Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Κυριακή Β΄ Ματθαίου. Τα μυστικά της ψυχής


alt


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ρωμ. β' 10-16
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
«Έν ήμερα ότε κρίνει ό Θεός τα κρυπτά των ανθρώπων».
Οι άνθρωποι έχουν μυστικά. Τα κρατούν κρυμμένα μέσα στο βά­θος της "ψυχής τους. Κανένα ξένο μάτι δεν μπορεί να τα δει, καμιά ανθρώπινη σκέψη δεν μπορεί να τα αποκαλύψει. Έδώ ό άνθρωπος κατορθώνει την απόλυτη απόκρυ­ψη και μυστικότητα.Κάποτε όμως το πέπλο αυτό της μυστικότητος θα αποσυρθεί. Και τα μυστικά θα γίνουν πλέον φανερά. Τα κρυπτά θα δημοσι­ευθούν και θα κριθούν. Θα έλθει ημέρα, λέει ό απόστολος Παύλος, «ότε κρίνει ό Θεός τα κρυπτά των ανθρώπων». Γι' αυτό ακριβώς πρέ­πει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη μυστική μας ζωή.
«ΤΑ ΚΡΥΠΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟ­ΤΟΥΣ».
Κατά κανόνα ρίχνουμε το πέ­πλο της μυστικότητος, για να κρύψουμε τα αμαρτωλά και άνομα έργα μας. Ή κρυφή, ή ένοχη ζωή μας είναι συνήθως ή ιστορία της αμαρτωλής ζωής μας. 'Ο ένας αδικεί, χωρίς κανείς να τον παίρνει είδηση. Ό άλλος υπονομεύει τη θέση τού συναδέλφου του, χωρίς κανένας ούτε καν να τον υποψιασθεί. Και ό τρίτος κάνει τη φαυλότητα μέσα στο σκοτάδι χωρίς κανένας να τον δει.
Μάταιος κόπος! Ό,τι κι' άν κάνουμε δεν είναι δυνατόν να κρυ­φθούμε. Ή μυστικότητα, πού πετυ­χαίνουμε, είναι προσωρινή. Γιατί ό,τι δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι, το γνωρίζει πολύ καλά ό Θεός. Εμπρός του είναι όλα «γυμνά και τετραχηλισμένα» (Έβρ. δ' 13). Κανένα σκοτάδι, κανένα κλειδί, καμιά ερημιά δεν μάς ασφαλίζει από τα μάτια τού Θεού. «Σκότος ού σκοτισθήσεται από σού καί νύξ ώς ήμερα φωτισθήσεται» λέει ό Δαβίδ (Ψαλμ. ρλη' 12). Βλέπεις Κύριε, μέσα στο πυκνό σκοτάδι και ή νύχτα ενώπιον σου είναι σαν ημέρα φωτεινή.
Επομένως τίποτε δεν μπορεί να μείνει κρυμμένο. Όλα θα αποκαλυφθούν. Πολλές φορές αποκαλύπτονται έδώ στη γη. Αμαρτήματα και εγκλήματα, πού έγιναν με όλη την τέχνη και όλη τη μυστικότητα, αποκαλύπτονται μέχρι λεπτομερειών. Θα φανερω­θούν όμως και θα αποκαλυφθούν οπωσδήποτε εκείνη την ήμερα. Το Πνεύμα τού Θεού το διακηρύττει: Ό Κύριος «φωτίσει τα κρυπτά του σκότους και φανερώσει τάς βουλάς των καρδιών» (Α' Κορινθ. δ' 5). Και ό απόστολος Παύλος σήμερα συμπληρώνει: «Ο Θεός κρίνει τα κρυπτά των ανθρώπων». Αυτά, πού οι άνθρωποι έκαναν μυστικά, αυτά «τα κρυπτά της αισχύνης» (Β' Κορινθ. δ' 2) θα δημοσιευθούν και θα κριθούν. Και αυτό δεν είναι μια θεωρία. Είναι λόγος Κυρίου Παντοκράτορος.
Είναι δυνατόν όμως να υπάρ­χουν και ΑΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ στην ψυχή μας. Ή μυστικότητα είναι το ιερό πέπλο, πού μάς έδω­σε ό Θεός, για να σκεπάζουμε το άδυτο της ψυχής μας. Και πολλοί το προσέχουν ιδιαίτερα αυτό. Κρατούν μυστικά και κρυμμένα τα έργα της αγάπης και της κα­λοσύνης. Βοηθούν ένα φτωχό και απροστάτευτο ορφανό, ενισχύουν μια πολύτεκνη οικογένεια. Δεν το λένε όμως. Δεν το σαλπίζουν. Γι' αυτό και τα έργα αυτά της αγάπης μένουν συνήθως άγνω­στα στους πολλούς. Γίνονται «έν τω κρύπτω» (Ματθ. στ' 4), όπως παράγγειλε ό Κύριος. Είναι αυτά τα πιο ωραία, τα πιο αγνά μυστικά των ανθρώπων. Έπειτα έρχεται και ή μυστική ζωή της προσευχής. Προσεύχεται ό πιστός, όπως τού υπέδειξε ό Κύριος «εις το ταμιείον του... έν τω κρύπτω» (Ματθ. στ 6). Χωρίς κανείς να τον βλέπει, Χωρίς κανείς να τον ακούει. Ούτε και τα χείλη του πολλές φορές δεν σαλεύουν. Τα μυστικά της προσευχής είναι τα πιο άγια μυστικά των ανθρώπων.
Δεν θα μείνουν βέβαια για πάντα κρυμμένα τα μυστικά αυτά. Και τα άγια μυστικά θα αποκαλυ­φθούν κάποτε, «έν ήμερα ότε κρί­νει ό Θεός τα κρυπτά των ανθρώ­πων». 'Αλλά τα άγια μυστικά θα φανερωθούν, για να βραβευθούν, για να δοξασθούν και να τιμηθούν εκείνοι πού τα κράτησαν στο ιερό άδυτο της ψυχής τους.
Ό Κύριος το βεβαίωσε πολλές φορές και κατηγορηματικά: «Οπατήρ σου ό βλέπων έν τω κρύπτω αποδώσει σοι έν τω φανερω». Και ό Απόστολος στη σημερινή περικοπή δηλώνει, ότι θα δοθεί «δόξα και τιμή και ειρήνη παντί τω έργαξομένω το αγαθόν».
Υπάρχουν ασφαλώς και στη δική μας ψυχή πολλά μυστικά. Ας τα εξετάσουμε με προσοχή. Και άν διαπιστώσουμε, πώς είναι -μερικά ή όλα- «κρυπτά του σκότους και της αισχύνης», ας φροντίσουμε να τα φανερώσουμε στο φώς της μετανοίας και εξομολογήσεως. Πρέπει ό ιερός χώρος της ψυχής να καθαρίσει από ό,τι ακάθαρτο μυστικό υπάρχει. Στα άγια των άγιων της ψυχής μας ας κατοικεί μόνον ό Χριστός.
«ΖΩΗ»Ιούνιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...