Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2011

Η …μπάλα της ΔΙΣ τους πήρε όλους

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην αγαθή προσπάθειά τους να συνετίσουν δύο  μητροπολίτες που κατά καιρούς επικρίνουν τη στάση τους και τις ενέργειές τους, απέστειλαν προς όλους τους μητροπολίτες δισέλιδη επιστολή με ημερομηνία 17 Ιουνίου, με την οποία τους συστήνουν να μην σχολιάζουν υποθέσεις που δεν γνωρίζουν και να μη θίγουν τους Αδελφούς τους με άδικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. 
Η ΔΙΣ στόχευε στους μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιο και Θεσσαλονίκης Άνθιμο, αλλά η «μπάλα» τους πήρε όλους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και ενοχλήσεις από πολλούς ιεράρχες. 
Ηλικιωμένος ιεράρχης που ουδέποτε έχει εμφανισθεί στα ΜΜΕ ή έχει επικρίνει απόφαση της ΔΙΣ είπε στο «ierovima»: «Εξοργίσθηκα όταν έλαβα την επιστολή. Ήταν λάθος η αποστολή της ονομαστικά στους ιεράρχες. Το πιο σωστό θα ήταν να είχε τη μορφή εγκυκλίου».
Στην επιστολή (φωτο), αναφέρονται μεταξύ άλλων: 
«Ασφαλώς και οι πάντες κρινόμαστε, πρωτίστως τα  μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που κάθε φορά έχουν την ευθύνη να διαχειρισθούν κρίσιμα θέματα τα οποία απασχολούν την εκκλησιαστική ζωή μας. Ωστόσο η κρίση, για να είναι δικαία και ασφαλής, απατεί ο κρίνων να γνωρίζει όλες τις ενέργειες και τις λεπτομέρειες των σχολιαζομένων υποθέσεων».
Και σε άλλο σημείο: «Δεν αγνοείτε ότι όλες οι ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν είναι πρόσφορον και λυσιτελές να εξηγούνται δημοσίως για ευνόητους λόγους.Επομένως όσοι Αδελφοί προκαλούνται από τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημερώσεως να σχολιάσουν ή να τοποθετηθούν στα θέματα της επικαιρότητος, ενδεχομένως να μην έχουν επαρκή στοιχεία για τις ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τα αποτελέσματά τους, με συνέπεια οι κρίσεις τους να θίγουν τους Αδελφούς τους με άδικους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς»
Επίσης τονίζεται ότι «καθήκον των Ιεραρχών είναι να διαφυλάττουν την ενότητα του Ιερού Σώματος και της Ιεραρχίας. Αυτή η ενότης τραυματίζεται όταν εκφέρονται επιπολαίως και αστηρίκτως κρίσεις εναντίον Αδελφών. Είναι προφανές ότι μόνο ο αρχέκακος διάβολος επιχαίρει από την ψύχρανση της αγάπης και την προσβολή της ενότητος των Ποιμένων» 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...