Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Εκοιμήθη η μοναχή Μαρία, Ηγουμένη του μοναστηριού του Γενεθλίου της Θεοτόκου Στο Άστεν της Ολλανδίας

Εκοιμήθη η μοναχή Μαρία, Ηγουμένη του μοναστηριού του Γενεθλίου της Θεοτόκου  Στο Άστεν της Ολλανδίας


Η οσιοτάτη μοναχὴ Μαρία, Ηγουμένη του μοναστηριού του Γενεθλίου της Θεοτόκου στο Άστεν της Ολλανδίας, εξεδήμησε προς Κύριον την Παρασκευὴ 24ην Ιουνίου 2016. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εστάλη στο thebest.gr: "H μοναχὴ Μαρία, γεννηθεῖσα ἐν Χάγῃ Ὁλλανδίας, ἵδρυσε μὲ τὶς εὐλογίες τοῦ τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος τὸ ὀρθόδοξο μοναστῆρι στὸ Ἄστεν τῆς Ὁλλανδίας τὸ 1989, τὸ ὁποῖο ἔγινε φάρος τῆς Ὀρθοδοξίας στὴν Ὁλλανδία καὶ τὶς γειτονικὲς εὐρωπαϊκὲς χῶρες, μὲ συνοδεία μοναζουσῶν ἀπὸ διαφορετικὲς χῶρες.
Ἡ Ἱερὰ Μονὴ ἔγινε προσκύνημα γιὰ τοὺς Ὀρθοδόξους πιστοὺς περισσοτέρων Εὐρωπαϊκῶν Χωρῶν. Τὸ ἔτος 2014, ἐπὶ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κυρίου Ἀθηναγόρου, ἐπεσκέφθη τὴν Ἱερὰν Μονὴν τοῦ Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος.
Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς μοναχῆς Μαρίας θὰ τελεσθῆ εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν τὴν Τρίτην 28ην Ἰουνίου 2016 τὸ ἀπόγευμα.
Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Βελγίου κ. Ἀθηναγόρας παρακαλεῖ ὅλους τοὺς κληρικοὺς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως νὰ προσεύχονται καὶ νὰ μνημονεύουν εἰς τὸ ἱερὸν θυσιαστήριον, ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς, Μαρίας μοναχῆς.
Ανάμεσα στο Eindhoven και το Venlo, στην επαρχία Brabant των Κάτω Χωρών, ανάμεσα σε μεγάλα αγροκτήματα και καλλιεργημένες εκτάσεις, βρίσκεται το μικρό μοναστήρι της Μητροπόλεώς Βελγίου, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η ιστορία της Μονής αρχίζει με την ιστορία της κτιτόρισσάς της, της ηγουμένης Μαρίας. Η γερόντισσα Μαρία γεννήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας. Από την οικογένειά της έλαβε πολύ καλή μόρφωση αλλά όχι και χριστιανική ανατροφή. Οταν όμως γνώρισε την Ορθοδοξία στην Ολλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία της Χάγης, έγινε ορθόδοξη και στα 21 της χρόνια εισήλθε στην Ορθόδοξο γυναικεία μονή της ίδιας πόλης. Επιθυμούσε να αποκτήσει πείρα της μοναχικής παραδόσεως σε ορθόδοξη χώρα κι έτσι το 1973 ξεκίνησε για την Ελλάδα, με ενδιάμεσο σταθμό την Σερβία.
Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια ως μέλος μιας μεγάλης μοναστικής αδελφότητος. Δεδομένης όμως της θρησκευτικής ανελευθερίας του καθεστώτος έλαβε ευλογία από την Γερόντισσά της και από το περιβάλλον του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς να κατεβεί στην Ελλάδα, το 1975. Ενδεκα χρόνια αργότερα, στα 1986, και αφού γνώριζε πια καλά την εκκλησιαστική παράδοση και την ελληνική γλώσσα, παροτρύνθηκε να μεταλαμπαδεύσει τον ελληνορθόδοξο μοναχισμό στην πατρίδα της.
Ερχομένη στην περιοχή του Eindhoven και μετά από αρκετές δυσκολίες, κατάφερε, με την ευλογία και υποστήριξη του Μητροπολίτου Βελγίου κ.κ. Παντελεήμονος, να μετασκευάσει ένα παλαιό αγρόκτημα στα περίχωρα της κωμοπόλεως του Άστεν, κοντά στο Eindhoven, σε μικρό μοναστήρι. Το αγρόκτημα, ιδιοκτησία μιας γενναιόδωρης Ολλανδικής οικογενείας, παραχωρείται μέχρι σήμερα προς χρήσιν της αδελφότητος. Άλλες ορθόδοξες ολλανδικές οικογένειες, κυρίως από την νεοσύστατη ενορία του Αγίου Νεκταρίου στο Eindhoven την βοήθησαν με πολλή προθυμία και αυτοθυσία στην πρόχειρη εγκατάσταση του σπιτιού και του Ναού.
Η Γερόντισσα μπήκε εντέλει στο σπίτι, οπότε και ετελέσθη ο πρώτος αγιασμός, στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά την μνήμη του μεγάλου Αντωνίου, πατρός όλων των μοναχών.
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1989, ημέρα που εορτάζεται η Γέννηση της Κυρίας Θεοτόκου (στην Πάτρα πανηγυρίζει ο ναός Παντανάσσης),έγιναν από τον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα τα θυρανοίξια της εκκλησίας της Μονής και ετελέσθη η πρώτη Θεία Λειτουργία. Τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε ιερεύς ο Βέλγος πατήρ Σιλουανός, ο οποίος και υπηρέτησε ως εφημέριος της Μονής για δέκα και πλέον χρόνια, οπότε αφιέρωσε όλην του την δραστηριότητα στην ενορία του αγίου Νεκταρίου Eindhoven.
Κατόπιν την Μονή εξυπηρέτησαν με συνέπεια και αυταπάρνηση οι ιερείς των ενοριών της Ουτρέχτης, του Genk και της Αμβέρσας. Από τον Δεκέμβριο του 2003 και για επτά σχεδόν έτη τις λειτουργικές ανάγκες της Μονής κάλυψε με πολλή ευλάβεια ο άγγλος πατήρ Ματθαίος, ο οποίος και εχειροτονήθη στο μοναστήρι. Μετά την αναχώρησή του στη Μονή λειτουργούν εκ περιτροπής ιερείς της Μητροπόλεως.
*Να θυμίσουμε πως στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου 2015 έγινε η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Τρωάδος Πέτρου Μποζίνη, ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα. Την χειροτονία του νέου βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. κ. Πέτρου, στον Μητροπολιτικό ναό των Βρυξελλών είχε τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου