Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Ρητά περί Ορθοδοξίας



H Ορθοδοξία στην πρόταση βάζει τελεία στο κόμμα και στο τέλος θαυμαστικό.


Ο Κύριος, σου μεταμορφώνει το τώρα και σου μετουσιώνει το άυριο που αρνήσε ότι υπάρχει .


Το αύριο θα υπάρχει και χωρίς εσένα και ας μην το δέχεσαι, τουλάχιστον προετοιμάσου να είσαι παρόν.


Η Ορθοδοξία σού μεταμορφώνει
την παρούσα ζωή και σε προετοιμάζει για την μέλλουσα.


Μόνος σου κόβεις μόνο τα σάπια κλαδιά του δέντρου των παθών της ψυχής σου , με την εξομολόγηση ξεριζώνεις τις ρίζες και αγιάζεις το χώμα.


Στο έρωτημα και την κάλυψη του θανάτου και της μελλούσης ζωής οι περισσότερες φιλοσοφίες και δημιουργικές ανθρωποκεντρικές θρησκείες καταλήγουν στον γκρεμό. Η Ορθοδοξία είναι ο δρόμος που σε περνάει στην απέναντι όχθη.


Για την Ορθοδοξία ο Θεός δεν είναι αοριστολογία, γενίκευση ή μια οντολογική μορφή εξανθρωπισμού αλλά είναι μια ομολογία που λέγεται Χριστός και που είναι κοινωνούμενος.


Στην Ορθοδοξία το θαύμα είναι μια φυσιολογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε κτιστό επίπεδο με μη πτωτικούς νόμους. Κάτι που για τον άνθρωπο είναι αδύνατο για το Θεό είναι δυνατό και εκεί γεννιέται το Θαύμα.


Η Ορθοδοξία δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα αλλά Θεϊκος δρόμος. Το δρόμο τον δημιούργησε ο Κύριος την πίσσα την έφτιαξαν οι άνθρωποι. Την εκκλησία σαν ναό την δημιούργησαν οι άνθρωποι αλλά την εκκλησία την γέννησε ο Κύριος στην Πεντηκοστή. Το ράσο το ράβουν οι άνθρωποι την χάρη της ιεροσύνης την έδωσε ο Κύριος. Τα μυστήρια τα τελούν άνθρωποι την μεταμόρφωση τους την κάνει ο Κύριος. Ο ιερέας σαν άνθρωπος κόβει άρτο και κρασί στην θεία λειτουργία, ο Κύριος το μετουσιώνει σε σώμα και αίμα.



Η Ορθοδοξία δεν είναι λογική και φιλοσοφία αλλά βίωμα ελευθερία και σωτηρία.


Η Ορθοδοξία είναι βίωμα μέθεξη θείας χάριτος μεταμόρφωσης και σωτηρίας.


Η Ορθοδοξία απαντά : Στο πόνο και την σταύρωση με χαρά και Ανάσταση, Στο θάνατο με γέλιο και παράδεισο, στην παρούσα ζωή σαν σχολείο και προετοιμασία. Στα πάθη με εξομολόγηση , θεία κοινωνία και ελευθερία. Στο μίσος και στο κακό απαντά με υπέρβαση αγάπη και συγχώρεση. Στο σκοτάδι απαντά με φώς, και στο τέλος απαντά με καινούργια αρχή και αλλαγή. Στην απελπισία δίνει ελπίδα και στην ελπίδα δίνει νόημα και Χριστότητα.


Οι φιλόσοφοι προσπαθούν να εξηγήσουν τον κόσμο,
ο Κύριος ήρθε να τον σώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...