατρίδα, είναι υπαρξιακής σημασίας, λόγω του γεγονότος ότι το βόρειο τμήμα του νησιού μας είναι σκλαβωμένο και υπό Τουρκική στρατιωτική κατοχή. Βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά και η θρησκευτική ελευθερία δεν γίνεται σεβαστή. Έκτοτε, και σε όλα αυτά τα χρόνια από το 1974, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα ή να προστατεύσουμε και να συντηρήσουμε τις από αιώνων παλιές εκκλησίες και μοναστήρια μας. Ως Εκκλησία της Κύπρου, γνωρίζουμε, ότι μόνο μέσα από τον ειλικρινή και ανοικτό διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα θρησκευτικό, καθότι ζούσαμε ειρηνικά και αρμονικά, Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί και Τουρκοκύπριοι Μουσουλμάνοι.
Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία της Κύπρου, προωθώντας τον διάλογο με την Τουρκοκυπριακή Θρησκευτική Ηγεσία, διοργάνωσε τη περασμένη εβδομάδα ένα Φόρουμ Διαλόγου Νέων, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν να έρθουν μαζί νέοι άνθρωποι διαφορετικών Θρησκειών (Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων) και διαφόρων εθνικοτήτων, ώστε μέσα από το διάλογο μεταξύ τους, να κατανοήσουν καλύτερα και βαθύτερα ο ένας τις προσδοκίες, τις ανησυχίες, και τις πεποιθήσεις του άλλου. Επιπλέον, οι νέοι μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς η κάθε θρησκεία διδάσκει το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής ελευθερίας και της λατρείας, αλλά και το πώς μπορούν αυτές οι διδαχές να εφαρμοστούν σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινή τους ζωή. Για το λόγο αυτό, οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν αντίστοιχους θρησκευτικούς χώρους και να παρακολουθήσουν τις προσευχές της Παρασκευής σε ένα τζαμί, το Shabbat σε μια συναγωγή το Σάββατο και την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία την Κυριακή.
Με αυτές τις σκέψεις, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, γι’ αυτήν την πρωτοβουλία του. Αυτό, αποδεικνύει το πραγματικό και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την ειρήνη στην περιοχή. Οι προσπάθειές του αποτελούν πηγή έμπνευσης και ενθάρρυνσης για τους ανθρώπους μας, ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα στις μελλοντικές γενιές, να ζήσουν σε έναν καλύτερο, πιο ασφαλή και ειρηνικό κόσμο.
Εκφράζουμε, επίσης, την εκτίμησή μας και τις θερμές μας ευχές προς την Αυτού Μεγαλειότητα το Βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II, του οποίου οι συνεχείς προσπάθειες για ειρήνη και κατανόηση των ανθρώπων, έχουν μετατράψει την Ιορδανία σε ένα εξαίρετο παράδειγμα Θρησκευτικής Ελευθερίας. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες της Αυτού Μεγαλειότητος ξεκινώντας από το «Μήνυμα Αμμάν», «Κοινός Κόσμος» και την πρόσφατη «Εβδομάδα Διαθρησκειακής Αρμονίας», έχουν δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που στηρίζονται σε δύο κοινά θεμελιώδη Θρησκευτικά Διδάγματα: την Αγάπη προς το Θεό και την αγάπη προς τον Πλησίον.
Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διαδικασία ειρήνευσης είναι θέμα ατομικής και θεσμικής επιλογής. Η δύναμη είτε να αυξήσουμε τον πόνο, που υπέκειται ο κόσμο μας, είτε να συμβάλουμε προς την επούλωση των πληγών του, είναι στο χέρι μας. Για άλλη μια φορά, είναι θέμα επιλογής. Σήμερα, ακολουθώντας τις προτροπές της Αγίας Γραφής: «Τεκνία μου, μὴ ἀγαπῶμεν λόγῳ μηδὲ τῇ γλώσσῃ, ἀλλ’ ἐν ἔργῳ καὶ ἀληθείᾳ» (α’ Ιω. γ’, 18), βρισκόμαστε εδώ γιατί έχουμε κάνει τις επιλογές μας: Έχουμε επιλέξει την ειρήνη πάνω από τον πόλεμο, την ελπίδα πάνω από την απελπισία, και την αγάπη πάνω από το μίσος.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...