Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2011

Η Περιτομή του Κυρίου π. Χρήστος Πιτυρίνης

Σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί μου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει, την Περιτομή του Κυρίου και την μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, του Ουρανοφάντορος. Από πλευράς κοσμικής είναι και η πρώτη ημέρα τους έτους (διότι από εκκλησιαστικής πλευράς αρχή του έτους είναι η 1η Σεπτεμβρίου. Για τον Θεό όμως, Χριστιανοί μου, και για τους ανθρώπους του Θεού δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος είναι μια έννοια συμβατική. «Χίλια χρόνια ὡς ήμέρα μία ἐνώπιόν Σου Κύριε», λέει ο Δαβίδ. Πάντοτε, αδελφοί, χρειάζεται,Ιδιατέρως όμως, σε παρόμοιες χρονικές περιόδους, ό­πως ή λεγομένη πρωτοχρονιά, να συλλογι­ζόμαστε τον χρόνο και το υπόλοιπο της ζωής μας, προσευχόμενοι πάντοτε με την αίτηση της Εκκλησίας: «Τον ὑπόλοιπον χρόνον τῆς ζωῆς ἡμῶν ἐν εἰρήνη, καί μετανοία ἐκτελέσαι...» καί «χριστιανικά τα τέλη τῆς ζωῆς ἡμῶν, ἀνώδυ­να, ἀνεπαίσχυντα, εἰρηνικά καί καλήν ἀπολο­γίαν..». Συγχρόνως,όμως, είναι μία πολύτιμη ευκαιρία, πιστά και αφοσιωμένα παιδιά του Θεού, που ήλθατε σήμερα να πάρετε την ευλογία και τον αγιασμό του, να σας πω για μερικά πράγματα γύρω από την σωστή, ορ­θόδοξη στάση της Εκκλησίας μας:

1. Όταν γίνεται ένα μυστήριο, πολύ σάς παρακαλώ, παρακολουθήτε με κατάνυξη, προσεύχεσθε την ώρα εκείνη. Μή συζητάτε μέσα στην Εκκλησία. Είναι μεγάλη ανευλάβεια και ασέβεια.Και αν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να μι­λήσετε, να βγαίνετε έξω από το Ναό χωρίς να κά­νετε θόρυβο. Διότι την ώρα εκείνη ή αόρατη Θεία Χάρις της Αγίας Τριάδος κατέρχεται και τε­λεί το μυστήριο.
2. Όταν γίνεται το Ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος, να δίνεται όνομα χριστιανικό, όχι ονόματα ξένα, όπως Γαρυφαλιά ή παράξε­να, όπως Σουλτάνα κ.λ.π. Ο ανάδοχος ή η ανάδοχος έχoυν υποχρέωση πνευματική και οι ίδιοι να εκκλησιάζονται και να εξομολογούν­ται και να κοινωνούν τα άχραντα Μυστήρια και το βαπτισμένο να οδηγούν ορθόδοξα,χριστιανικά. Ο ανάδοχος είναι πνευματικός πα­τέρας και ή ανάδοχος πνευματική μητέρα.
3.Όταν γίνεται το Ιερό μυστήριο του Γάμου, προσεύχεσθε να κυβερνηθή το αν­δρόγυνο από τον Χριστό. Και φροντίστε το πρώτο δώρο να είναι το εικονοστάσι με βυ­ζαντινές εικόνες και το λαδοκόντηλο. Όταν λέει ο Απόστολος «ἡ γυνή ἵνα φοβῆται τον άνδρα» εννοεί «να σέβεται». Είναι κακή συ­νήθεια, να πατάει ή νύφη το πόδι του γαμ­πρού την ώρα αυτή.
4. Πολύ καλή ή συνήθεια, να προσκαλήτε τον ιερέα στο σπίτι σας κάθε 1η ημέρα του Μήνα για να τελέση αγιασμό η ευχέλαιο. Αγιάζεται και φωτίζεται όλο το σπίτι.
5. Πολύ καλή ή συνήθεια, να ζυμώνετε πρόσφορο, καθαρό, σπιτικό, και να γράφετε τα ονόματα των ζώντων και τα ονόματα των κεκοιμημένων για να μνημονεύονται στη Θεία Λειτουργία.
6. Πολύ καλή ή συνήθεια, να κάνετε Θεία Λειτουργία η να μεταλαμβάνετε στην εορτή του Αγίου σας, παίρνοντας την ευλο­γία του.
7. Καλή ή συνήθεια να μένετε αγρυ­πνώντας στο σπίτι του νεκρού, αλλά όχι για να κουβεντιάζετε πράγματα κοσμικά και ανώφελα.Αλλά να διαβάζετε μεγαλοφώνως το Ψαλτή­ρι, όπως κάνουν σε μερικές περιοχές της πατρίδος μας. Οι ψυχές αναπαύονται με πολ­λή προσευχή, με πολλή ελεημοσύνη, με την Θεία Λειτουργία, με τα τρισάγια και τα μνη­μόσυνα.
8. Τίς Κυριακές μην εργάζεσθε. Η Κυ­ριακή είναι ένα μικρό Πάσχα. Εκκλησιασθή­τε. Λειτουργηθήτε. Τα χρήματα της Κυριακής δεν είναι ευλογημένα. Επισκεφθήτε ασθενείς και ορφανά, γεροντάκια, πονεμέ­νους αδελφούς.
9. Η ενορία για σας είναι ή μεγάλη πνευματική οικογένεια, ένα πνευματικό σώ­μα. Με καρδιά τον Ιερό Ναό.Παρακολουθήτε την ζωή της ενορίας, της προσευχής, της αγάπης. Όσο μπορείτε παρακολουθήτε τον Εσπερινό, τον Όρθρο, τα Απόδειπνα, τίς Πα­ρακλήσεις της Παναγίας μας. Η ενορία είναι ο ίδιος ο εαυτός σας, ο εσωτερικός εαυτός σας.
10. Είναι αμαρτία να αφίνετε ένα ετοιμο­θάνατο χωρίς θεία Κοινωνία. Μή σκέπτεσθε ότι θα φοβηθή. Πήτε του νά κοινωνήσης για να πάρης Θεία Χάρι. Ίσως και να γίνης καλά. Πολλοί θεραπεύθηκαν. Η Θεία Κοινωνία είναι «φάρμακο ψυχής και σώματος». Αλλά να ειδοποιήσετε τον Ιερέα νωρίς, πρίν ο ασθενής βαρύνη και δεν έχει πια τις αι­σθήσεις του. Δεν επιτρέπεται να κοινωνήση ένας, που δεν έχει τίς αισθήσεις του.
11. Καλή ή συνήθεια στο σπίτι να υπάρ­χουν όλες οι εικόνες των Αγίων, που φέρουν τα ονόματα τα μέλη της οικογένειας.Οι ορθόδοξες εικόνες είναι οι βυ­ζαντινές εικόνες.
12. Κακή ή συνήθεια, που έχoυν μερικοί αδελφοί μας, να μήν εκκλησιάζονται όταν «μεταστῆ», δηλαδή φύγη από την παρούσα ζωή ένα συγγενικό τους πρόσωπο και πενθούν. Παγί­δα του διαβόλου μεγάλη για να τούς κρατάη αλει­τούργητους.
13. Στην εκκλησία αποφεύγετε να κοιτά­τε περίεργα δεξιά και αριστερά.Συγκεντρώ­νετε τον εαυτό σας στους κατανυκτικούς ύμνους και στην προσευχή:Κύριε Ίησου Χρι­στέ έλέησόν με τόν άμαρτωλόν. .
14. Ποτέ να μή μεταλαμβάνετε, αδελφοί μου, το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου ακάθαρτοι, χωρίς Θεία Εξομολόγηση. Ακόμη διώξτε την κακή συνήθεια της βιασύνης,ό­ταν τις άγιες ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων θα κοινωνήσετε.
15. Κρατάτε τις ευλογημένες νηστείες: Τετάρτη Παρασκευή, Μεγάλης Σαρακοστής, Σαρακοστής των Χριστουγέννων, της Πανα­γίας μας, των Αγίων Αποστόλων και όλες τις άλλες καθορισμένες ημέρες. Και αυτές μόνο όταν το επιτρέπει η υγεία σας. Κρατάτε την ευλογημένη συζυγική εγκράτεια, όπως ορίζει ένας καλός πνευματικός σας οδηγός.
16. Κακή συνήθεια να παίζετε χαρτοπαί­γνια και τυχερά παιχνίδια, χάνοντας τον πο­λύτιμο χρόνο σας και καταστρέφοντας την υγεία σας, την ψυχή σας, ίσως και ολόκληρη την οικογένειά σας.
17. Αμαρτωλή συνήθεια να βλέπετε το φλιτζάνι και τα κατάλοιπα του καφέ και να ακολουθήτε άλλες τέτοιες ανόητες προλήψεις, που κατα­σκαυάζει ο κόσμος με τη συνεργεία και βοήθεια του διαβό­λου.
18. Μεγάλη αμαρτία ή καταφυγή στα μά­για ή στα μέντιουμ, τα εργαστήρια αυτά του σατανά.
19. Μή πιστεύετε στα όνειρα. Τα όνειρα ή «αἱ καθ’ ὕπνους φαντασίαι» που προέρχονται είτε από τον εαυτό μας, είτε από τον διά­βολο, είτε από τον Θεό.Συμβουλεύεσθε τον πνευματικό σας πατέρα και οδηγό.
20. Τα καρναβάλια είναι κατάλοιπα ειδω­λολατρικών εορτών και σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί εμείς δεν έχουμε καμμία απoλύτως σχέση με αυτά, ούτε με μεταμφιέσεις και παραλλαγές του προσώπου και των ρούχων μας.
Ας προσπαθήσουμε, αγαπητοί μου, να βάλουμε και εμείς αρχή πνευματικής ζωής με την αρχή τού Νέου κοσμικού έτους. Με την βοήθεια τού Χριστού μας, του οποίου εορ­τάζουμε την Περιτομή ας πε­ρικόψουμε τίς κακές συνήθειες, τά πάθη και τίς αμαρτίες και ας επαυξήσουμε μέσα μας την αρετή. Καί όπως ουρανοβάμων υπήρξε ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ουρανοβάμων να γίνη καί ή δική μας ζωή. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...