Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

Το πόρισμα της Παλαιστινιακής Αρχής απαλλάσει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί

Παραμένει έγκλειστος στο Ισραήλ για τέταρτο χρόνο...!
Κοινοποιούμε στους χρήστες του διαδικτύου μια είδηση μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για το πόρισμα της Παλαιστινιακής επιτροπής που ερεύνησε τις ανολοκλήρωτες αγοραπωλησίες της ακίνητης περιουσίας...


του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με θύτη-πρωταγωνιστή υπεράνω υποψίας λαικό υπάλληλο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας.

Η έκθεση των νομικών εμπειρογνωμώνων προς την Παλαιστινιακή Αρχή είναι κόλαφος για την τότε κυβέρνηση, αλλά και για τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, γιατί επί της ουσίας απαλλάσει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίο από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί. Αναλυτικά το πόρισμα έχει ως εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στις 19 Μαρτίου 2005 το Παλαιστινιακό Υπουργικό Συμβούλιο απεφάσισε να συστήσει μια ειδική επιτροπή διερεύνησης για να ερευνήσει μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Ma'ariv σχετικά με μια διαπραγμάτευση για την πώληση ιδιοκτησίας που ανήκει στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η προαναφερθείσα ιδιοκτησία βρίσκεται στην πλατεία της Πύλης της Γιάφφας μέσα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Αυτή η ιδιοκτησία περιέλαβε το ξενοδοχείο IMPERIAL και το οικοδόμημα του ξενοδοχείου PETRA.

Η Επιτροπή χρεώθηκε με την εργασία της εξακρίβωσης της αυθεντικότητας του πορίσματος, και για να συλλέξει τα πραγματικά στοιχεία, γεγονότα και όσες πληροφορίες θα μπορούσε σχετικά με το ζήτημα. Η Επιτροπή θα υπέβαλλε έπειτα μια πλήρη εικόνα αυτού που είχε συμβεί καθώς επίσης και την σύστασή της ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ληφθούν για να σταματήσει η διαπραγμάτευση, να ακυρωθεί και να κηρυχθεί ανυπόστατη. Η νομική επιτροπή άρχισε την εργασία της σε δύσκολες και σχεδόν αδύνατες συνθήκες. Εκτός από αυτό που η εφημερίδα Ma'ariv είχε δημοσιεύσει, η επιτροπή δεν είχε καμμία πληροφορία ή έγγραφο που να τεθεί στην διάθεσή της. Εκτός αυτού, η επιτροπή δεν έχει ούτε τη νομική ικανότητα να ερευνήσει, ούτε την εξουσία για να λάβει μέτρα ή για να αναγκάσει οποιονδήποτε να την εξετάσει.

Το κλίμα που περιβάλλει το πόρισμα έχει δημιουργήσει μια αποφασιστική εικόνα που καθορίζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προδοσίας. Αυτή η εικόνα είχε συγκρατήσει σχεδόν τη δυνατότητα καθενός που θα δοκίμαζε να κατανοήσει την αλήθεια. Θα απέτρεπε επίσης τη συναγωγή του δίκαιου συμπεράσματος που θα εξασφάλιζε την ακύρωση της διαπραγμάτευσης. Τα συμβαλλόμενα μέρη που θα μπορούσαν να έχουν διαδραματίσει έναν ρόλο και που θα είχαν προσεγγιστεί για την έρευνα γύρω από ένα γεγονός δεν ήταν διαθέσιμα. Η εργασία αυτή ανατέθηκε με εμπιστοσύνη σε δύο μόνο Δικηγόρους που κανένας δεν είχε οποιονδήποτε ανώτερο υπάλληλο ούτε είχαν οποιαδήποτε επικουρικά μέσα για να τους βοηθήσουν στο στόχο τους. Η μη-υποχρέωση μερικών μελών της επιτροπής για τους κανόνες και τους κανονισμούς των επίσημων διαδικασιών στην επίσημη επιτροπή της οποίας ο στόχος είναι να ερευνηθούν και να βρεθούν τα γεγονότα σε ένα κρίσιμο δημόσιο ζήτημα, και τη λήψη των μη παραγωγικών τοποθετήσεων για να αποκαλύψει την αλήθεια, λειτούργησε αντίθετα προς τους στόχους που εμπιστεύτηκαν σε αυτούς, δημοσιοποιώντας τίς τοποθετήσεις τους μέσω των Μ.Μ.Ε..

Κατά συνέπεια, υπήρξε παρεμπόδιση της εργασίας της επιτροπής που δημιούργησε ένα φορτίο σε αυτήν, και ήρθε σε αντίθεση με τη βασική αρχή της ουδετερότητος και της δικαίας κρίσεως. Αυτή η δράση θα διακινδύνευε την αξιοπιστία της έρευνας καθώς επίσης και την αξιοπιστία των πραγματικοτήτων που θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως παραδεκτά στο μέλλον από οποιοδήποτε Δημόσιο ή Δικαστικό Τμήμα. Παρά τα εμπόδια και λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του ζητήματος και της πεποίθησής μας για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εργασία, η επιτροπή ακολούθησε τον έλεγχο που ήταν δύσκολος, και, κατά τη διάρκεια του οποίου 17 προσωπικότητες, και επίσημοι κύκλοι σχετικοί με το ζήτημα, ερευνήθηκαν.

Η έρευνα περιέλαβε μερικούς κληρικούς και Δικηγόρους που εργάζονται αυτήν την περίοδο στο Πατριαρχείο και Δικηγόρους που εργάσθηκαν για το Πατριαρχείο και που είχαν έρθει σε επαφή με επισήμους που συμμετέχουν στην υπόθεση. Προσθέσαμε σε συμπλήρωμα έναν κατάλογο των ονομάτων και όλων εκείνων που συναντήσαμε και εξετάσαμε. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε ότι εάν δεν επρόκειτο για την υπομονή και την αφιέρωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, του Δρ. Samir Hlailah, και για την σταθερή ημέρα και νύχτα ετοιμότητά του, δεν θα ήμασταν σε θέση να ολοκληρώναμε την εργασία που έχει εμπιστευθεί σε μας. Εκτός από αυτόν, η εξουσιοδότηση που λάβαμε από τον πατριάρχη ήταν το σημαντικότερο μέσο ασκήσεως του ελέγχου μας. Επιπλέον, ήταν πολύ συνεργάσιμος και ετυμόλογος στις απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας και στην πραγματοποίηση των απαιτήσεών μας. Επίσης, η απεριόριστη συνεργασία τριών κληρικών, δηλαδή του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου, Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου και του Αρχιμανδρίτου Μελετίου Bassal, διεδραμάτισε έναν βασικό και ζωτικής σημασίας ρόλο στη συντήρηση της εμπιστοσύνης με τον πατριάρχη.

Όσον αφορά στον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο, από την αρχή των κρίσεων, διετήρησε μιά σαφή και δεσμευτική θέση απέναντι στο Παλαιστινιακό ενδιαφέρον και τη στάση του, χωρίς να αποποιηθεί του ενδιαφέροντος της εκκλησίας και της κοινότητός του, αντιστεκόμενος στις προσβολές, που αντιμετώπισε από τα ανεύθυνα μέρη τα οποία έδωσαν την προτεραιότητα στα ενδιαφέροντά τους πέρα από το ενδιαφέρον του ζητήματος. Δεν ικανοποιηθήκαμε με το άκουσμα των καταθέσεων των μαρτύρων μας. Διεξαγάγαμε μια περιεκτική έρευνα μέσω της οποίας συγκρίναμε τα κομμάτια των πληροφοριών, των εγγράφων και της κατάθεσης. Σε πολλές περιπτώσεις, επιστρέψαμε στον μάρτυρά μας για να τον αντιμετωπίσουμε με την αλήθεια και τις σωστές πληροφορίες. Δεν στηριχθήκαμε σε μια πηγή πληροφοριών. Προσπαθήσαμε να το ελέγξουμε από τις διάφορες πηγές και τις κατευθύνσεις. Ήμασταν αντικειμενικοί, παρά τη λήψη μιας αποποιημένης θέσης από τα μέσα και μέσω των διάφορων τοποθετήσεων στην Παλαιστίνη και το εξωτερικό.

Προσπαθήσαμε να αγνοήσουμε τι δημοσιεύθηκε στον Τύπο και για να εργαστούμε επαγγελματικά και αντικειμενικά και για να χειριστούμε τα γεγονότα και τις πληροφορίες που φθάνουν σε μας για να μην γίνουν λάθη και να χαθεί μια ευκαιρία, επειδή το τίμημα είναι πολύ μεγάλο και η αδικία σκληρή. Αυτό το πόρισμα περιέχει την ουσία των ελεγχμένων πραγματικών περιστατικών που οδηγούν στην έκβαση που έχουμε φθάσει. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζονται από τα έγγραφα και άλλα υποστηρίζονται από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τα γεγονότα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα μέσω των λεπτομερών στοιχείων. Από αυτό που έχουμε συλλέξει, έσυρε ενώπιον μας μια πολύ σαφή εικόνα πριν και μετά από την έκθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, πήραμε τις πληροφορίες που παρουσιάζουν και απεικονίζουν την γενική θέση του Πατριαρχείου. Πήραμε επίσης πληροφορίες για προηγούμενες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και πριν από αυτήν.

Η προσοχή μας εφιστήθη ειδικότερα, στην οργανωτική και διοικητική κατάσταση στο Πατριαρχείο. Αυτή η κατάσταση απεικονίζει μια αρνητική εικόνα που φανερώνεται στο βαθειά ριζωμένο χάος και την διαφθορά. Αυτό καθιστά επιτακτικό για τους κατέχοντες υπεύθυνη θέση να ληφθούν άμεσα μέτρα να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την λυπηρή κατάσταση. Δεν θα είχαμε αγγίξει αυτό το εσωτερικό ζήτημα,αν δεν θα ήταν μία από τις αιτίες στο υπό εξέταση ζήτημα. Τέλος, θα επιθυμούσαμε να υπογραμμίσουμε ότι ό,τι επιδιώξαμε να επιτύχουμε ήταν να φθάσουμε στην ολοκλήρωση της αληθείας αυτών που είχαν συμβεί, έτσι ώστε να μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτά τα γεγονότα και την πραγματικότητα πρίν τα παρουσιάσουμε σε οποιοδήποτε δικαστικό, πολιτικό ή διεθνές οργανισμό. Γνωρίζουμε πλήρως την σπουδαιότητα αυτής της περίπτωσης που εμπιστεύονται σε μας και της ευαισθησίας της σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Έχουμε εργαστεί με την ανώτατη υποχρέωση και την επαφή με τους ανώτερους υπαλλήλους, που αντιλαμβάνονται τη σημασία του στόχου και της ανάγκης να είναι υπομονετικοί και να δίδουν προτεραιότητα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πέρα από το ιδιωτικό και φατριαστικό συμφέρον.

ΥΠΟΒΑΘΡΟ
Η πορεία του Πατριάρχου Ειρηναίου δεν στρώθηκε με τριαντάφυλλα όταν ανέλαβε την ηγεσία του Πατριαρχείου. Από την αρχή της εκλογής του στη θέση του ως Πατριάρχης της Ιερής Πόλης, βρέθηκε να έχει καταπωθεί από μια ισχυρή και πονηρή αντιπολίτευση και με τους υποψηφίους του να έχουν στενές επαφές με τις χώρες, τους ανώτερους υπαλλήλους και τους ισχυρούς πολιτικούς στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία, κ.λπ.... Οι υποψήφιοί του δεν παραχώρησαν τη νίκη και την εκλογή του ως Πατριάρχη. Συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε κείνον από όλες τις κατευθύνσεις. Κατόρθωσαν να πείσουν την Ισραηλινή Κυβέρνηση ότι ο Ειρηναίος είναι αντισημίτης και δεν είναι άνεκτο αυτό στην Ισραηλινή Κυβέρνηση.

Όχι, αντίθετα, ήταν ένας υπέρ-Παλαιστίνιος. Ενίσχυσαν αυτήν την αξίωση με την παρουσίαση αντιγράφων επιστολών και συναντήσεων με τον πρώην Πρόεδρο Yaser Arafat. Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να τον αναγνωρίσει μετά από την εκλογή του, τον εμπόδισε από την εκτέλεση των βασικών καθηκόντων του ως Πατριάρχη. Ήταν αναρμόδιος ακόμη και να υπογράψει μια επιταγή σε οποιαδήποτε τράπεζα στο όνομα του Πατριαρχείου. Ούτε του επιτρεπόταν να υπογράψει οποιαδήποτε διαταγή ή σύμβαση ή συμφωνία συνδιαλλαγής ενώπιον οποιουδήποτε επίσημου κύκλου ή οποιαδήποτε επίσημα έγγραφα. Κατά συνέπεια έπασχε από μια οικονομική κρίση που είχε επιπτώσεις όχι μόνο σε κείνον αλλά σε όλους εκείνους που συνεργάστηκαν μαζύ του μεταξύ των συνεργατών ή των συντρόφων του, είτε αυτοί είναι μοναχοί είτε λαϊκοί. Ο προκάτοχός του ή εκείνοι γύρω από αυτόν, του άφησε ένα άδειο ταμείο και μετέφερε προς αυτόν χρέη και τέλη που υπολογίστηκαν γύρω στα 85 εκατομμύρια Ν.Ι.Σέκελ.

Οι πηγές εισοδήματος ήταν λιγοστές και υπήρξαν διάφορες εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων, που είχαν διανεμηθεί μεταξύ διάφορων δικηγορικών εταιρειών. Τα αρχεία ιδιοκτησίας δεν ήταν σε τάξη. Δεν ήταν στην κατάλληλη θέση τους στο Γραφείο Οικονομικών του Πατριαρχείου. Όπως και τα αρχεία των Συμβολαίων που διενεργήθησαν, εκδόθησαν, υπογράφησαν και επικυρώθησαν από τους προκατόχους του. Αυτά δεν ήταν στα γραφεία του Πατριαρχείου, αλλά διανεμήθηκαν και κρατήθηκαν στα γραφεία των δικηγόρων που τους χειρίστηκαν. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ήταν σε δυσχερή θέση για να δει τι οι προκάτοχοί του έχουν κάνει ή τι τον έχουν αφήσει. Αυτός χρειάστηκε ακόμα χειρισμό και παρακολούθηση, για να πληροφορηθεί αυτό που συνεχιζόταν.

Τα κτήματα των μοναστηριών, ειδικά τα ιερά προσκυνήματα τα σχετικά με το Πατριαρχείο, ήταν είτε ιδιοκτησία είτε επαφιόταν στην εμπιστοσύνη του κάθε Ηγουμένου, (ενν. η προστασία της περιουσίας). Αυτή είναι η πρακτική κατά την διάρκεια των ετών. Ο διορισμός εκείνων που εξασφάλιζαν την συμπάθεια για να διευθύνουν τα μοναστήρια ή τα ιερά προσκυνήματα ήταν ένας τρόπος για να εξαγοραστεί ο διορισμένος αρχιμανδρίτης ή ο επίσκοπος. Μεταβάλωντας αυτήν την κατάσταση και αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας το status-quo και την επιβολή του οικονομικού ελέγχου σε όλα τα μοναστήρια και προωθώντας και καταγράφοντας τα εισοδήματά τους στο Γραφείο Οικονομικών του Πατριαρχείου, ήταν ένας παράγοντας που προκάλεσε την αναστάτωση και την δυσαρέσκεια και ήταν ένας κινητήριος μοχλός για την πρόκληση αντίστασης κατά του Πατριάρχη. Οι προσπάθειες του Πατριάρχη να πιέσει την Ισραηλινή Κυβέρνηση για να τον αναγνωρίσει ως Πατριάρχη παρατάθηκαν ματαίως.

Κατά συνέπεια, αναγκάστηκε να προσφύγει στους ισραηλινούς δικηγόρους για να τον αντιπροσωπεύσουν ενώπιον των επισήμων κύκλων από όπου απαίτησε να εκδώσουν την απόφασή τους. Όταν καμία απάντηση δεν παρελήφθη υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στην Κυβέρνηση, που απαιτούσε να εξηγήσουν τους λόγους που υπήρχαν πίσω από την κυβερνητική άρνηση να αναγνωριστεί ως Πατριάρχης της Ιερής Πόλης. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεμάκρυνε αυτήν την αίτηση όταν απέδωσε ο δημόσιος κατήγορος την καθυστέρηση στην τρέχουσα έρευνα για το παρελθόν του πατριάρχη, και εάν συμμετείχε σε εγκληματικές υποθέσεις. Μετά από μια μεγάλη καθυστέρηση, και ελλείψει οποιωνδήποτε στοιχείων των εγκληματικών περιπτώσεων εναντίον του, όπως ισχυρίζοντο οι αντίπαλοί του, η Ισραηλινή Κυβέρνηση επεκύρωσε την εκλογή του στις 28 Ιανουαρίου, το 2004.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Το καλοκαίρι του 2002 ή γύρω εκεί, ο στρατιωτικός ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επισκέφθηκε τον Επίσκοπο Κυριάκο, Επίσκοπο της Ναζαρέτ. Συνοδευόταν από έναν νεαρό άνδρα που ονομαζόταν Νικόλαος Παπαδήμας, ένας Έλληνας από τα Ιωάννινα, που ζει στο Τελ Αβίβ και είναι πάντρεμένος με μία Ισραηλινή νέα μετανάστρια από την Ρωσσία. Ο Ακόλουθος υπεστήριξε ότι ο Παπαδήμας είχε υποβάλει αίτηση για μια εργασία στην Πρεσβεία, αλλά η Πρεσβεία απέρριψε το αίτημα ελλείψει κενής θέσεως. Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος παρακάλεσε τον Επίσκοπο Κυριάκο να βοηθήσει τον Παπαδήμα που είναι Έλληνας, να πάρει μια εργασία στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ. Αυτός έδειξε την επιθυμία του προς εύρεση σ’ αυτόν μιας εργασίας. Ο Επίσκοπος Κυριάκος συμφώνησε να συστήσει τον Παπαδήμα στον Πατριάρχη. Στην πραγματικότητα, ένα ραντεβού έγινε με τον Πατριάρχη τον οποίο επισκέφτηκε με τον Παπαδήμα. Συνέστησε στον Πατριάρχη να απασχολήσει τον Παπαδήμα, εξηγώντας ότι η Ελληνική Πρεσβεία ήταν ευνοϊκή στην εύρεση σε αυτόν μιας εργασίας.

Ο Πατριάρχης ενέκρινε την σύσταση, και όρισε τον Παπαδήμα στη θέση του λογιστή στο Οικονομικό Τμήμα του Πατριαρχείου. Κανένας από εκείνους γύρω από τον Πατριάρχη δεν κατέδειξε ή προέβαλε ένστασι ή οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με την απασχόληση του Παπαδήμα, οποιαδήποτε στιγμή μέχρι της διαφυγής του. Κανένας από τους ανώτερους υπαλλήλους ή τους συμβούλους γύρω από τον Πατριάρχη δεν ανέφερε ποτέ κάποιο ψεγάδι για την απόδοση της εργασίας του. Ούτε καμία παρατήρηση έγινε σχετικά με την απόδοσή του ή τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τα οικονομικά του Πατριαρχείου ή οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με τα πρόσωπα που συναντήθηκε και συνελλάγη. Στην αρχή ο Παπαδήμας απασχολήθηκε σκληρά και κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης τον φιλοξένησε στο Οικοδομικό Συγκρότημα «Andromeda» στην Ιόππη (Jaffa) που ανήκει στο Πατριαρχείο.

Ενώ πριν ο Παπαδήμας ζούσε σε ένα διαμέρισμα σε μια φτωχή γειτονιά στην αγορά Al- carmel στο Τελ Αβίβ. Ο Παπαδήμας έχει έναν φίλο - ένα παλαιό γείτονα αποκαλούμενο Max Semory - που κατέλαβε ένα διαμέρισμα στο ίδιο κτήριο στο οποίο ο Παπαδήμας έζησε πριν από την μετακίνησή του στο «Andromeda». Μια ισχυρή και οικεία φιλία αυξήθηκε μεταξύ τους και υπάρχει ακόμα. Ο Μάξ είχε διασυνδέσεις με διαφόρους κυβέρνητικούς και μη κυβερνητικούς κύκλους, επειδή είχε μια βασική θέση στο Υπουργείο Οικονομικών. Διεδραμάτισε επίσης έναν ρόλο στη συνέχιση της σχέσης με τον Παπαδήμα. Ο Παπαδήμας εξουσιοδότησε τον Max για να μετακινηθεί προς ένα πολυτελές διαμέρισμα στο οικοδομικό συγκρότημα «Andromeda» που ανήκει στο Πατριαρχείο. Όταν ο πατριάρχης έμαθε γι αυτό έκανε αγωγή αποβολής του Μαξ από το Διαμέρισμα. Η περίπτωση είναι ακόμα εκκρεμής στο δικαστήριο.

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
Ο Παπαδήμας και ο φίλος του Μαξ Semory αποκτούν εξοικείωση με τον Δικηγόρο του Πατριαρχείου. Στα πλαίσια των προβλημάτων που ο Πατριάρχης αντιμετώπισε από την Ισραηλινή Κυβέρνηση, η οποία απεύφευγε να τον αναγνωρίσει, έπεισαν τον Πατριάρχη ότι ο Δικηγόρος του Πατριαρχείου, με τις δικές του σχέσεις με τις Ισραηλινές θέσεις, είναι το σωστό πρόσωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πατριάρχη να λάβει την αναγνώριση της Ισραηλινής Κυβέρνησης. Τον εισήγαγαν στον Πατριάρχη. Κατόπιν, ο Πατριάρχης εξουσιοδότησε τον Δικηγόρο για να χειριστεί την περίπτωση, επιπροσθέτως και διάφορες άλλες υποθέσεις σχετικές με το Πατριαρχείο. Ο Δικηγόρος κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη, και προσπάθησε να πείσει τον Πατριάρχη για να διαχειριστεί διαπραγματεύσεις των ακινήτων του Πατριαρχείου μέσω της μίσθωσης ή της ανάπτυξης της ιδιοκτησίας, ως μέσο εξόδου από την οικονομική κρίση που ζει το Πατριαρχείο.

Η ιδιοκτησία που βρέθηκε στην πλατεία της Πύλης της Γιάφφας, στην Ιερουσαλήμ, ήταν μεταξύ της ιδιοκτησίας που προσφέρθηκε για την επένδυση ή τη μίσθωση. Ο Δικηγόρος Sheer (SIC) παρουσίαστηκε στον Πατριάρχη με διάφορες προσφορές για την επένδυση. Ένας από αυτούς ήταν Χριστιανός, όπως ισχυρίστηκε, και άλλος ήταν Ισραηλινός, καθώς επίσης και άλλοι επενδυτές. Εντούτοις, ο Πατριάρχης απέρριψε εκείνες τις προσφορές παρά την οικονομική κρίση. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αρνήθηκε προσφορές που υπεβλήθησαν από τον Δικηγόρο του Πατριαρχείου περί διακανονισμού παρατάσεως μισθώσεως της ιδιοκτησίας που μισθώθηκε από την Ισραηλινή Αρχή Γαιών και η οποία αποτελείται από την γειτονιά Rahavia και μέρος της Al- Talbiya γειτονιάς, και τα δύο στην δυτική Ιερουσαλήμ. Αρνήθηκε να υπογράψει ή να εισαγάγει προς διαπραγμάτευση για να υπογράψει μια ρύθμιση διαφωνίας σε αυτήν την περίπτωση.

Αυτό είναι ό,τι ο Δικηγόρος του Πατριαρχείου δήλωσε και θεώρησε τον Πατριάρχη υπεύθυνο. Ο Δικηγόρος μονογράφησε μια πλήρη έρευνα για όλη την ιδιοκτησία και τα περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου, εντούτοις δεν παρέδωσε την έρευνα στο Πατριαρχείο, αλλά περισσότερο την κράτησε για κείνον.

ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
Ο Πατριάρχης ούτε μιλά, ούτε διαβάζει, ούτε γράφει τα Αγγλικά. Μια ημέρα τον Απρίλιο του 2004, ο Παπαδήμας ήρθε στον Πατριάρχη με ένα έτοιμο κείμενο ενός Πληρεξούσιου και του ζήτησε να το υπογράψει. Ο Δικηγόρος, υποστήριξε, ότι χρειάστηκε το πληρεξούσιο προκειμένου να μισθωθεί ένα κατάστημα στην Παλαιά Πόλη. Ο Πατριάρχης υπέγραψε το έγγραφο βασισμένος στην εξήγηση που έγινε από τον Παπαδήμα για το περιεχόμενό του. Με την υπογραφή του εγγράφου, ο ρόλος του Πατριάρχη τερματίστηκε. Ο Δικηγόρος του Πατριαρχείου επιβεβαίωσε την ισχύ του Πληρεξουσίου και της υπογραφής του Πατριάρχου την ίδια ημέρα, ή το βραδύτερο σε δύο εβδομάδες αφότου είχε υπογραφεί. Δεν παρουσίασε οποιαδήποτε παρατήρηση ή επιφύλαξη σχετικά με αυτό. Το πληρεξούσιο καταχωρήθηκε στα πρωτόκολλα της Αρχιγραμματείας, κάτι που επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέλη της Συνόδου θα μπορούσαν να ξέρουν γι αυτό. Κανένας από τους βοηθούς ή τους συμβούλους του Πατριάρχη ή ακόμα και των μελών της Συνόδου δεν παρουσίασε οποιαδήποτε παρατήρηση ή επιφύλαξη προς αυτό το πληρεξούσιο.

Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Τον Οκτώβριο του 2004, φήμες κυκλοφορούσαν σχετικά με την συμπεριφορά του Παπαδήμα, τις σχέσεις του και πιθανώς κάποια υπέρβαση εξουσίας. Εν τω μεταξύ, ένας έλληνας δημοσιογράφος που άκουσε τις φήμες συνήντησε τον Πατριάρχη και τον συμβούλεψε να απευθυνθεί σε έναν Έλληνα ανεξάρτητο δικηγόρο, για να εξετάσει τις συνθήκες στο Πατριαρχείο, να ελέγξει τα αρχεία του και να ερευνήσει τι γίνεται. Έλαβε υπόψιν ο Πατριάρχης την πρόταση και προσκάλεσε έναν έλληνα δικηγόρο που ονομάζεται Πελέκης, για να εξετάσει και να διερευνήσει τα αρχεία του Πατριαρχείου, προς αναζήτηση οποιασδήποτε παραβιάσεως ή κακοδιαχειρίσεως. Ο δικηγόρος ήρθε και ήλεγξε τα στοιχεία και μερικά αρχεία. Συναντήθηκε επίσης με τον Δικηγόρο του Πατριάρχη και ζήτησε αντίγραφα των πληρεξούσιων που υπεγράφησαν για τον Παπαδήμα, ώστε να ελεγχθούν αυτά. Έλαβε τα αντίγραφα τους.

Επιπλέον, ερεύνησε για τις εκκρεμείς περιπτώσεις σχετικά με διάφορες υποθέσεις που χειρίζονται οι εδώ δικηγόροι. Ο Πελέκης δεν έκανε καμία παρατήρηση ή επιφύλαξη σχετικά με τα Πληρεξούσια. Επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς την συναγωγή ενός συμπεράσματος ή υποβολή οποιωνδήποτε συστάσεων που επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των φημών, ή που υπαινίσσονται έναν πιθανό κίνδυνο ή έναν κίνδυνο στην εργασία ή την απόδοση του Παπαδήμα. Αυτή η έρευνα όμως τάραξε την σχέση μεταξύ του Πατριάρχη και του Παπαδήμα. Αμέσως μετά από αυτήν την έρευνα ο Πατριάρχης σταμάτησε τον Παπαδήμα και μια αποξένωση επικράτησε μεταξύ τους. Τον Νοέμβριο του 2004, τα διάφορα γεγονότα ανακίνησαν τους φόβους του Πατριάρχη για τον Παπαδήμα.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου του 2004 ο Παπαδήμας προσπάθησε να πείσει τον Πατριάρχη για την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές μερικές από τις προσφορές εκμεταλεύσεως της ιδιοκτησίας που παρουσιάστηκαν στο συνήγορο του Πατριάρχη, προκειμένου να διορθωθεί η επιδεινώμενη οικονομική κατάσταση στο Πατριαρχείο, και για να καλύψουν μερικά από τα χρέη και τις δαπάνες, και να πληρώσουν τους υπερήμερους μισθούς. Ο Πατριάρχης αρνήθηκε όλες αυτές τις προσφορές και απέρριψε κάθε πιθανή τακτοποίηση. Αντ' αυτού, επέμεινε στην προσέγγιση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την οικονομική βοήθεια. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, διάφορες λεκτικές φιλονικίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Πατριάρχη και του Παπαδήμα. Μερικές από αυτές τις φιλονικίες ήταν παρουσία των αυτοπτών μαρτύρων. Μια ημέρα τον Νοέμβριο του 2004, δηλ. δέκα ημέρες πριν από τη διαφυγή του Παπαδήμα, και ενώ ο Πατριάρχης ήταν στο δρόμο του πίσω στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ μαζί με έναν ιερέα στο αυτοκίνητό του, ένα άγνωστο αυτοκίνητο προσέκρουσε το αυτοκίνητο του Πατριάρχη και το ανέτρεψε.

Ο Πατριάρχης υποψιάστηκε ότι ήταν μια προσπάθεια κατά της ζωής του. Μερικές ημέρες αργότερα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πατριάρχη και τον ειδοποίησε ότι η σύζυγος του Παπαδήμα συνελλήφθη πηγαίνοντας στην Ελλάδα. Έφερε μαζί της 120.000 ευρώ και διάφορα χρυσαφικά. Το Υπουργείο ερεύνησε εάν ο σύζυγός της εργαζόταν πραγματικά για το Πατριαρχείο. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθοδήγησε τον Πατριάρχη να σφραγίσει το Γραφείο Οικονομικών και να αρνηθεί στον Παπαδήμα οποιαδήποτε πρόσβαση σε αυτό. Το διέπραξε. Ο Παπαδήμας εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τέσσερις ημέρες πριν από τη διαφυγή του προσέφυγε σε έναν Ισραηλινό φίλο του και του ζήτησε να του βρεί ένα καταφύγιο, με πρόφαση ότι οι έποικοι τον κατεδίωκαν μετά από την αποτυχία του να ολοκληρώσει μια συναλλαγή σχετική με περιουσία. Όταν τον απέτυχε {για να βρεί το καταφύγιο} ετράπη σε φυγή από τη χώρα.

Δύο ημέρες αργότερα ο Πατριάρχης έμαθε για τη διαφυγή του με άγνωστο προορισμό. Εν όψει της γνώσεώς του αυτής, ο Πατριάρχης άρχισε μια εσωτερική έρευνα. Υπέβαλε επίσης μια μήνυση με τις Ελληνικές αρχές ενάντια στον Παπαδήμα. Απαίτησε να τον συλλάβουν και να τον δικάσουν διότι κατεχράσθη χρήματα από το Πατριαρχείο. Αμέσως μετά την διαφυγή του Παπαδήμα, ο Πατριάρχης κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, που είναι από το νησί της Κρήτης, και ζούσε σε ένα μοναστήρι στην Ελλάδα, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του '90, για να επιστρέψει στη χώρα. Ο Αρχιμανδρίτης υπήκουσε στην κλήτευση στα τέλη Δεκεμβρίου 2004. Επισκέφθηκε την χώρα για αρκετές ημέρες. Τον Φεβρουάριο, επέστρεψε για μια δεύτερη σύντομη επίσκεψη. Μετά απ’ αυτό, επέστρεψε και ανέλαβε επικεφαλής του Γραφείου των Οικονομικών του Πατριαρχείου από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2005.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΑ
Ο δικηγόρος των αγοραστών είναι γνωστός Ισραηλίτης, ο οποίος είναι διάσημος για την εμπειρία του στην αντιπροσώπευση της ακραίας δεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του Arfing Moscowitz, Himont Company, Alert Cohanim, Institution ELAD. Όλoι τους είναι γνωστοί ως ακροδεξιοί. Τα μέλη, οι στόχοι και οι πρακτικές τους είναι γνωστοί. Επιδιώκουν να αγοράσουν την αραβική ιδιοκτησία μέσα στους τοίχους της Παλαιάς Πόλης και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στις διάφορες θέσεις, με στόχο τον Ισραηλινό έλεγχο των περιοχών οικισμού στην αραβική Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των γνωστών περιπτώσεων στις οποίες αντιπροσωπεύει τους έποικους, είναι και η μίσθωση του κτιρίου του Αγίου Ιωάννου στην Παλαιά Πόλη. Βγήκε προς τα έξω ότι η Ισραηλινή Κυβέρνηση στάθηκε πίσω από την μίσθωσή της, και πλήρωσε γι’ αυτό από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικισμού.

Οι δικηγόροι των αγοραστών έχουν ισχυρές και διαφοροποιημένες σχέσεις με τους πολιτικούς κύκλους από τη δεξιά που υποστηρίζουν τους πελάτες τους. Ο Παπαδήμας ήξερε τον δικηγόρο των αγοραστών από τότε που άρχισε την εργασία του. Δεν ξέραμε ποιο ήταν το μέσο μεταξύ τους. Δεν ξέραμε το υπόβαθρο της συναντήσεως ή της εισαγωγής που πραγματοποιήθηκε. Η σχέση μεταξύ του δικηγόρου των αγοραστών και του Παπαδήμα ήταν τόσο ισχυρή που ο Παπαδήμας θεωρήθηκε ως (ένα από τα οικογενειακά μέλη). Τον επισκεπτόταν συχνά και τον συμβουλευόταν σε διάφορα θέματα (σύμφωνα με τον ίδιο τον δικηγόρο των αγοραστών).

Ο δικηγόρος των αγοραστών συνήθιζε να επισκέπτεται τον Παπαδήμα στο διαμέρισμά του στην Jaffa. Αυτή η σχέση έγινε ισχυρότερη το 2004. Ο δικηγόρος των αγοραστών εθεάθη πολλές φορές στο γραφείο του Παπαδήμα στο Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια λίγων μηνών πριν από την φυγή του Παπαδήμα. Οι επισκέψεις των δικηγόρων των αγοραστών στο Πατριαρχείο δεν επέστησαν την προσοχή οποιουδήποτε εκ των ανωτέρων υπαλλήλων του Πατριαρχείου.

ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΜΟΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ
Ο Τιμόθεος ήξερε τον Παπαδήμα πολύ καλά. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση του με τον Πατριάρχη, και ώστε να μη κινηθεί η υποψία του Πατριάρχη για τον Παπαδήμα, ήταν μακρυά από το να συναντά τον Παπαδήμα η να του μιλά μπροστά σε κοινό. Οι επαφές μεταξύ του Παπαδήμα και του Τιμοθέου διευθετήθηκαν μέσω ενός Άραβα δικηγόρου που εργάζεται για το Πατριαρχείο. Ο Τιμόθεος εντοπήσθηκε δύο φορές με τον Παπαδήμα στο Τελ Αβίβ. Ήταν και είναι ακόμα σε άμεση επαφή με το δικηγόρο των αγοραστών. Αυτό το γεγονός έχει τις έννοιες, τις διαστάσεις και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξηγήσουν την σύμπτωση και τον συγχρονισμό της γνωστοποίησης των ειδήσεων, και τις προσπάθειες να προσελκύσουν τον Πατριάρχη για να υπογράψει μια διαπραγμάτευση ή να τον εμπλέξουν.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ
Ο Πατριάρχης δήλωσε ότι ήξερε αρχικά το δικηγόρο των αγοραστών προσωπικά στις αρχές του 2005 ή γύρω εκεί. Ακουσε για το όνομά του μέσω της περίπτωσης του Αγίου Ιωάννου. Αλλά δεν τον συνάντησε, και η γνώση του ονόματος περιορίστηκε στην ιδιότητά του ως αντιπροσώπου της επιχείρησης που υποστήριξε ότι έχει αγοράσει την επικαρπία ή τη μίσθωση για τον κύριο μισθωτή (Προστατευόμενο)του Ξενώνος του Αγίου Ιωάννου - Metosian. Η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής ενώπιον των δικαστηρίων από το χρόνο του προηγούμενου πατριάρχη Διοδώρου.

Η περίπτωση ανατέθηκε στον συνήγορο του Πατριαρχείου για τον χειρισμό, που, στη συνέχεια, την ανέφερε στον Άραβα δικηγόρο, έπειτα σε έναν άλλο Άραβα δικηγόρο. Η αποφυγή του συνηγόρου του Πατριαρχείου της εξέτασης ενός τέτοιου σημαντικού ζητήματος, τέτοιου μεγέθους δημιουργεί ερωτήματα και προσελκύει την προσοχή. Τον Δεκέμβριο του 2004, και κατά τη διάρκεια μιας επίσημης υποδοχής στον Πύργο του Βασιλέως Δαυΐδ στο Baab Al- Khalil, και παρουσία ισραηλινών καθώς επίσης και ξένων προσωπικοτήτων, ένα άτομο που προσδιορίστηκε ως "κ. Cohen" πλησίασε τον Πατριάρχη και άρχισε μια συνομιλία που αποκάλυψε πολλές πληροφορίες που δηλώνουν μια δραστική και παλαιά γνώση των υποθέσεων και ζητημάτων σχετικά με το Πατριαρχείο.

Αυτή η συνομιλία κίνησε τις ανησυχίες του Πατριάρχη. Στο τέλος της συναντήσεως, ο κ. Cohen απεκάλυψε ότι είχε στενές και ισχυρές συνδέσεις με Ισραηλινά Κυβερνητικά τμήματα, τα οποία μπορεί να χειριστεί για να προωθήσει το ενδιαφέρον του Πατριαρχείου ενώπιον αυτών, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας για την πρωτοβουλία καταλήξεως μιας συμφωνίας η οποία θα βάλει το Πατριαρχείο σε ίση θέση με εκείνη του Βατικανού εξ απόψεως του νομικού καθεστώτος των οργανισμών του. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, ο Πατριάρχης εκπλήρωσε μια επίσκεψη στον πρόσφατα διορισμένο Προϊστάμενο της Αστυνομίας Al- Qishleh, κ. Yoram Halevi για να τον συγχαρεί στη νέα του θέση. Ο Πατριάρχης συνοδεύθηκε από ομάδα επισκόπων και ιερέων.

Στην έξοδό του από αυτήν την συνάντηση ο Πατριάρχης προσεγγίστηκε πάλι από τον κ. Cohen, ο οποίος "συνέβη" να είναι εκεί. Τον χαιρέτησε και υπενθύμισε σ’ αυτόν και την προηγούμενη συνάντησή τους. Τον ενημέρωσε έπειτα ότι είχε μιλήσει με έναν ειδικό Δικηγόρο που κάλλιστα συνδέεται με τα διάφορα επιδρόντα Ισραηλινά κυβερνητικά τμήματα. Εξέφρασε έπειτα την προθυμία του να προγραμματίσει μια συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη και εκείνου του Δικηγόρου. Μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Cohen κάλεσε τον Πατριάρχη και τον προσκάλεσε σε μια συνάντηση στο Ξενοδοχείο King David, όπου συναντήθηκαν. Ο Πατριάρχης συνοδεύθηκε από δύο ιερείς που έφθασαν πρόσφατα από την Ελλάδα. Ο κ. Cohen σύστησε στον Πατριάρχη τον Δικηγόρο που δεν αποδείχθηκε κανένας άλλος από τον συνήγορο των αγοραστών. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντησή του με τον Δικηγόρο των αγοραστών, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ πριν, και που συστήθηκε ως "Etan". Αυτό το όνομα δεν προσέλκυσε την προσοχή ή την κατάπληξη του Πατριάρχη ή των συνοδών του. Ο Δικηγόρος των αγοραστών αποκάλυψε στον Πατριάρχη όλες τις πληροφορίες που είχε για τον Πατριάρχη και τη γνώση του για τους προκατόχους του.

Οι πληροφορίες αποκαλυπτόμενες έδειξαν μια εκτενή και περιεκτική γνώση περί των ζητημάτων που αφορούν στο Πατριαρχείο. Μια συνομιλία πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους, από τη μια πλευρά ο Πατριάρχης και από την άλλη ο κ. Cohen και ο συνήγορος των αγοραστών. Ο συνήγορος εστίασε την προσοχή γενικά στο τι θα ήταν ενδιαφέρον για τον πατριάρχη, δηλαδή, το ζήτημα της υψώσεως της θέσης του Πατριαρχείου, και για να αρχίσει μια συμφωνία με την Ισραηλινή Κυβέρνηση που δίνει στο Πατριαρχείο και στους οργανισμούς του τα ίδια δικαιώματα που ορίζονται στη συμφωνία μεταξύ του Βατικανού και της Ισραηλινής Κυβέρνησης σχετικά με τους καθολικούς οργανισμούς του Βατικανού. Επίσης, ο συνήγορος των αγοραστών μίλησε για τα διαφορετικά ζητήματα για το Πατριαρχείο και για τα εκκρεμή ζητήματα και τα προηγούμενα ζητήματα και για τις σχέσεις του με τον προηγούμενο Πατριάρχη Βενέδικτο και τον Διόδωρο.

Η συνομιλία τελείωσε με τη συζήτηση για τον προγραμματισμό μιας άλλης συναντήσεως μεταξύ τους για να ακολουθήσει στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης. Πράγματι μια άλλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Στο Ξενοδοχείο King David και παρουσία των ίδιων προσώπων, ο δικηγόρος κάλεσε τον κ. Cohen (Mati). Αυτό το όνομα προσέλκυσε την προσοχή ενός εκ των συνοδών του Πατριάρχη, (του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου) που δεν ήξερε την ταυτότητα των προσώπων που συνάντησε κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης. Ενθημήθηκε ότι το όνομα (Mati) αναφέρθηκε στα ημερολόγια του Παπαδήμα, τα οποία βρήκε στο γραφείο λογιστικής στο Πατριαρχείο. Τον ρώτησε εάν ήταν ο ίδιος (Mati) με τον οποίο συνδέθηκε ο Παπαδήμας. Βεβαίωσε τη σχέση του με αυτόν, και επιπλέον ότι είχε μια εργασιακή σχέση μαζί του, και ότι σύναψαν διάφορες συμβάσεις μεταξύ τους. Όταν ρωτήθηκε για τη φύση εκείνων των συμβάσεων, απάντησε ότι συσχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη μίσθωση ιδιοκτησίας της εκκλησίας.

Ο κ. Mati δεν έδιδε περισσότερες εξηγήσεις. Ο ιερέας εξέθεσε το θέμα στον Πατριάρχη και τον προειδοποίησε ότι τα πρόσωπα που συναντιέται δεν είναι άλλοι παρά φίλοι του Παπαδήμα, και μπορούν να τον παραπλανήσουν, συνεπώς, θα πρέπει να είναι προσεκτικός μαζί τους. Ειπώθηκε ότι δεν είχαν καμία γνώση αυτού για το οποίο μιλούσαν και ότι ο Πατριάρχης δεν ήξερε τίποτα για αυτό που μιλούσαν, και επίσης η Ιερά Σύνοδος δεν επικύρωσε οποιαδήποτε συμφωνία-έγγραφο για την οποία μίλησαν, λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ακίνητων περιουσιών δεν θα ίσχυε εκτός αν επικυρώνεται από την Ιερά Σύνοδο και υπογράφεται από τον Πατριάρχη, όπως ορίζεται από το νόμο. Αυτό είναι κάτι που είναι γνωστό καλά στους κυβερνητικούς κύκλους. Το Πατριαρχείο επιβεβαίωσε αυτό εγγράφως στους ανώτερους υπαλλήλους. Τέτοιες επικυρώσεις δεν έγιναν ποτέ και δεν ολοκληρώθηκαν σε οποιαδήποτε στιγμή. Η άλλη πλευρά αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες. Προσπάθησαν να κατευνάσουν τον Πατριάρχη και τους συντρόφους του.

Πρότειναν μια άλλη συνάντηση για να συζητήσουν την περίπτωση του Παπαδήμα και τι υπέγραψε. Πράγματι, μετά από λίγες ημέρες ο Mati (ο κ. Cohen) ήρθε με ένα άλλο πρόσωπο που υποστήριξε ότι είναι ο κ. Levin. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας φάνηκε ότι ο Levin ξέρει επίσης πολλά για την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου. Ο κ. Levin πρόσφερε τις υπηρεσίες του για να βοηθήσει τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο που διορίστηκε πρόσφατα, ως επικεφαλής του οικονομικού τμήματος, για να εξοικειωθεί με την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου. Ο πατριάρχης τον ευχαρίστησε και επανέλαβε το αίτημά του για τις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις για τις οποίες ο Δικηγόρος και ο κ. Cohen ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους στο Ξενοδοχείο King David. Επανέλαβαν ότι μόνον αν συνεργαστεί μαζί τους, θα παρείχαν σε αυτόν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις, όμως προσπάθησαν να τον εξευμενίσουν και να βεβαιώσουν και τον υποσχέθηκαν ότι θα μιλήσουν στον δικηγόρο προκειμένου να κλείσει το θέμα.

Μετά βίας δύο εβδομάδες είχαν περάσει όπου ο κ. Cohen (Mati) και ο κ. Levin επανέλαβαν το αίτημά τους στον Πατριάρχη και τον Αρχιμανδρίτη. Για να συνεργαστεί μαζί τους και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Ο Levin απείλησε ότι αν ο πατριάρχης δεν συνεργασθεί μαζί τους, ένα σοβαρό πράγμα θα συμβεί. Αλλη μια φορά, ο πατριάρχης επέμεινε στην απροθυμία του να μιλήσει ή να προβεί σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σχετικά με οποιεσδήποτε συναλλαγές του Παπαδήμα. Επέμεινε στο να δει τα έγγραφα. Η απάντηση ήταν ότι ο Πατριάρχης έπρεπε μέχρι τις 17 Μαρτίου 2005 να αποφασίσει, διαφορετικά, "μια ατομική βόμβα" θα πέσει στην αυλή του Πατριάρχη. Πράγματι, στις 17 Μαρτίου 2005, κάλεσαν τον Πατριάρχη και ανανέωσαν την προειδοποίησή τους. Τον έδωσαν μέχρι τις 5 μ.μ. για να αποκριθεί ή "η βόμβα θα εκραγεί".

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MA’ ARIV
Αληθινοί στα λόγια τους, η εφημερίδα Ma'ariv δημοσίευσε στις 18 Μαρτίου 2005 τις ειδήσεις για την αποκαλούμενη διαπραγμάτευση. Οι ειδήσεις ήγειραν την δυσαρέσκεια, την καταδίκη και την προσβολή της αραβικής ορθόδοξης κοινότητας και των Ιεροσολυμιτών γενικά, καθώς επίσης και τη δυσαρέσκεια τοπικών και διεθνών πολιτικών κύκλων. Ο Πατριάρχης αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση με την διαπραγμάτευση. Ζήτησε από τον δικηγόρο του να ερευνήσει το θέμα. Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος ζήτησε επίσης να διεξαγάγει μια αναζήτηση και μια έρευνα στην αποκαλούμενη διαπραγμάτευση. Ο τελευταίος πήγε στην αρμόδια αρχή, που είναι το Φορολογικό Τμήμα Ιδιοκτησίας, να ψάξει οποιαδήποτε έκθεση ή δήλωση για συναλλαγή. Εντούτοις, η υπάλληλος τον ενημέρωσαι ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στον υπολογιστή, δεν θα μπορούσε να επισημάνει οποιεσδήποτε πληροφορίες ή οποιαδήποτε δήλωση ή έκθεση σχετικά με μια διαπραγμάτευση στην Παλαιά Πόλη. Παρά αυτήν την απάντηση, ο Αρχιμανδρίτης συνέχισε τις προσπάθειές του με τους επίσημους κύκλους. Η αίτησή του ήταν επίσημη και συνδέθηκε με μια γραπτή επιστολή της οποίας η αρμόδια αρχή αναγνώρισε την παραλαβή.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ
Μετά από την δημοσίευση στην Ma'ariv στις 18 Μαρτίου 2005 και ελλείψει άμεσων νομικών συμβουλών από τους νομικούς συμβούλους του Πατριάρχου, απεφάσισε να ανακαλέσει τα πληρεξούσια που δόθηκαν στον Παπαδήμα. Ενεργώντας κατόπιν των συμβουλών των δικηγόρων του σχετικά με την προτίμηση της υπογραφής της ανάκλησης ενώπιον του συμβολαιογράφου που επικύρωσε σε άλλο χρόνο το αρχικό πληρεξούσιο, δηλαδή του Yakoub Miron, κατάρτισε το έγγραφο ανάκλησης και κάλεσε τον συμβολαιογράφο στο Πατριαρχείο, έτσι ώστε ο Πατριάρχης να μπορεί να υπογράψει το εν λόγω έγγραφο ενώπιον του, το οποίο ετοιμάστηκε από τον δικηγόρο του. Εντυπωσιακά, το έγγραφο ανάκλησης περιείχε μια δήλωση από τον Πατριάρχη με σκοπό την ανάκληση του πληρεξούσιου που έδωσε στον Παπαδήμα στις 6 Μαΐου 2004, και που υπέγραψε στον αντίστοιχο χρόνο ενώπιον του συμβολαιογράφου Yakoub Miron.

Ο συγγραφέας του κειμένου αυτού υπέβαλε σκόπιμα αυτήν την δήλωση, ξέροντας ότι το πληρεξούσιο που υπεγράφη από τον Πατριάρχη στον Παπαδήμα, δεν υπεγράφη πραγματικά ενώπιον του συμβολαιογράφου. Πράγματι, το υπέγραψε παρουσία του Παπαδήμα στο σπίτι του στο Πατριαρχείο, αφότου του είχε φέρει το κείμενο απαιτώντας την υπογραφή του, υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός αυτού του πληρεξούσιου ήταν να προχωρήσει σε μια μίσθωση καταστημάτος. Ο Yakoub Miron εκείνη την περίοδο επικυρώνει την δύναμη του πληρεξουσίου το οποίο είχε επικυρώσει χωρίς να δει τον Πατριάρχη. Επομένως, το κείμενο ακύρωσης ήρθε ως απόδειξη ότι ο Πατριάρχης υπέγραψε το ανακληθέν πληρεξούσιο ενώπιον του για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα!!! και για να αφαιρέσει οποιαδήποτε παρατεταμένη αμφιβολία!!??.

Άλλη μια φορά, οι δικηγόροι του Πατριαρχείου απομακρύνθηκαν από τη διαπραγμάτευση, με τη συμβουλή στον Πατριάρχη για να υπογράψει την ανάκληση ενώπιον του συμβολαιογράφου Miron, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα τα οποία αναφέρουμε στο συμπλήρωμα αυτής της εκθέσεως. Αυτά τα γεγονότα εξηγούν γιατί ο Πατριάρχης είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια της πρώτης συναντήσεώς μας ότι δεν υπέγραψε το πληρεξούσιο που δόθηκε στον Παπαδήμα ενώπιον του συμβολαιογράφου.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Στις 23 Μαρτίου 2005, Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, συνοδεύεται από τον Δικηγόρο Kevorkian στο φορολογικό τμήμα ιδιοκτησίας για να ερευνήσει για την ύπαρξη οποιασδήποτε δήλωσης ή την έκθεση για μια διαπραγμάτευση. Η υπάλληλος της υπηρεσίας είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετική με το Πατριαρχείο μέσα στα σύνορα της Παλαιάς Πόλης. Την ίδια στιγμή ο Δικηγόρος Kevorkian έγραψε ένα κείμενο στα εβραϊκά που υπέγραψε ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος και ζήτησε εκεί μέσα να μην παραδίδεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την ιδιοκτησία του Πατριαρχείου στην Παλαιά Πόλη, χωρίς την γραπτή και προσωπική συγκατάθεση του Πατριάρχη. Επίσης ζήτησε να ειδοποιηθεί αμέσως για οποιαδήποτε υποβαλλόμενη έρευνα στο όνομα του Πατριαρχείου.

Ο ανώτερος υπάλληλος ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο τμήμα δεν απάντησε σε αυτήν την επιστολή. Αρκετές ημέρες αργότερα, ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος πλησίασε τον Συμβολαιογράφο Yakoub Miron για να λάβει ένα αντίγραφο του πληρεξούσιου που δόθηκε σ’ αυτόν για να χειριστεί τις συναλλαγές του Πατριαρχείου, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών του Πατριαρχείου. Εκεί, συνάντησε τον δικηγόρο των αγοραστών που καταλαμβάνει ένα χώρο δίπλα στον χώρο του συμβολαιογράφου. Ο δικηγόρος των αγοραστών ενημέρωσε τον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, ότι προετοίμασε μια επιστολή στο φορολογικό τμήμα ιδιοκτησίας που απαιτεί ένα προσωρινό πάγωμα σε όλες τις εκτιμήσεις και ζήτησε να το υπογράψουν προκειμένου να το διαβιβάσουν στο τμήμα.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος υπέγραψε την κοινή επιστολή, θεωρώντας ότι ήταν προς το συμφέρον του Πατριαρχείου. Ο δικηγόρος των αγοραστών αρνήθηκε να δώσει ένα αντίγραφο της επιστολής στον Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο και προσεφέρθη να το παραδώσει στο φορολογικό τμήμα ιδιοκτησίας. Πράγματι, ο Αρχιμανδρίτης και ο συνήγορος των αγοραστών πήγαν στο τμήμα και παρέδωσαν την επιστολή στις 27 Μαρτίου, το 2005. Κατόπιν, και για πρώτη φορά, η ανώτερος υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι υπήρξε μια δήλωση των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή η ανώτερος υπάλληλος αρνήθηκε να του δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για την απαιτημένη διαπραγμάτευση. Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος πλησίασε επανειλημμένα το τμήμα ιδιοκτησίας νωρίς τον Απρίλιο.

Η ανώτερος υπάλληλος επανέλαβε ότι υπάρχει δήλωση για διαπραγμάτευση, αλλά δεν θα μπορούσε να του αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες γι’ αυτό, σύμφωνα με την οδηγία του νομικού συμβούλου, και αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο φέρεται να εμφανίζεται ως το ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο μέρος και έχει ένα ενδιαφέρον για τη διαπραγμάτευση, ακόμα και για το γεγονός αν θα άντεχε τους φόρους που προέρχονται από τη διαπραγμάτευση (βελτίωση και φόροι).

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ KING DAVID\TOROSIAN ΚΑΙ KALMANSON
Μετά από τη δημοσίευση της διαπραγμάτευσης και της διαμαρτυρίας και της καταδίκης που ακολούθησαν, ένα πρόσωπο που ζει στη Μεγάλη Βρετανία με το όνομα Bishara Torosian, ένας παλαιός φίλος του Πατριάρχη, κάλεσε τον Πατριάρχη για να του πει ότι ερχόταν να τον βοηθήσει. Σύντομα μετά από την άφιξη Torosian, άρχισε να μιλά στον Πατριάρχη για την ανάγκη τροποποίησης μιας διαπραγμάτευσης sale\lease των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου σε μια σύμβαση επιλογής, που συνεβλήθη μεταξύ του προηγούμενου Πατριάρχη Διοδώρου, και ενός επενδυτή που αντιπροσωπεύθηκε από το δικηγόρο Kalmanson από το Τελ Αβίβ.

Η σύμβαση αφορούσε ένα οικόπεδο κοντά στο Ξενοδοχείου King David. Η διαπραγμάτευση ήταν σύνθετη και περιελάμβανε ένα στοιχείο επιλογής από το οποίο το Πατριαρχείο χορηγούσε στον επενδυτή τα δικαιώματα να αναπτύξει την ιδιοκτησία κοντά στο Ξενοδοχείο King David, εάν ο επενδυτής πέτυχενε την εξασφάλιση ορισμένων δικαιωμάτων οικοδόμησης από την Δημαρχία. Σε προγενέστερο χρόνο, πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια σε αντάλλαγμα για την επιλογή στον Πατριάρχη Διόδωρο. Ο επενδυτής δεν θα μπορούσε να επιτύχει τα δικαιώματα οικοδόμησης στα οποία δεσμεύτηκε ο ίδιος. Έτσι, έχασε την επιλογή και το ένα εκατομμύριο δολλάρια που πλήρωσε. Αρχισε να απειλεί με σκοπό την επανάκτηση των χρημάτων ή την αγορά των δικαιωμάτων οικοδόμησης του Πατριαρχείου σύμφωνα με τους όρους εκείνης της διαπραγμάτευσης.

Ο Torosian προσπάθησε σκληρά να πείσει τον Πατριάρχη για να δεχτεί την προσφορά του επενδυτή. Εν προκειμένω, πλήρωσε τον αραβα Δικηγόρο για να προετοιμάσει μια συμφωνία για το θέμα ή για να την αναθεωρήσει. Αλλά όταν ο Torosian παρουσίασε την σύμβαση στον Πατριάρχη για να υπογράψει τη διαπραγμάτευση συνολικά, ο Πατριάρχης απέρριψε τον Torosian και όλους εκείνους που ήταν μαζί του. Αυτό έκανε τον Torosian να μποϊκοτάρει τον Πατριάρχη προς ευχαρίστηση των τελευταίων.

Έγινε σαφές, εν προκειμένω, ότι ο Torosian που είχε έρθει στη χώρα με την πρόφαση "της βοήθειας" στον Πατριάρχη, ήταν, στην πραγματικότητα, στην υπηρεσία ενός κληρικού από την αντίθετη πλευρά που ήταν συμβαλλόμενο μέρος στην αρχική διαπραγμάτευση, και θέλησαν να παγιδέψουν τον Πατριάρχη, με την χρησιμοποίηση του δικηγόρου Kalmanson και Torosian. Ο Torosian απέτυχε να λάβει την υπογραφή του Πατριάρχη σε αυτήν την διαπραγμάτευση, παρά την ανάγκη του Πατριάρχη για τα χρήματα, να καλύψει τις δαπάνες Πατριαρχείου και να πληρώσει τους μισθούς, κ.λπ....

ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Η υποστήριξη των ελλήνων κληρικών στο Πατριαρχείο παρέμεινε, παρά αυτό που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Ma'ariv και παρά την κατακραυγή και την αραβική διαμαρτυρία και την καταδίκη μετά από τη δημοσίευση. Τα βασικά μέλη της Συνόδου συνέχισαν να υπερασπίζονται τον Πατριάρχη και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή του στην διαπραγμάτευση. Αύξησαν την υποστήριξή τους στον Πατριάρχη με μια αίτηση που υπογράφηκε από 55 ιερείς, αρχιμανδρίτες και επισκόπους. Διεβίβασαν την αίτηση στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ζητώντας την δράση ή την επέμβαση του ενάντι μερικών κληρικών που υπεκίνησαν άλλους ενάντια στον Πατριάρχη και εξήψαν τον θυμό εναντίον του. Οι ηγέτες των υποκινητών συναντήθηκαν στις 4 Μαΐου 2005 για να οργανώσουν την ανταρσία. Αποφάσισαν να προετοιμάσουν μια αίτηση που περιέχει τις απαιτήσεις τους για την αποκήρυξη και που μποϊκοτάρει τον Πατριάρχη.

Πρώτα, η αίτηση υπεγράφη από τους αντιθέτους. Αργότερα, πλησίασαν τους ιερείς, τους μοναχούς και τους επισκόπους που υποστήριξαν τον Πατριάρχη και τους πίεσαν για να το υπογράψουν. Σκόπιμα ζήτησαν από μέλη της Συνόδου Synod να μην συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Πατριαρχικής Συνόδου στίς 6 Μαΐου 2005. Ο ηγέτης της αντίθετης πλευράς γνώρισε πλήρως και έπεισε ότι εάν συμμετάσχουν τα μέλη της Συνόδου στην συνεδρίαση, δεν θα ψήφιζαν για τις απαιτήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση. Εκτός από αυτό η Σύνοδος επρόκειτο να συνεδριάσει με την πρωτοβουλία σύγκλησης αυτής από τον Πατριάρχη, επομένως, η ημερήσια διάταξη δεν περιελάμβανε ένα αίτημα για το μποϊκοτάρισμα του Πατριάρχη ή την αποκήρυξή του. Επίσης, οι έγγαμοι ιερείς που έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογή του Πατριάρχη δεν συνεκλήθηκαν, ούτε προσεκλήθηκαν για να συγκληθούν σε διάσκεψη με σκοπό την απομάκρυνση του Πατριάρχη. Συνεπώς, καμία απόφαση δεν ελήφθη από αυτούς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία εκείνων των ιερέων ήταν Άραβες και μέρος της Αραβικής Ορθόδοξης κοινότητος, η απουσία τους δεν ήταν παραβλέψιμη. Η Αραβική κοινότητα και το ιερατείο ήταν τα ξύλα που τροφοδοτούν την οργιμένη πυρκαϋιά που αναφλέχθηκε από τους αντιφρονούντας προς τον Πατριάρχη μέσα στο Πατριαρχείο. Στις 6 Μαΐου 2005, ένας μεγάλος αριθμός των μελών της Συνόδου και των μοναχών συμπεριλαμβανομένων πολλών από εκείνους που υπέγραψαν την αίτηση υποστήριξης απαίτησε το μποϊκοτάρισμα και την απόλυση του Πατριάρχη. Αυτό ήταν η αρχή της δηλωμένης και προεξέχουσας στάσεως των ελλήνων κληρικών μέσα στο Πατριαρχείο για να ανατρέψουν τον Πατριάρχη. Ο Ισραηλινός κύκλος, που υποστήριξε ότι έχει αγοράσει σύμφωνα με μια διαπραγμάτευση, δεν ήταν αποθαρρυμένος, και συνέχισε τις επαφές του με τον Πατριάρχη σε μία προσπάθεια να τον εκβιάσει.

Τον κράτησαν ενήμερο πριν από οποιαδήποτε δράση ή βήμα ή συνάντηση που προγραμματίστηκε από τους αντιθέτους και που θα οδηγούσε. Τον ενημέρωσαν εκ των προτέρων για την δεύτερη έκθεση τύπου που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Ma'ariv την "Μεγάλη Παρασκευή" την παραμονή της 29ης Απριλίου 2005. Τον ενημέρωσαν για την συνάντηση στις 9 Μαΐου 2005 και ότι θα οδηγούσε στο σχηματισμό μιας τριμερούς επιτροπής. Ένας αντιπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον επισκέφθηκε και του ζήτησε να απέχει από το να οργανώσει μια τρίτη σύνοδο και να μην απομακρύνει τα μέλη με πρόφαση το πάγωμα της καταστάσεως.

Αφ' ετέρου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον κάλεσε και ζήτησε να μην απομακρύνει τα μέλη της αντιτιθέμενης πλευράς. Ενημερώθηκε για την συνεδρίαση των επισκόπων στην Κωνσταντινούπολη και ότι η αθώωσή του ήταν στα χέρια τους, και ότι είχαν τα έγγραφα για τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με την ίδια ιδιοκτησία και ότι αυτό θα τον βοηθήσει στην αξίωσή του, ότι οι διαπραγματεύσεις χρονολογούνται από τον χρόνο του προκατόχου του. Τον ενημέρωσαν για την συνεδρίαση των αντιφρονούντων, της πρώτης Συνόδου και ότι ήταν ελλιπής, και αυτοί τον ενημέρωσαν για τη δεύτερη συνεδρίαση της Συνόδου των αντιθέτων και ότι δεν συνήγαγε οποιαδήποτε συμπεράσματα, και τον ενημέρωσαν για την τρίτη συνεδρίαση της Συνόδου των αντιφρονούντων και ότι θα καταλήξει σε έναν ενεργούντα Πατριάρχη.

Απέδειξαν σε αυτόν ότι οι πληροφορίες τους ήταν εξακριβωμένες και σωστές και ότι πηγαίνουν, όπως λένε. Αυτό αποδεικνύει την σχέση της ισραηλινής πλευράς και της επιρροής της σε ότι συνέβαινε στους αντιφρονούντες. Συνεπώς, και σε όλα αυτά τα στάδια επαναλάμβαναν την προσφορά τους για την ανάγκη μιας λύσης με τη συμφωνία του στην απαίτησή τους για τη συνεργασία. Το ζήτησαν για να ξεφορτωθεί τους Παλαιστίνιους δικηγόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...