Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ


1

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στην κορύφωση της ευλογημένης αυτής περιόδου με τον λαμπρό εορτασμό της Γεννήσεως του Χριστού, ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Θεό για την απέραντη χάρη Του και το εξαίσιο δώρο Του, το δώρο της Σαρκώσεώς Του. Είναι εορτή χαράς και φωτός. Είναι πανηγυρισμός για την ημέρα και την στιγμή κατά την οποία ο Θεός έλαβε ανθρώπινη υπόσταση λόγω της μεγάλης αγάπης Του για μας. Διά της υπό της Παρθένου Μαρίας συλλήψεως και γεννήσεώς Του ο Κύριός μας εισήλθε στην ανθρώπινη κατάσταση. Έλαβε το σώμα και το αίμα το οποίο δημιούργησε. Έγινε άνθρωπος για να μας χαρίση την δύναμη επί του κακού και επί του θανάτου και το δώρο της απόλυτης ελευθερίας από την αμαρτία.

Την ημέρα αυτή εορτάζουμε το δώρο του Θεού σε μας και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και το σύμπαν. Αυτό το δώρο το είχε προφητεύσει ο Προφήτης Ησαίας όταν είπε: Ότι παιδίον εγεννήθη ημίν, υιός και εδόθη ημίν ...(Ησαίας 9:6). Διά του δώρου Του, μας χαρίζει ελπίδα. Στο σκοτάδι, το λαμπερό φως της υποσχέσεώς Του φωτίζει την οδό προς τον Θεό μέσω του Χριστού. Στον αγώνα μας εναντίον της αμαρτίας και των πολλών προκλήσεων της ζωής, μας φανερώνει πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνία μαζί Του και μας διαβεβαιώνει ότι θα έχουμε την δύναμη να ολοκληρώσουμε την πορεία της πίστεώς μας.Στο γεγονός της Σαρκώσεως του Χριστού αποκαλύπτεται η οδός προς την αληθινή και αιώνια ζωή και γινόμεθα μάρτυρες της δυνάμεως του Θεού να λυτρώνη αυτό που Εκείνος δημιούργησε και αγαπά.

Εορτάζουμε αυτή την Εορτή και το θαυμάσιο αυτό δώρο σε μια εποχή όπου πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο χρειάζονται συμπόνοια και ελπίδα. Έχουμε παρατηρήσει μαζικές καταστροφές και απώλειες λόγω προσφάτων φυσικών φαινομένων. Γίναμε μάρτυρες της τραγωδίας της βίας τόσο εντός των κοινοτήτων μας όσο και σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε τους αγώνες των αδελφών μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σε άλλες χώρες όπου οι οικονομικές προκλήσεις έχουν δυσχεράνει την ζωή πολλών.Συνειδητοποιούμε τις δοκιμασίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας εξ αιτίας σοβαρών περιορισμών στην άσκηση της αληθινής θρησκευτικής ελευθερίας. Συνειδητοποιούμε γύρω μας τις συνέπειες της απαξιώσεως της ανθρώπινης αξιοπρεπείας και της εκμεταλλεύσεως της ζωής των ανθρώπων.

Μέσα σ’ αυτές ακριβώς τις κακουχίες της ανθρωπότητος και των παραπάνω προκλήσεων μεταφέρουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων: Ότι παιδίον εγεννήθη ημίν, υιός και εδόθη ημίν! Μοιραζόμεθα ένα Ευαγγέλιο ελπίδος και επαγγελιών. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος και αυτό το μοναδικό δώρο προς εμάς έχει καταστεί η πνευματική βάση της προσφοράς μας σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Ως μάρτυρες του μεγίστου των δώρων, με αισθήματα ευγνωμοσύνης προς Εκείνον αλλά και με ευσπλαγχνία για τους αδελφούς μας, κάνουμε την προσφορά μας σ’εκείνους που έχασαν τα πάντα, που είναι απελπισμένοι, που υποφέρουν κάτω από ανεξέλεγκτες ή ανεπίδεκτες αλλαγής συνθήκες και που έχουν πέσει θύματα κακοποιήσεως. Αυτοί έχουν ανάγκη να συνειδητοποιήσουν ότι ο Θεός τους εχάρισε τον Εαυτόν Του, ότι η χάρη Του αποκαλύπτεται διά του γεννηθέντος Χριστού ώστε να μπορούν να έχουν ελπίδα και αληθινή ζωή.

Στην αγία και ευλογημένη Εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, είθε η καρδιά μας να είναι γεμάτη με χαρά καθώς λαμβάνουμε και χαιρόμαστε το δώρο του Θεού και το δώρο της ελπίδος και της ζωής. Είθε, επίσης, να ανανεώσουμε την δέσμευσή μας να μοιραζόμεθα αυτό το δώρο με όλους. Ας δώσουμε από το περίσσευμά μας έτσι ώστε συνάνθρωποί μας να βρούν φροντίδα και θεραπεία. Ας ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας και σ’ όλο τον κόσμο, έτσι ώστε η μαρτυρία της χάριτος του Θεού να φωτίζη παντού. Εύχομαι ο καλός και ελεήμων Θεός μας να ευλογή εσάς και τις οικογένειές σας καθώς συγκεντρώνεσθε με αδελφοσύνη και προσευχή αυτή την ωραία και αγία ημέρα. Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.



Μετά πατρικής εν Χριστώ αγάπης,


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...