Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2013

Χριστιανική Πρωτοχρονιά

Κάθε νέα αρχή είναι χαρά, ένας φωτεινός ήλιος που ανατέλλει με νόημα και ελπίδα. Ο νέος χρόνος δημιουργεί απολογισμούς για το παρελθόν που αφήσαμε πίσω μας, ενώ ταυτόχρονα μας παρακινεί να ανανεωθούμε σημαντικά, επεκτεινόμενοι στα νέα που έρχονται.

Όπως πολύ σοφά γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Ο χρόνος θα περάσει ευτυχισμένα, αν ποιείς ευχάριστα το θείο θέλημα. Αν εργάζεσαι τη δικαιοσύνη, η ημέρα σου θα είναι καλή. Αν αμαρτάνεις, η ημέρα σου θα είναι πονηρή, ταραγμένη και σκοτεινή. Αν πιστεύεις στην αρετή και την εφαρμόζεις, όλος ο χρόνος σου θα πηγαίνει καλά. Αν όμως παραμελείς την αρετή κι εξαρτάσαι από τους αριθμούς των ημερών, θα μείνεις έρημος και φτωχός από όλα τα αγαθά…

Το πρόσφατο παρελθόν που έφυγε πήρε μαζί του πολλά αντιφατικά στοιχεία: ειρήνη και ταραχή, χαρά και οδύνη, αγάπη και μνησικακία. Κάποιοι από μας αγωνίστηκαν σθεναρά στο στίβο των πνευματικών αθλημάτων, θωρακισμένοι με την πανοπλία του Χριστού, άλλοι έμειναν απλοί θεατές, ενώ δεν έλειψαν κι αυτοί που παρασύρθηκαν.


Αγαπητοί αναγνώστες, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, επειδή όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, αξίζει να κάνουμε φέτος ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας. Ποιο θα’ ναι αυτό το δώρο; Να είμαστε περισσότερο αληθινοί, διαυγείς σαν καθρέπτες και να πράττουμε έργα αγάπης. Ας είναι ο νέος χρόνος αρχή πνευματικής αλλαγής. Ας αναγεννηθεί ένας νέος εαυτός που θα παραμείνει νέος στο πέρασμα των χρόνων.

Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το νέο έτος. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στη θεία πρόνοια, γιατί ξέρουμε ότι ο Χριστός ευλογεί χρόνους και καιρούς. Ο Κύριος μας αποτελεί αιώνιο πρότυπο και για το 2014 για μια νέα αρχή.

Βασιλική Αστερή

Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...