Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2012

Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, Σήμερα είναι η ώρα της Εκκλησίας!



Καστορίας προς κληρικούς : "Βρείτε διακριτικά τους ανθρώπους που υποφέρουν"

Εγκύκλιος υπ' αριθμ. 294
Προς τους Αιδεσιμωτάτους Πρεσβυτέρους
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Αγαπητοί μου πατέρες,
Όπως κάλλιστα γνωρίζετε,
η πατρίδα μας, ο τόπος μας, διέρχεται μία αληθινή τραγωδία. Η πνευματική κατ’ αρχήν κρίση, που έπληξε όλους μας εδώ και αρκετά χρόνια, και που οδήγησε στην εκκοσμίκευση (απεμπόληση των θείων αληθειών και πολλά άλλα), έγινε εν συνεχεία οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν τη δυνατό-τητα να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
Καί, ενώ ο λαός μας, σε άλλες περιστάσεις και σε αγώνες της πατρίδος μας, έδειξε τον ηρωισμό του και την ανδρεία του και δεν ταπει-νώθηκε, τώρα βρίσκεται ταπεινωμένος και προδομένος από όλους τους δήθεν φίλους μας.
Η Εκκλησία μας, όπως πάντοτε, έτσι και τώρα τις δύσκολες αυτές ώρες, κάνει και πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Αν πάντοτε ήταν η ώρα της, ιδιαιτέρως όμως:

 Σήμερα είναι η ώρα της Εκκλησίας!
Γι’ αυτό, όπως και γραπτά και προφορικά σας έχω πει, έτσι και με την παρούσα επιστολή μου, σας καλώ σε έναν πνευματικό συναγερμό, με μοναδικό σκοπό τη βοήθεια του συνανθρώπου μας.
Α) Συναγερμός προσευχής. Αγκαλιάστε τους ανθρώπους με την προσευχή σας. Τελείτε ανελλιπώς τη Θεία Λειτουργία. Τελέσετε μικρές Αγρυπνίες, Παρακλήσεις, το Μυστήριο του Ευχελαίου, προσευχηθείτε, αγκαλιάστε τον κάθε άνθρωπο με την προσευχή σας.
Προσευχηθείτε «εν αυχένος και γονάτων κλίσεσιν» «υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων», για να απο-σπάσουμε το έλεος και τους οικτιρμούς του Θεού, σύμφωνα με το λόγο του Προφήτου «ταχύ προκαταλαβέτωσαν ημάς οι οικτιρμοί σου, Κύριε».
Β) Συμπαρασταθείτε στους ανθρώπους με όλα τα μέσα που διαθέτετε, κάνοντας την Ενορία σας εργοτάξιο καλών έργων. Η βοήθειά σας ας είναι όχι μόνο πνευματική, αλλά και υλική. Το Ενοριακό Φιλό-πτωχο Ταμείο πρέπει να διατεθεί στην ανακούφιση των αναξιοπαθού-ντων αδελφών μας. 
Εάν δεν έχετε τις δυνατότητες, απευθυνθείτε εγγράφως στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως σας έχω γράψει πολλές φορές μέχρι σήμερα, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμό-τητες αυτές. 
Γ) Να βρούμε αυτούς που υποφέρουν. Καί αυτό είναι το δύσκολο, γιατί η αξιοπρέπειά τους δεν τους δίνει το δικαίωμα να εξωτερικεύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Σ’ αυτό θα βοηθήσετε εσείς με τον δικό σας τρόπο.
Ως αληθινοί, γνήσιοι και διακριτικοί πατέρες, με πνεύμα αγάπης, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, θα σταθείτε κοντά τους, παρέχοντας την πιο δυνατή βοήθειά σας και μάλιστα με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Δ) Συμπαρασταθείτε, όσο είναι δυνατόν, στους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές ή σωματικές ασθένειες.Όταν υπάρχει η οικο-νομική δυσχέρεια και, συγχρόνως, μία σωματική ασθένεια, τότε τα πραγ-ματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Γι’ αυτό και οφείλουμε να δώσουμε εξετάσεις και στον τομέα αυτό. Σας παρακαλώ θερμά για την εκ μέρους σας πρόθυμη ανταπόκριση.
Ε) Συμπαράσταση στις οικογένειες που πενθούν. Εδώ και χρο-νια, τις μεγάλες εορτές δείχνουμε την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που πενθούν και που προσφιλή τους πρόσωπα έφυγαν για τη Βασιλεία των Ουρανών.
Δεν σας είναι καθόλου δύσκολο να τους προσφέρετε λίγα γλυκά μαζί με μία επιστολή, την οποία θα πάρετε από την Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να απαλύνετε τον πόνο τους και να τους εκφράσετε, έτσι, την αγάπη σας, τη συμπάθειά σας και την υποστήριξή σας.
Αγαπητοί μου πατέρες, καταθέτω πάντα τα ανωτέρω στην αγα-πώσα καρδία σας και σας παρακαλώ θερμά να συμβάλλετε στην πραγματοποίησή τους με όλες σας τις δυνάμεις.
Σας ασπάζομαι εν Κυρίω και σας εύχομαι
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...