Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Αυγούστου 08, 2011

Απαντήσεις σε κοσμικές αντιλήψεις περι Ορθοδοξίας

 


undefined



Θα απαντήσουμε σε κάποιες γνώμες, ερωτήσεις που έχουν οι περισσότεροι αδερφοί μας για την Ορθοδοξία την εκκλησία και τους ιερείς. Μήπως έχεις αναφέρει και εσύ αδερφέ μου κάποιες από αυτές τις απόψεις; εδώ είμαστε λοιπόν με αγάπη να απαντήσουμε . . .
Δεν πιστεύω στους παπάδες για αυτό δεν πάω εκκλησία!
Αυτό αγαπητέ είναι λανθασμένο ο ιερέας είναι λειτουργός της θείας λειτουργίας οπότε δεν πάς στην εκκλησία για το πρόσωπο του ιερέα αλλά για την λειτουργία που έκτελεί έχοντας χειροθεσία αγίου πνεύματος μέσο αποστολικής διαδοχής που έδωσε ο Κύριος. Οπότε κάτι τέτοιο μόνο εγωισμό μπορεί να κρύβει.
Οι παπάδες είναι διεφθαρμένοι γιατί να πάω εκκλησία όλοι ίδιοι ειναι!
Δεν ειναι σωστό αυτό αδερφέ μου διότι κρύβει μηδενισμό και καταστροφολογία. Σαφώς οι ιερείς είναι άνθρωποι και αυτοί αμαρτωλοί και ο καθένας κάνει τον αγώνα του οπότε είναι λογικό και στις τάξεις του κλήρου να υπάρχει διαφθορά και άσχημες καταστάσεις. Μην ξεχνάς όμως το εξής : Αναζήτησες τον καλό ιερέα; η τους κρίνεις όλους απο το καναπέ του σπιτιού σου ; Δεν βλέπεις οτι η αντίληψη σου αυτή έχει καθιερώθεί απο το βομβαρδισμό απο τα ΜΜΕ. Ανέφεραν ποτέ για τους ιερείς, μοναχούς αλλά και επισκόπους που κάνουν απίστευτο έργο για τον λαό και τον πλησίον; όχι βέβαια διότι δεν συμφέρει την νέα τάξη η αλήθεια αλλά ο σκοταδισμός. Με την ίδια λογική αν τα παίρνουν κάποιοι γιατροί να μην ξαναπάμε στο νοσοκομείο ή να βάλουμε όλους στο ίδιο καζάνι κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνουμε δεν ειναι σωστό. Και μην ξεχνάμε το εξής κανένας ιερέας δν ζητάει χρήματα και αν ζητάει είναι λάθος και μπορούμε να το αναφέρουμε, εμείς δίνουμε .
Δεν χρειάζεται εκκλησία και μυστήρια αφού πιστεύω
στο Χριστό όλα είναι εντάξει η εκκλησία είναι για τις γιαγιάδες.
Αφου λοιπόν πιστεύεις στο Χριστό όπως λές τότε θα πιστεύεις και αυτά που λέει ο ίδιος αλλά και οι απόστολοι και τέλος στα ιερά ευαγγέλια. Ο καθαρισμός της ψυχής έρχεται διαμέσου των αχράντων και επουρανίων μυστηρίων φυσικά μετά απο κατάλληλη πνευματική προετοιμασία μέσα απο την θεία λειτουργία. Η εκκλησία ειναι το νοσοκομείο της ψυχής μας και ο καθαρισμός απο αυτής απο πάσας μολυσμού αμαρτιών που την διαλύουν.
Δεν γίνεται να είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχοντα λάβει το ιερό βάφτισμα να πιστεύουμε στο Κύριο αλλά να μην συμμετέχουμε στα μυστήρια διοτι αυτά είναι που αγιάζουν και καθαρίζουν τον άνθρωπο.
Ίδρυση του Μυστηρίου: Ό Χριστός την Μ. Πέμπτη το βράδυ κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, έλαβε έναν άρτο και ένα ποτήρι κρασί και αφού τα ευλόγησε έδωσε στους Μαθητές Του και είπε: Λάβετε, φάγετε και πίετε όλοι σας. Όχι μερικοί. Αυτά που σας δίνω έγιναν τώρα αυτή την στιγμή, ο μεν άρτος Σάρκα μου, ο δε οίνος αίμα δικό μου.Ο Απ. Παύλος αναφέρει (Α΄ Κορ. 11, 23-26) ότι αυτός που καθιέρωσε και παρέδωσε το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας είναι ο ίδιος ο Κύριος τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. Ο Χριστός θέλησε να κοινωνούν οι πιστοί το Σώμα και το Αίμα Του για να θυμούνται τη σταυρική Του θυσία και το λυτρωτικό Του θάνατο. Και αυτό να γίνεται συνεχώς μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.
Γιατί να εξομολογηθώ είμαι μια χαρά και στην τελική που να πάω να εξομολογηθώ σε παπά ; μα πως είναι δυνατόν; στην τελική πάω στις εικόνες και τα λέω.
Καταρχήν αδερφέ μου, πρωτίστως οι εικόνες δεν μιλούν αλλά και ο Κύριος που πιστεύεις μας έδειξε άλλο δρόμο. Μην ξεχνάμε όλοι έχουμε μολυσμένες καρδιές απο πάθη και αμαρτίες που έχουμε διαπράξει στην ζωή μας. Είτε μικρά είτε μεγάλα αμαρτήματα οπότε χρειαζόμαστε θεραπεία και καθοδήγησης για να καθαρίσουμε μέσα μας. Η εξομολόγηση είναι και όρος για να λάβουμε θεία κοινωνία διότι δεν κάνει να κοινωνούμε ενεξομολόγητοι χωρις να έχουμε λάβει ευχή απο τον πνευματικό μας πατέρα.
Ο Κύριος θέσπισε το μυστήριο της εξομολόγησης λέγοντας στους μαθητές του “Όποιου συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα του συγχωρηθούν και όποιου θα τις κρατήσετε ασυγχώρητες ,θα μείνουν ασυγχώρητες” (Ιωαν 20,23). Οι ιερείς λοιπόν μέσα απο το πετραχήλι και της ευχής της συγχωρήσεως για “σβήνουν” τις αμαρτίες μας για τις οποίες δεν θα κριθούμε στην τελική κρίση. Ο Κύριος θα μπορούσε να βάλει αγγέλους αλλά οι άγγελοι δεν θα μπορούσαν να μας καθοδηγήσουν πνευματικά διότι ειναι αναμάρτητα όντα ενώ οι ιερείς σαν άνθρωποι και αυτοί αμαρτωλοί μπορούν να μα καθοδηγήσουν μέσα απο νουθεσίες κανόνες του Κυριου και των πατέρων. Υπάρχουν πολλά πάθη και αμαρτίες μέσα στην καρδιά μας αλλά ο σκοτισμός της ψυχής μας και το κοσμικό φρόνημα δεν μας επιτρέπουν να τις διακρίνουμε. Σε αυτό βοηθά η ανάγνωση του Ευαγγελίου και των πατέρων ώστε να δούμε τελικά πόσα πάθη μας κατατρώγουν μέσα μας και χειραγωγούν την ζωή και την ψυχή μας σε λανθασμένα μονοπάτια.
Νηστεία και εγκράτεια ; ! Αυτά είναι σκοταδιστικά και συντηρητικά αδύνατον !
Πιστεύω στο Κύριο και αυτό αρκεί.
Όπως είπαμε δεν αρκεί το “απλά πιστεύω” διότι πίστη είναι συμμετοχή και όχι ένας απλός σκεπτικισμός η φαντασία. Ο Κύριος νήστεψε 40 μέρες στην έρημο για να μας δείξει τον δρόμο και η εγκράτεια αναφέρεται και στα ευαγγέλια αφού φυσικά τα πιστεύουμε. Ας το δούμε αρχικά λογικά η νηστεία και η εγκράτεια είναι απο τις μεγαλύτερες μάχες του ανθρώπου είναι και τα δύο πάθη τα ποιο ισχυρά που ιδιαίτερα το θέμα των σαρκικών χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις για να εγκλωβίσει τον άνθρωπο. Οπότε αν δεν μπορούμε να δώσουμε την μάχη σε αυτά τα εξωτερικά όπως φαίνονται πάθη πως θα πάμε μέσα στην καρδιά μας και σε πάθη ποιο ισχυρά όπως θυμό, κακία, εγωισμό, υπερηφάνεια κλπ. Είναι το στάδιο εκπαίδευσης της πνευματικής μας πειθαρχίας μέσα απο αυτούς τους κανόνες. Πως είναι δυνατόν να σηκώσουμε ένα βάρος 100 κιλών όταν δεν μπορούμε να σηκώσουμε ένα ποτήρι νερό. Οι πνευματικοί νόμοι δεν αλλάζουν μέχρι την νέα και τελευταία έλευσης του Κυριού για την τελική κρίσης ακόμα και στο 3000 μ.χ να φτάσουμε οι πνευματικοί νόμοι για το καθαρισμό των ψυχών μας παραμένει αναλλοίωτος. Αυτές οι πνευματικές νουθεσίες έβγαλαν Αγίους μήν το ξεχνάμε. Για ελπιδοφόρο κλείσιμο να πούμε το εξής : “Τίποτα αδερφέ μου δεν είναι αδύνατον όταν έχεις τον Κύριο μαζί σου”.
Δεν έχω σκοτώσει άνθρωπο οπότε είμαι μια χαρά !.

Μήπως σκοτώνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα και δεν το ξέρεις ;
Μην ξεχνάμε ότι η καρδιάς μας έχει εκατοντάδες πάθη που πολλά απο αυτά δεν τα γνωρίζουμε κιόλας. Η Ορθοδοξία και ο Κύριος μας έδειξαν τον δρόμο τον αληθινό για να καθαρίσουμε την ψυχή και την καρδιά μας. Εξομολόγηση και μετάνοια είναι η απόδειξη και η ένδειξη μας για την ειλικρινή και υγειή μεταμέλια των αμαρτιών μας. Έχουμε σκοτώσει την παιδική μας ψυχούλα μέσα μας και αυτό ειναι πολύ οδυνηρό και άσχημο και αυτό καλούμαστε να διορθώσουμε και να το καθαρίσουμε μέσο των μυστηρίων. Δεν είμαστε μια χαρά με αμαρτωλή καρδιά γεμάτοι πάθη , φαντασίες λογισμούς και κινήσεις παθών που μας εκτροχιάζουν από τον καθαρισμό μας και την φώτιση μας με την βοήθεια του Κυρίου.
Ωραία δεν σκότωσες άνθρωπο αλλά για παράδειγμα φωλιάζει ο θυμός , εγωισμός και η κακία μέσα σου με αποτέλεσμα να σκοτώνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα.
Ορθοδοξία; Γιατί όχι Προτεστανισμός καθολικισμός κλπ.
Όλοι το ίδιο είναι απλά δρόμοι εξάλλου στον Χριστό πιστεύουν.
Ορθοδοξία, η μόνη αλήθεια!και ιδού το γιατί . . . .
Απλά σε ένα Χριστό που έχουν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους . Πολλοί θεωρούν πως η Ορθοδοξία είναι μία από τις πολλές «εκκλησίες». Μία «άποψη», δηλαδή, του χριστιανισμού, ή άλλοι θεωρούν την Ορθοδοξία ως μία θρησκεία. Και οι δύο απόψεις είναι παντελώς λανθασμένες. Ορθοδοξία στην κυριολεξία σημαίνει ορθή δόξα, ορθή πίστη. Δεν είναι μία εκ των «εκκλησιών» διότι είναι η ΜΟΝΗ αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Αυτό δεν είναι φυσικά αλαζονεία αλλά η ΑΛΗΘΕΙΑ. Αφού ο Κύριος ίδρυσε μόνον μία Εκκλησία πώς μιλούμε εμείς για πολλές; Επίσης, η Ορθοδοξία δεν μπορεί να ονομαστεί θρησκεία διότι η θρησκεία είναι δεισιδαιμονία· προσπαθεί να καλύψει (η κάθε θρησκεία) τις ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου. Αντίθετα η Ορθοδοξία θεραπεύει τον πάσχοντα ψυχικά άνθρωπο (εννοείται κάθε άνθρωπο) και τον καθιστά άγιο, αυτό είναι η απτή και περίτρανη απόδειξη της αλήθειας Της. Ορθοδοξία. Η Θρησκεία είναι μια χειραγώγηση του ανθρώπου που ξεκινάει απο κάτω (γη) προς τα πάνω (Θεό) ώστε να τον πλησιάσουμε. Η Ορθοδοξία είναι κάτι από πάνω προς τα κάτω Ανάσταση Κυρίου αδέρφια!. Μην ξεχνάμε η Ορθοδοξία έβγαλε Αγίους που Άγιοι ήσαν πρώτα στις συνειδήσεις των ανθρώπων και μετά ανακηρύχτηκαν Άγιοι. Δεν γίνονται Άγιοι με βιογραφικό όπως στο καθολικισμό.  (συμπληρώσεις στην τελευταία παράγραφο σε κείμενο από http://www.impantokratoros.gr/)

Σπύρος Σκουτής
ΠΗΓΗ.LOCKHEART WORLD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...