Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΩΔΩΝΗΣ Του Παναγιώτη Τελεβάντου





Το Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr καταγράφει τις διευκρινήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κονγκ για την ορθόδοξη παρουσία στην Κίνα και δίνει μια άλλη διάσταση - άγνωστη στους πολλούς - στο θέμα που προέκυψε με αφορμή την εμφάνιση του Σεβ. Δωδώνης στο Πεκίνο χωρίς ράσα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο Χονγκ Κονγκ για την ευαισθησία του να εκδώσει Ανακοίνωση για να διευκρινίσει το θέμα.

Βαθύτατη θλίψη μας δημιούργησε η αναφορά του στις εθνοφυλετικές ενέργειες της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Κίνα, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην αχανή αυτή χώρα, που σε λίγα χρόνια θα καταστεί ένας απέραντος αγρός για την ιεραποστολή.

Εκφράζουμε παράλληλα τη χαρά μας επειδή - όπως μας διαβεβαιώνει ο Σεβασμιότατος Χονγκ Κονγκ - η Ιερά Μητρόπολη την οποία πηδαλιουχεί, διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση της Κίνας και έτσι μπορεί χωρίς δυσκολία να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των ορθόδοξων διπλωματικών αποστολών.

Να συμπληρώσουμε επίσης ότι ο Σεβασμιότατος Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος τυγχάνει κατά σάρκαν αδελφός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου και ότι οι δύο αυτοί αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου είναι παραδοσιακοί ιεράρχες, οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ αξιόλογη ιεραποστολική προσπάθεια, υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες και με ελάχιστα έως ανύπαρκτα οικονομικά μέσα, σε περισσότερες από 20 χώρες στις οποίες επεκτείνεται η δικαιοδοσία τους.

Ας μη μείνουμε, λοιπόν, στο σκάνδαλο από την απρέπεια του Σεβ. Δωδώνης. 

Ας επικεντρώσουμε τα μάτια της ψυχής μας στο θαυμάσιο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην περιοχή, το οποίο αξίζει τις προσευχές μας, την οικονομική μας βοήθεια - έστω και από το υστέρημά μας - και την αγάπη μας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ του Γραφείου ειδήσεων του Amen.gr που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

“Η παρουσία του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου με πολιτικά κατά το ταξίδι του στην Κίνα προκάλεσε ζωηρή συζήτηση φέροντας στο προσκήνιο και το ζήτημα της παρουσίας της ορθόδοξης εκκλησίας στην άπω ανατολή.

Η Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η Κίνα και η ευρύτερη περιοχή της άπω ανατολής προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την ορθόδοξη παρουσία και την αναγνώριση της εκκλησίας από το κράτος της Κίνας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής λαμβάνοντας αφορμή από πρόσφατο δημοσίευμα, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Λαική Δημοκρατία της Κίνας, δηλώνει τα κάτωθι προς αποφυγήν παρεξηγήσεων:

Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής ιδρύθηκε από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον το έτος 1996 κι έχει λάβει επίσημον αναγνώρισιν ως «Εκκλησία» από το Κοινοβούλιον του Χόνγκ Κόνγκ.

Έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Χόνγκ Κόνγκ αλλά η πνευματική της δικαιοδοσία επεκτείνεται σε ένδεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν έχει κάποια μορφή αναγνωρίσεως στην ηπειρωτική Κίνα. Ούτε βεβαίως η Κυβέρνηση της Κίνας έχει δώσει κάποια μορφή «αδείας» σε οποιοδήποτε Ορθόδοξο εκκλησιαστικό οργανισμό.

Η έλλειψη αναγνωρίσεως οφείλεται κυρίως στις άσχημες μνήμες που έχει αφήσει στην περιοχή η Ρωσσία ως αποικιοκρατική Δύναμις αλλά και κατά τα τελευταία έτη στις εθνοφυλετικές απαιτήσεις της Ρωσσικής Κυβερνήσεως και της Εκκλησίας της Ρωσσίας από την Κυβέρνηση της Κίνας.

Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής έχοντας την έδρα της επί Κινεζικού εδάφους τυγχάνει γνωστή στην Κυβέρνηση της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας και διατηρεί μετ᾽ αυτής άριστον σχέσιν.

Η Ιερά Μητρόπολις, κινουμένη πάντοτε εντός του πλαισίου της νομιμότητος, εξυπηρετεί με κάθε δυνατόν τρόπο τις θρησκευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων.

Επίσης, όποτε προσκαλείται από τις Διπλωματικές Αρχές είτε της Ελλάδος είτε άλλων χωρών, ανταποκρίνεται και εξυπηρετεί μετά πολλής χαράς και προθυμίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...