Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Απριλίου 06, 2013

Ένας Μεγάλος Θεολόγος...




Μνήμη Παναγιώτη Νέλλα

Γεννήθηκε στη Μακρακώμη Λαμίας (1936). Πτυχιούχος θεολογίας, ειδικεύτηκε στην πατρολογία, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σπουδάζοντας στο Παρίσι, κοντά στον Ζαν Ντανιελού. Με την καθοδήγηση του Παύλου Ευδοκίμωφ έγραψε την εργασία του "Les fondements theologiques de la vie monastique". Διορίστηκε στο Αρσάκειο το 1968 και την ίδια χρονιά ίδρυσε την σειρά εκδόσεων πατερικών κειμένων "Επί τας πηγάς". Το 1975 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την περί δικαιώσεως διδασκαλία Νικολάου του Καβάσιλα, ενώ το 1982 ίδρυσε τη "Σύναξη", περιοδικό σπουδής στην Ορθοδοξία. Πέθανε το 1986. Το βιβλίο του "Ζώον θεούμενον", η αρθρογραφία του και η προσωπικότητα του Παναγιώτη Νέλλα αποπτελούν σημείο αναφοράς για τη νεότερη ελληνική θεολογία κι έχουν γραφτεί πολλές μελέτες γι' αυτά.

Σαν σήμερα 6 Απριλίου του 1986 ο Παναγιώτης Νέλλας έφυγε από κοντά μας. Το βιβλίο του Ζώον θεούμενο αλλά και η προσωπικότητα του συνέβαλαν στην αναγέννηση της θεολογίας. Το περιοδικό Σύναξη το Πνευματικό του παιδί, συνεχίζει στα βήματα του ιδρυτή του, να δίνει μαρτυρία σπουδής στην Ορθοδοξία. Η αποτίμηση της προσφοράς του στην Ορθόδοξη Θεολογία είναι ένα έργο μεγάλης σπουδής. Το σίγουρο είναι πως ο Παναγιώτης Νέλλας είναι ένας από τους μεγάλους Θεολόγους που άφησαν ανεξίτηλα τα αποτυπώματα τους στην Εκκλησία μας και στην Θεολογία. Σε εκείνον αλλά και στους Θεολόγους της διασποράς, οφείλουμε την επιστροφή της θεολογίας στις πατερικές πηγές.

Κώστας Ζουρδός, θεολόγος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...