Πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Εκκλησίας που ζητούν από λαοφιλείς ιεράρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, που φτάνουν ακόμα και στη δημιουργία «πολιτικής κίνησης» με επικεφαλής ιεράρχη. Μετά τον Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έκανε ακόμα μία ηγετική εμφάνιση, πολλοί ακόμα Μητροπολίτες ζητούν από τον Μεσογαίας Νικόλαο να βγει μπροστά. Την ίδια ώρα πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει ότι «η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική».
Εδώ και καιρό, άλλωστε -είτε από άμβωνος είτε με ανοιχτές επιστολές ή με συνεντεύξεις- Μητροπολίτες με μεγάλη απήχηση, εκφράζουν την αγωνία τόσο των ίδιων όσο και χιλιάδων πιστών για το πού οδεύει η Ελλάδα. Πληθαίνουν, δε, οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις γύρω από την αναγκαιότητα να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά και δυναμικά αυτές οι φωνές, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα για τη δημιουργία μιας πατριωτικής «κίνησης» με επικεφαλής ρασοφόρο και στελέχωση από πολιτικά πρόσωπα που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες και σκέψεις!
Στο εύλογο ερώτημα εάν υπάρχουν ιεράρχες που θα μπορούσαν να βγουν μπροστά, με δυναμική και απήχηση, όπως αυτή του Μακαριστού Χριστόδουλου, η απάντηση είναι «ναι». Ίσως η πιο δυνατή φωνή, μετά από αυτήν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στους κόλπους της Εκκλησίας να είναι του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ο 61χρονος κληρικός, σε πρόσφατη ηγετική του παρέμβαση, έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, εκφράζοντας την ενόχληση που υπάρχει για τη στάση που τηρεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η -παραδοσιακά φίλα προκείμενη στην Ορθοδοξία- Κεντροδεξιά.
Μειλίχιος, αλλά με λόγο που καθηλώνει και αξιοζήλευτη μόρφωση, ο 62χρονος Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είναι ένας ιεράρχης ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιο του, ενώ το όνομά του ακούγεται όλο και πιο έντονα ως του ρασοφόρου που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, εάν τελικά αποφασιστεί η Εκκλησία να βγει ακόμα πιο δυναμικά μπροστά.
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος έγραψε: «Παρακαλώ να γράψετε κάπου στο μυαλό σας: Το θέμα «Τάμα του Έθνους» θα είναι ή η δόξα σας ή ο πολιτικός τάφος σας! Οι γνήσιοι Έλληνες έχουν πολύ πληγωθεί από τη στάση σας. Διότι άλλο πράγμα είναι να πείτε στους βουλευτές σας «μην υπογράφετε» και άλλο να τους πείτε «πάρετε πίσω την υπογραφή σας». Αυτό, δηλαδή το δεύτερο, συνιστά πράξη προδοσίας!».
Κατά γενική ομολογία, η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, με την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να επιλέγει να ανοίξει ευαίσθητα θέματα. Ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ένας θρησκευτικός ηγέτης που δείχνει συνεχώς τις προθέσεις του για αγαστή συνεργασία και συμπόρευση σε αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες για τον τόπο μας, δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του για ζητήματα όπως το μάθημα των θρησκευτικών, τη «θεματική εβδομάδα» στα σχολεία ή το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Η Εκκλησία δεν είναι αρνητική στις αλλαγές, ούτε υπέρμαχη του συντηρητισμού, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου: «Πρέπει να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς είναι δεξαμενή και κιβωτός αξιών. Όλοι πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν πώς θα γίνει καλύτερο το μάθημα. Να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό, αλλά να έχει και μια ενημέρωση».
Το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τη δημιουργία πολιτικού κόμματος με επικεφαλής ιεράρχη είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Πάντως από τα αποσπάσματα της συνομιλίας που είχε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με τον πρόεδρο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος κ. Νίκο Νικολόπουλο φαίνεται ότι κάτι κινείται! Το σίγουρο είναι πως εάν αποφασιστεί, θα πρόκειται για μία κίνηση που θα ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα τα κόμματα που παραδοσιακά προσέλκυαν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Πηγή RizopoulosPost
kostasxan.
το είδαμε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά