Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Κόλλυβα Τρόπος παρασκευ'ής

Κόλλυβα



Υλικά-400 γρ. σιτάρι
-Αλάτι
-1 χούφτα γλυκάνισο σποράκια
-50 γρ στραγάλι σκληρό
-ρόδι
-Μαϊντανό (μόνο τα φυλλαράκια, στεγνά)
-½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές πλυμένες και στεγνές
-½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες πλυμένες και στεγνές
-1 φλιτζάνι του καφέ σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
-60 γρ. (1 φλιτζάνι του καφέ) φουντούκι καβουρντισμένο και κοπανισμένο-
-1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
-2 φλιτζάνια του καφέ αμύγδαλα ψιλοκομμένα και καβουρντισμένα
-1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι ολόκληρο καβουρντισμένο
-1 φλιτζάνι του καφέ φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο στο χέρι ή ολόκληρο
-1 κουτ. γλυκού κανέλα
-1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
-καρύδα ινδική
-αλεύρι (σιταρένιο)
-200 γρ. ζάχαρη άχνη
-150 γρ. μπισκοτάκια πτι μπερ, ή Μιράντα, ή φρυγανιά
-κουφετάκια μνημόσυνου
Eκτέλεση
Καθαρίζουμε το σιτάρι από τα ξένα σώματα και το πλένουμε τρεις φορές καλά. Κάθε φορά που το κάνουμε απαγγέλλουμε το «Πιστεύω». Μουλιάζουμε το σιτάρι σε χλιαρό νερό για ένα βράδυ. Αν δεν το βάλουμε στο νερό τότε το σιτάρι πρέπει να βράσει για 2-2 1/2 ώρες. Σήμερα υπάρχει στο εμπόριο σιτάρι αποφλοιωμένο που βράζει σε 45 λεπτά.
Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το βράζουμε. Μετά από τις πρώτες βράσεις προσθέτουμε αλάτι. Όταν μαλακώσει καλά το βγάζουμε από τη φωτιά. Το ξεπλένουμε με ζεστό νερό να φύγει η αλμύρα. Πασπαλίζουμε με το γλυκάνισο για να κολλήσει πάνω στο ζεστό στάρι και ανακατεύουμε καλά.
Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε ανάμεσα σε δύο βαμβακερές πετσέτες τοποθετημένες πάνω σε δίσκο με μια πετσέτα μπάνιου από κάτω.
Σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να μυρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το στεγνό σιτάρι με τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το σουσάμι, το ρόδι, τα μπισκότα τριμμένα ή την φρυγανιά, τον μαϊντανό, την κανέλα, λίγη άχνη και λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το μείγμα σε πιατέλα και σκεπάζουμε με μια παχιά στρώση αλεύρι. Με την βοήθεια ενός κουταλιού (από την ανάποδη) απλώνουμε το αλεύρι καλά για να σφίξει. Πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα και σκεπάζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Στρώνουμε καλά με το κουτάλι και διακοσμούμε με τα κουφετάκια.
Σημ.: Το ζουμί από το σιτάρι το κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε κολυβόζουμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου