Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2011

Η φιλαυτία είναι η συμπύκνωση όλων των παθών - π. Γεωργίου Καψάνη

 

Light of Valinor on Western Sea.jpg
ΕΡ.: Πατέρα Γεώργιε, μιλήστε μας για τον εγωισμό ως εμπόδιο κατάκτησης του Παραδείσου για το μοναχό και το λαϊκό.
ΑΠ.: Ο Κύριος στο Ιερό Ευαγγέλιο, οι Άγιοι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι όλα τα δεινά στον άνθρωπο προέρχονται από τη φιλαυτία, που στη συνήθη γλώσσα της καθημερινότητος ονομάζουμε εγωισμό.
Εγωισμός δεν είναι μόνο η προφανής εγωκεντρική συμπεριφορά, αλλά κυρίως αυτό που στη γλώσσα της Εκκλησίας ονομάζουμε φιλαυτία. Οι Άγιοι Πατέρες, ιδίως οι λεγόμενοι νηπτικοί, στα ασκητικά τους συγγράμματα περιγράφουν τις εκδηλώσεις της φιλαυτίας και τους τρόπους για να την καταπολεμήσουμε. Η φιλαυτία είναι η συμπύκνωση όλων των παθών.
Κάθε πάθος είναι μία εκδήλωση της φιλαυτίας. Οι αμαρτίες μας είναι εκδηλώσεις της φιλαυτίας μας. Η φιλαρχία, η φιλαργυρία και η φιληδονία είναι, κατά τους Πατέρας, οι μεγάλες θυγατέρες της φιλαυτίας, από τις οποίες γεννώνται όλα τα άλλα πάθη. Οι εντολές του Χριστού είναι τα φάρμακα, με τα οποία θεραπεύεται η φιλαυτία και οι επί μέρους εκδηλώσεις της. Καθρεπτίζοντας τον εαυτό μας στις εντολές του Χριστού βλέπουμε τη φιλαυτία μας.
Εφαρμόζοντας μία εντολή του Χριστού νικούμε μία αμαρτία και ελευθερωνόμαστε από ένα πάθος.
Όσο η καρδιά μας δεν έχει ελευθερωθεί από τη φιλαυτία, η Χάρις του Θεού δεν μπορεί να κατοικήσει μέσα της, να διώξει το σκοτάδι και να αναδείξει το κάλλος της θεοπλάστου ψυχής μας, να μας κάνει υιούς Θεού και κληρονόμους της Βασιλείας Του. Ο αγώνας κατά της φιλαυτίας είναι καθήκον όλων των Χριστιανών, κληρικών, μοναχών και λαϊκών. Επειδή η μετοχή στη Βασιλεία του Θεού είναι κλήση για όλους τους Χριστιανούς.
Εύχομαι με τη Χάρη του Χριστού να κάνουμε άπαντες αυτόν τον αγώνα κατά της φιλαυτίας, ώστε να γίνουμε συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού εν Χριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...