Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν· μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν, καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013

Ύστατο χαίρε στον Γέροντα Θεόφιλο Ζησόπουλοπηγή

του Νίκου Παπαχρήστου - φωτογραφικό υλικό από την τηλεοπτική αναμετάδοση της 4Ε


Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες πνευματικά παιδιά αλλά και χριστιανοί από τη βόρειο Ελλάδα «αποχαιρέτησαν» το μεσημέρι τον μακαριστό Γέροντα π.Θεόφιλο Ζησόπουλο, ιδρυτή και πνευματικό πατέρα  της Ορθόδοξης Χριστιανικής και Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Λυδία».
Ο Ναός της Αγίας Λυδίας κατάμεστος. Η ίδια εικόνα και στον προαύλιο χώρο του. Άνθρωποι κάθε ηλικίας - κληρικοί, μοναχές και μοναχοί και λαϊκοί σιωπηλοί, με τα πρόσωπά τους να συσπώνται από την συγκίνηση συμμετείχαν στην εξόδιο Ακολουθία του πνευματικού που τόσο αγάπησαν και τόσο τους αγάπησε.
Γύρω από το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Γέροντα, σαν μια μεγάλη νοητή αγκαλιά, οι πνευματικές του κόρες από την Αδελφότητα, το ζωντανό και δυναμικό μελίσσι, που αφήνει πίσω του σε αυτόν το εφήμερο κόσμο για να συνεχίσουν το έργο που με την καθοδήγησή του και από κοινού άρχισαν να οικοδομούν.
Συγκινημένοι και οι Ιεράρχες που συμμετείχαν στην εξόδιο Ακολουθία ή παρέστησαν συμπροσευχόμενοι. Μεταξύ άλλων, ο επιχώριος Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, οι Μητροπολίτες Βεροίας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων, Καστορίας Σεραφείμ, Εδέσσης Ιωήλ, Φλωρίνης Θεόκλητος, Νεαπόλεως Βαρνάβας και Λαγκαδά Ιωάννης. Ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη παρέστη ο ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, Αρχιμ.Νικηφόρος. 
Τα λόγια όσων τον χαιρέτησαν εκφέρονταν με δυσκολία. Το έργο του και οι προσπάθειες του βρέθηκαν στο επίκεντρο. Κάθε λέξη, μια ψηφίδα του  ανθρωποκεντρικού "μωσαϊκού" αλληλεγγύης που σχεδίασε και βήμα-βήμα υλοποίησε.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά τον ενταφιασμό του Γέροντος. Οι Ιεράρχες, οι κληρικοί, τα πνευματικά του παιδιά και όλοι οι χριστιανοί, που σαν ένα παλλόμενο πένθιμο πέπλο κάλυψαν τον περίβολο του Ναού όπου και ο τάφος, έριξαν λίγο χώμα, αποτίοντας φόρο τιμής - όπως έλεγαν - στον άνθρωπο που αφιερώθηκε στον άνθρωπο.
Αιωνία η μνήμη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «Ελληνικά και Ορθόδοξα» απεχθάνεται τις γκρίνιες τις ύβρεις και τα φραγγολεβέντικα (greeklish).
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1) Ο σχολιασμός και οι απόψεις είναι ελεύθερες πλην όμως να είναι κόσμιες .
2) Προτιμούμε τα ελληνικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ότι γλώσσα θέλετε αρκεί το γραπτό σας να είναι τεκμηριωμένο.
3) Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
4) Κανένα σχόλιο δεν διαγράφεται εκτός από τα spam και τα υβριστικά

  Ἕκαστον μέλος τῆς ἁγίας σου σαρκός ἀτιμίαν δι' ἡμᾶς ὑπέμεινε τὰς ἀκάνθας ἡ κεφαλή ἡ ὄψις τὰ ἐμπτύσματα αἱ σιαγόνες τὰ ῥαπίσματα τὸ στό...