Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

Κυρήνης Αθανάσιος: Μην ανησυχείτε και μην χάνετε το θάρρος σας


Του Λουκά Παναγιώτου 
Αυτή τη δύσκολη ώρα που περνά σήμερα η πατρίδα μας δεν πρέπει να ανησυχούμε και δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος μας, ούτε να γεμίζουμε με άγχος», τόνισε σε ομιλία του ο Μητροπολίτης Κυρήνης Αθανάσιος.
Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ρωσία, ο οποίος προεξήρχε της ακολουθίας της δεύτερης στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου ιερό ναό του Αποστόλου Μάρκου στον Αρχάγγελο Λευκωσίας, υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος γεννήθηκε για μας, «ο αγαπήσας ημάς προ καταβολής κόσμου», έχει σίγουρα το σχέδιο Του για μας και είναι έτοιμος με κάθε τρόπο να καλύψει τις ανάγκες μας».
«Όπως θαυματουργικά κάλυψε τις ανάγκες των Ισραηλινών, των Εβραίων μέσα στην έρημο και χάρισε από την πέτρα νερό ζων και τους χάρισε ορτύκια για να τρέφονται και να μην αποθάνουν από πείνα, έτσι και σε μας, ο προνοητής του σύμπαντος κόσμου, αυτός που κρατεί στα χέρια του τα σύμπαντα, μπορεί να μας εξασφαλίσει τα προς το ζειν και με θαυματουργικό τρόπο», ανέφερε.
«Να είστε βέβαιοι, αδελφοί μου», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος «πως ο άρτος ο επιούσιος, τον οποίο ζητούμε στην Κυριακή προσευχή δεν θα μας στερηθεί και τα λίγα, με την ευλογία του Θεού, θα γίνουν πολλά. Να θυμάστε ότι ο Θεός, «ο αγαπήσας ημάς», έχει την πρόνοια μας».
«Ο Θεός πλουτίζει και ο Θεός πτωχίζει. Μην ξεχνάτε ότι εμείς οι δικοί του, εμείς οι οποίοι στα μέτρα των δυνάμεων μας τον αγαπούμε και προσπαθούμε να αποθέσουμε στην καρδία Του, την σπλαχνική, τη ζωή μας, δεν θα στερηθούμε παντός αγαθού. Θα επαληθευθεί αυτό το οποίο τόσο όμορφα ψάλλουμε και τραγουδούμε σε κάθε Εσπερινό, ότι πλούσιοι, αυτοί δηλαδή που δεν ελπίζουν στον Θεό, αλλά είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα υλικά τους αγαθά, «επτώχευσαν και επείνασαν».
Εμείς δε οι ταπεινοί, εμείς οι οποίοι εναποθέτουμε την κάθε ελπίδα στα χέρια του Θεού, εμείς που ομολογούμε ότι γνωρίζουμε τα όρια μας και γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι είμαστε τίποτα και γίναμε κάτι γιατί ο Χριστός μας αγάπησε, εμείς, λοιπόν, σίγουρα δεν θα στερηθούμε παντός αγαθού, αλλά με την ευλογία και τις πρεσβείες και τις προσευχές της Παναγίας μας θα έχουμε τα πάντα», πρόσθεσε.
Ο Κυρήνης Αθανάσιος έκλεισε τον σύντομο λόγο του, λέγοντας «αιτήσασθε και λήψασθε». Να ζητάτε, να του πείτε του Κυρίου, δι’ ευχών της Αγίας Θεοτόκου, να μην στερήσει την οικογένεια σας και όλους τους ανθρώπους από κάθε υλικό αγαθό και ο Θεός γνωρίζει τους τρόπους, τα μέσα να καλύψει τις ανάγκες».
Καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη Κυρήνης ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Παρασκευάς Παπαμιχαήλ, αφού εξέφρασε τα ειλικρινή αισθήματα χαράς και συγκίνησης ολοκλήρου της ενορίας του Αποστόλου Μάρκου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την δωρεά της εικόνος της Αγίας Ματρόνας.
«Με την δική σας προτροπή, με την δική σας συμβολή», τόνισε ο π. Παρασκευάς «έχουμε στον ναό μας την εικόνα της αγίας Ματρόνας, μιας από τις κατ’ εξοχήν κορυφαίες αγίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της μάνας των Ρώσων, η οποία από σήμερα και επίσημα γίνεται και μητέρα των δικών μας ψυχών. Είναι μια εικόνα πολύτιμη και όσον αναφορά την κατασκευή της και όσον αναφορά την ευλογία και την παρουσία της».
Κλείνοντας ο π. Παρασκευάς αντιδώρισε προς τον σεπτό ιεράρχη ένα επιγονάτιο με κεντημένη επάνω την μορφή του Αποστόλου Μάρκου και το οποίο, όπως είπε, «θερμά παρακαλούμε να φέρετε και να μας ενθυμείσθε στις προσευχές σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...